John Hindhaugh: de stem van Le Mans
Voor miljoenen fans over de hele wereld is John Hindhaugh dé stem van Le Mans. We ontmoeten hem terwijl hij zich met het team van Radio Le Mans voorbereidt op de slopende 24-uursrace van dit weekend.
Hoeveel lawaai de 24 Uur van Le Mans ook produceert, boven het gebulder van de racewagens en het gebrul vanaf de tribunes is de stem van één man altijd duidelijk te horen. Ook tijdens de race van dit jaar verslaat John Hindhaugh, samen met een team van co-commentatoren, pitlane-verslaggevers en speciale gasten, de race aan de hele wereld. Zijn accent is lieflijk, lyrisch en soms supercharged en past dan ook perfect bij het grillige verloop met ups en downs van een 24-uursrace zoals Le Mans.
Het team van Hindhaugh verslaat races over de hele wereld, van Bathurst tot Daytona tot de Nürburgring, en elke ronde van het Amerikaanse IMSA-kampioenschap. In de racewereld zijn Hindhaugh en zijn crew dan ook radio-royalty's, en – net als de races die ze verslaan – is hun verhaal er een van uithoudingsvermogen en een beetje geluk. Aan de vooravond van de 100e verjaardag van de 24-uursrace vertelt Hindhaugh zijn verhaal, terwijl hij zijn Porsche Cayenne inpakt om er van Silverstone mee naar La Sarthe te rijden.
"Het begon allemaal eind jaren tachtig met Harry Turner, de vader van Radio Le Mans", zegt Hindhaugh. “Er was toen nog geen professionele omroepservice. Mijn eerste race was in 1989. Ik ondersteunde Harry en we hadden een Dodge Day Van met een caravan erachter – daarin hebben we de studio gebouwd en ik sliep op de grond.”
Hindhaugh werd na zijn eerste succesvolle race al snel een vaste waarde in de wereld van de verslaggeving door op te vallen met zijn vernieuwende formats. Ronduit populair waren zijn ‘Mad Friday'-tours op de campings om fans in de stemming te brengen voor de race. "Sommige items gingen over dingen waar we waarschijnlijk nu niet meer over kunnen praten ..." zegt hij. “En dingen die we liever niet hadden gezien. Godzijdank was het radio!”
Internet opent deuren naar enorm publiek
In de jaren negentig zond het team de programma’s uit via de ether naar zo’n 100.000 Engelstalige fans op het circuit. Maar met stijgende kosten - waaronder aanzienlijke vergoedingen voor raceorganisatoren, de ACO (Automobile Club de l'Ouest) en de Franse radio-autoriteit - hadden ze een groter publiek nodig om interessant te blijven voor adverteerders. Het internet was een perfecte oplossing. “De technologie stond toen nog in de kinderschoenen, niemand van ons was goed met computers en we hadden geen server”, zegt Hindhaugh. "Dit was een vrij kostbare aangelegenheid, maar onze vrienden bij Porsche vonden het een geweldig idee, dus stopten ze er wat geld in. Onze eerste online-uitzending naar de wereld zou niet zijn gebeurd zonder Porsche. En het loonde. Tegen het einde van de race hadden we ongeveer een half miljoen mensen bereikt.” Het jaar daarop vloog het team naar Road Atlanta om verslag te doen van de Petit Le Mans-race en nog geen jaar daarna, in 1999, deed het verslag van het hele seizoen van de American Le Mans Series.
Tegenwoordig kun je Radio Le Mans streamen op bijna elk online apparaat via drie speciale kanalen met wekelijkse podcasts over alles van de Formule 1 tot de Indy500 of de Porsche Carrera Cup. “Iedereen kan naar onze content luisteren, of het nu online is of via de ether.”
2006: Hindhaugh neemt officieel de teugels over
Na de race van 2005 gingen de eigenaar van het station, Haymarket Media, en de ACO uit elkaar en dat was een kans voor Hindhaugh. “Er was geld nodig en ik had toevallig net mijn huis verkocht. Dus ging ik vlak voor kerstmis naar Parijs en sloot ik een deal met de ACO”, zegt hij.
Radio Le Mans was nu niet alleen in zijn handen, maar ook in die van zijn vrouw, Eve Hewitt. De twee trouwden net voor de volgende Le Mans – gevolgd door een receptie in de buurt van het circuit, georganiseerd door de burgemeester van Arnage. Sindsdien staan ze aan het roer van de officiële Engelstalige radiodienst van de race en bestaat de crew uit zo’n 15 collega’s.
Racen door een impressionistisch schilderij
"Ik hou ervan om op zondagochtend in de lucht te zijn als de zon opkomt”, zegt Hindhaugh. “Er hangt vaak een lage mist boven de baan. Mijn collega Charles Dressing, een absolute tovenaar met woorden, beschreef ooit de hele sfeer van Le Mans als 'gekken die met 200 mijl per uur door een impressionistisch schilderij rijden' … en dat roept gewoon een perfect beeld op van wat hier gebeurt.”
“Weet je, ik mag mij ongelooflijk gelukkig prijzen dat ik deel uit mag maken van 's werelds grootste race. Ik mag nu enkele van mijn idolen mijn vrienden noemen. Ik ben onze vele luisteraars en de ACO ontzettend dankbaar.“
En hoe zit het dit jaar? Gaat de 100ste Le Mans weer een echte klassieke strijd worden tussen geweldenaren? "Ik ben verheugd om Porsche terug te zien in de topklasse", besluit Hindhaugh. "En het is ook goed dat ze geweldige concurrentie hebben van Ferrari, Cadillac, Toyota en Peugeot."
Niemand weet hoe de race zich zal ontvouwen. Maar waar ter wereld je ook bent, de kans is groot dat je het als eerste hoort van Hindhaugh en zijn crew. De race is wereldwijd te volgen via www.radiolemans.co of Radio Le Mans op 91.2 FM als je op het circuit bent.
De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.