Leusden,
15
december
2019
|
06:00
Europe/Amsterdam

Zomers (on)genoegen in het diepe zuiden

Dit is het verhaal van een man en een vrouw die een onvergetelijke reis door de Verenigde Staten maakten met een luchtgekoelde 911.

Voor velen blijft een avontuurlijke roadtrip een droom die nooit in vervulling gaat. Een wens die met weemoed op de bucketlist is gezet – voor als je met pensioen bent. De Britse Porsche-liefhebber Anthony Coyne maakt zijn dromen liever meteen waar.

Anthony is al heel lang een groot Porsche-liefhebber. Samen met zijn partner Renée Logsdon besluit hij om door de Verenigde Staten te gaan trekken. Een fly-drivevakantie met een huurauto is echter niet avontuurlijk genoeg. Wat nou als ze Anthony’s dagelijkse auto’s – een Porsche 993 Carrera S – naar de VS laten verschepen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle voors en tegens worden afgewogen en alle uitdagingen en valkuilen tegen elkaar weggestreept. Om te delen waar ze allemaal tegenop liepen in hun voorbereidingen op hun roadtrip met de Porsche door de VS, starten Anthony en Renée een blog.

Twaalf jaar geleden begon Anthony’s Porsche-avontuur met een 986 Boxster S. Vervolgens kwam er een 964 Carrera, in zeldzaam non-metallic donkerblauw. Van deze auto heeft Anthony nog altijd spijt dat hij ’m heeft verkocht. De opbrengst was echter nodig om een Boxster Spyder van de eerste generatie te kunnen bekostigen. Uiteindelijk keerde Anthony toch weer terug naar een luchtgekoelde 911: zijn huidige 993 Carrera S.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Begin juni 2019 staan Anthony en Renée in de haven van Charleston, South Carolina. Na enkele weken op zee, is de 993 ingeklaard. Het eerste waarmee het koppel in de zinderende zomerhitte wordt geconfronteerd, is dat de airco van de 911 eigenlijk nooit heeft gewerkt. De etappe vanuit Charleston landinwaarts wordt zo meteen een beproeving. Het bijvullen van de airco heeft geen enkel effect. Er zit dus maar één ding op, om een lange route door Arizona, via Californië en Nieuw-Mexico naar Texas te doorstaan: ramen open en tempo maken.

Via Nashville en Kansas leidt de reis naar Mount Rushmore. Het zijn lange dagen, maar de motor van de 993 verricht probleemloos zijn werk. Om het hoofd koel te houden, starten Anthony en Renée elke dag vroeg in de ochtend, zodat ze al flink wat kilometers hebben afgelegd voordat de temperatuur zijn hoogtepunt bereikt. Er zijn dagen dat ze meer dan 1000 kilometer onderweg zijn. Het Badlands National Park biedt prachtige vergezichten, de kronkelige wegen door de Rocky Mountains boven Denver, zijn een snel avontuur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar op een dag hangt een penetrante benzinegeur in de auto. Anthony neemt contact op met het Porsche-centrum in Albuquerque, waar in de werkplaats een brug voor de 993 wordt gereserveerd. De boosdoener is een defecte injector. Een nieuw onderdeel is echter niet direct leverbaar. Anthony stelt voor om het defecte injector buiten werking te stellen, zodat ze voor een weekje rust naar Palm Springs kunnen toeren. Op vijf cilinder en met twee brandblussers aan boord, ploetert de 993 dapper voort – om onderweg zonder morren de ruim 1000 meter hoge Black Mountain te beklimmen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij het Porsche-centrum in Palm Springs laat Anthony de 993 volledig inspecteren. Zo gauw als de motor weer op al zijn cilinders draait, en er verkoelende lucht uit de airco stroomt, zetten Anthony en Renée hun reis voort. Ze zoeken de mooiste wegen van Californië op, en krijgen op de beroemde Palms to Pines Scenic Byway gezelschap van een andere 993 en een Boxster GTS. Gelijkgestemde Porsche-liefhebbers vind je overal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De temperatuur nadert de 50 graden en de airco vertoont opnieuw kuren. Het is bloedheet in de 993 en de gemoederen lopen soms hoog op. Scherend langs de Mexicaanse grens op weg naar Tucson, leveren Anthony en Renée een constante strijd met de hitte en het risico van uitdroging. In de nationale parken Saguaro en Big Bend kan Anthony de 993 stevig op zijn staart trappen, en ontmoet het koppel de plaatselijke wetshandhaver. Vanuit Texas rijden ze Louisiana binnen, op weg naar de verkoeling die Mississippi in New Orleans te bieden heeft.

Net als de 22 jaar oude 993, doorstaan Anthony en Renée de soms ondragelijke hitte tijdens hun transcontinentale roadtrip. Via de Smokey Mountains, Tennessee en Alabama, rijden ze terug naar South Carolina. In twee maanden tijd hebben ze meer dan 12.500 kilometer afgelegd. Afgezien van een weigerachtige injector en een airco met een eigen willetje, heeft de 993 Carrera geen slag verkeerd geslagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surf naar aircooledbug.co.uk voor de blog van Anthony en Renée. Daarop geven zij tal van tips over slaapgelegenheden en restaurants die ze tijdens hun reis hebben bezocht.