Leusden,
22
oktober
2022
|
07:00
Europe/Amsterdam

Toine Hezemans racet op Sicilië met Porsche 911 T terug in de tijd

De Nederlandse racelegende Toine Hezemans keerde afgelopen week terug naar Sicilië, waar hij in 1971 de fameuze Targa Florio won. Met een Porsche 911 T uit 1968 verscheen Toine aan de start van de Targa Florio Classica, een historische rally in de geest van de legendarische, in 1977 voor het laatst verreden wegrace op het Italiaanse eiland. 

Het parcours van de tweedaagse rally bestond deels uit het oorspronkelijke, 72 kilometer lange stratencircuit, inclusief beroemde passages in voor racefans bekende dorpjes als Cerda, Campofelice en Collesano, de lange zeeweg richting Buonfornello en het startfinish traject Floriopoli, waar nog altijd het oude pitgebouw, de wedstrijdtoren en de perstribune staan. 

TargaFlorioClassica_2022_Toine_Hezemans_Porsche 911 (14)

Niet alleen Toine zelf, maar ook de Porsche 911 T waarmee hij reed, heeft een rijke historie in de Targa Florio. De auto, chassis 11825233, won in 1969 de 2.0GT-klasse van de Siciliaanse race en pakte later dat jaar de Italiaanse GT-titel. De 911 werd daarna verkocht en door de nieuwe eigenaar omgebouwd tot zogeheten Groep 4-specificatie en uitgevoerd in de beroemde Gulf-kleuren waarmee de Porsches van het fabrieksteam datzelfde jaar furore maakten. Zo deed deze 911 nog twee jaar mee aan diverse Italiaanse races en rally’s. Nu, een halve eeuw later, schreef de huidige Nederlandse eigenaar de auto voor Toine Hezemans en copiloot Mark Koense in voor de Targa Florio Classica, onder de vlag van de eveneens Nederlandse Scuderia Real Art on Wheels. 

TargaFlorioClassica_2022_Toine_Hezemans_Porsche 911 (18)

“Toen ik de vraag kreeg om met deze Porsche in Sicilië te rijden, zei ik meteen ja,” vertelt Toine. “Ik heb fantastische herinneringen aan de Targa Florio en het was geweldig om weer eens door al die pittoreske dorpjes en over de prachtige bergwegen te rijden. De tijd lijkt hier stil te staan en de mensen zijn nog steeds razend enthousiast als ze een raceauto zien langsrijden. Tussen de proeven door kwam overal de lokale bevolking op ons af met foto’s en verhalen van vroeger. De passie voor de race is op het hele eiland nog te zien en te voelen.”

Gewijzigd_TargaFlorioClassica_2022_Toine_Hezemans_Porsche 911 (2)

Voor Toine heeft een Porsche 911 geen geheimen. Hij won er al in 1969 grote races als de 6 uur van de Nürburgring mee en zijn liefde voor de auto is onveranderd groot. “Een 911 was de beste GT-auto waar ik mee geracet heb. Snel en onverwoestbaar. Ik begon met de oer-911 en heb later [in 1976] met de 934-versie het Europees kampioenschap gewonnen en met de 935 de 24 uur van Daytona en vele races in het WK en het Deutsche Rennsport Meisterschaft. Ik kan dus lezen en schrijven met een 911.” 

Gewijzigd_TargaFlorioClassica_2022_Toine_Hezemans_Porsche 911 (7)

Mark Koense, beaamt dat de inmiddels 79-jarige Hezemans nog steeds flink gas geeft. “Op sommige bergwegen leek de Porsche een soort tijdmachine en reed Toine ineens als vanouds vol op de limiet. Prachtig dat dit hier in Sicilië nog kan. Ook de lokale politie vond het allemaal geweldig en moedigde ons zelfs aan!”

Gewijzigd_TargaFlorioClassica_2022_Toine_Hezemans_Porsche 911 (20)

Grijnzend voegt Toine eraan toe: “Dit was natuurlijk maar een historische rally, maar ik heb hier en daar inderdaad echt wel even goed gas gegeven. Het publiek en de carabinieri stonden overal te applaudisseren. Fantastisch! We starten elke keer als 182e, maar waren als eerste bij de finish in Cerda en in Floriopoli!”

Foto credits Vecchio/Real Art on Wheels.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.