Leusden,
30
september
2021
|
10:00
Europe/Amsterdam

Titelstrijd in Porsche Carrera Cup Benelux naar climax op Hockenheim

De Hockenheimring Baden-Württemberg, op ruim een uur van het Porsche-hoofdkantoor in Stuttgart-Zuffenhausen, is komend weekeinde (1-3 oktober) de locatie voor de apotheose van het Porsche Carrera Cup Benelux-seizoen. De strijd is uiterst spannend, want de Belg Dylan Derdaele (Belgium Racing) en de Nederlander Huub van Eijndhoven (#TeamPGZ by JW Raceservice) staan met een gelijk aantal punten bovenaan de ranglijst, terwijl ook Glenn van Parijs (NGT Racing) nog titelkansen heeft. Daarnaast is de titelstrijd in de Pro-Am-klasse nog open, met Floris Dullaart (Team GP Elite) aan de leiding, vóór Nicolas Saelens (Belgium Racing). Hoogspanning is op Hockenheim dus gegarandeerd!

Twee rijders ex-aequo aan kop in de tussenstand van het rijdersklassement, en nog 44 punten in totaal te verdienen in Hockenheim: twintig punten voor de overwinning in elk van de beide races en telkens één punt voor de pole-position en de snelste raceronde. Dat belooft volop spanning in de strijd tussen Huub van Eijndhoven en Dylan Derdaele, die elk op een totaal van 175 punten staan. Vanwege betere individuele klasseringen – hij behaalde vier keer de maximale score, Van Eijndhoven twee keer – is Derdaele in de onderlinge vergelijking in het voordeel. Op Hockenheim is het voor beide rijders zaak om vóór hun directe concurrent te eindigen, willen ze de onderlinge strijd in hun voordeel beslissen. En ook Glenn van Parijs, die elf punten achterstand heeft op de twee koplopers, is nog bepaald niet kansloos.

Floris Dullaart: “Twee keer winnen en dan de titel, dat is het doel”

In de Pro-Am-klasse komt de Nederlandse rijder Floris Dullaart, uitkomend voor Team GP Elite, als leider in de tussenstand naar Hockenheim. Gevraagd naar zijn doelstellingen voor het finaleweekeinde op het Duitse circuit aarzelt Dullaart geen moment: “Twee keer de klasse winnen, en dan de titel. Twee weken geleden in Assen heb ik ook twee keer gewonnen, dus ik weet dat het kan!” Dullaart voelt zich naar eigen zeggen de laatste tijd meer op zijn gemak in de Porsche 911 GT3 Cup in de nieuwste uitvoering, waarmee dit jaar voor het eerst in de Porsche Carrera Cup Benelux gereden wordt. “Daarvoor heb ik met een 991 geracet, maar die overstap was in het begin wel even wennen. Geen ABS meer, links remmen en vooral een flinke hoeveelheid meer grip. Je kunt heel hard de bocht in, maar je moet wel leren hoe lang de achteras grip blijft houden. Onderstuur is veilig, overstuur is aanvankelijk best wel een beetje eng. Maar zeker sinds Assen heb ik wel het gevoel dat ik het goed onder de knie heb, dat ik op mijn eigen limiet kan rijden.”

“De competitie is behoorlijk heftig”, stelt Dullaart vast aan het einde van zijn eerste seizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux. “Maar zeker binnen het team is de sfeer onderling prima.” Dullaart heeft op Hockenheim nog niet eerder geracet, maar was er met Team GP Elite vorige week wel om te testen, ter voorbereiding op het finaleweekeinde. “Dat was mijn eerste kennismaking met het circuit. Een heftig baantje, mag ik wel zeggen! Zeker die passage door de Parabolica, waar je aan het eind rond de 270 km/u zit en dan hard moet afremmen, ongeveer tot 50 km/u, voor de hairpin. Dat is wel spannend! Benieuwd hoe dat tijdens de races wordt!” In de tussenstand van de klasse heeft Dullaart met een totaal van 197 punten 15 punten voorsprong op de Belg Nicolas Saelens. Dullaart’s teamgenoot Ziad Geris bezet de derde positie.

Twee races op Hockenheim als afsluiting seizoen

Terwijl de titelststrijd in het algemeen klassement en de Pro-Am-klasse dus nog open is, is de eerste kampioen van het seizoen 2021 in de Porsche Carrera Cup Benelux al bekend. De Belg Jan Lauryssen (Q1 Trackracing by EMG Motorsport) stelde tijdens het afgelopen raceweekeinde in Assen de titel namelijk al veilig. Achter hem bezet Jeroen Kreeft (Parker Revs Motorsport) de tweede plaats, gevolgd door Luc Vanderfeesten (#TeamPGZ by Red Ant Racing). Laatstgenoemde komt dit weekeinde op Hockenheim echter niet in actie, daar is het Ad Geerts die net als eerder op de Red Bull Ring en in Zandvoort de auto bestuurt.

Op Hockenheim begint het programma op vrijdag met twee vrije trainingen van 10.55-11.35 en van 14.35-15.15 uur. Op zaterdag wordt van 9.35-10.10 uur de kwalificatie verreden, gevolgd door de eerste race vanaf 16.15 uur. De afsluitende wedstrijd van het seizoen start op zondag om 11.00 uur. De wedstrijden zijn live te volgen via het YouTube-kanaal en de Facebook-pagina van de Porsche Carrera Cup Benelux.