Leusden,
18
augustus
2019
|
06:00
Europe/Amsterdam

Terug naar de roots

Met de nieuwe 911 Speedster presenteert Porsche het optionele Heritage Design Pakket, als voorproefje op een reeks tot de verbeelding sprekende stylingelementen voor sportwagens van vandaag en morgen.

Vaak zijn het de kleine dingen die direct opvallen. Een voorbeeld hiervan is de typeaanduiding in negen zwierige letters: S-p-e-e-d-s-t-e-r. Bij Porsche staan die letters voor legendarische straatauto’s en racewagens, en nu sieren ze – zorgvuldig uit metaal gefreesd en daarna verguld – een speciale editie van de 911 met Heritage Design Pakket. Dat is een designpakket dat bij Porsche Motorsport ontwikkeld is, in samenwerking met de Porsche Exclusive Manufaktur en de ontwerpafdeling Style Porsche.

Alleen al dit detail verraadt hoeveel passie er in deze auto steekt. Boris Apenbrink, hoofd van de Exclusive Manufaktur, Stéphanie Kleiböhmer, Colour & Trim-ontwerpster, en Thorsten Klein, interieurstylist, zijn vandaag in de Porsche Designstudio in Weissach bijeen om het nieuwe Heritage Design te presenteren. En het is meteen te merken dat dit een project is waar ze met hart en ziel aan gewerkt hebben. “Wij wilden het levensgevoel dat bij onze historische modellen hoort weer tastbaar maken voor de klanten van nu”, zo omschrijft Kleiböhmer het uitgangspunt. Voor Thorsten Klein is het “pure Speedster-design” daarom de “ideale basis”. De 911 Speedster combineert “traditie met innovatie”, zegt Apenbrink. “Terwijl we met de volledig elektrische Taycan een nieuwe wereld betreden, geeft de Speedster de duidelijke boodschap af dat wij onze roots niet zijn vergeten.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelfs in de serie-uitvoering is de 911 Speedster al een verwijzing naar de geschiedenis. Het gaat om een gelimiteerde serie van 1.948 exemplaren, een aantal dat verwijst naar de Porsche 356 Nr. 1 Roadster. Die kreeg in juni 1948 zijn kentekenbewijs van de overheid van de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. Op technisch vlak is de nieuwe Speedster geheel bij de tijd. Zo zijn de spatborden, de voorklep en de karakteristieke achterkant vervaardigd van licht koolstofvezelcomposiet. Het onderstel, de uitlaat en de aandrijflijn met de handgeschakelde zesbak komen van de ontwikkelaars van de GT-modellen van Porsche, net als de atmosferische 4,0-liter zescilindermotor met meer dan 500 pk.

Tot de bijzonderheden van het Heritage Design Pakket behoren de lederen bekleding in de kleur cognac 356, zilverkleurige carbonelementen en vergulde emblemen. Vanbuiten slaat de kruising tussen verleden en toekomst vooral goed aan vanwege de opvallende kleurencombinatie van GT-zilver met de wit gelakte voorbumper en de ‘Spears’ op de spatborden. Die laatste doen denken aan de krijgsbeschildering op de 356 Speedster in race-uitvoering van de jaren 50: die hadden vaak stickers op de voorklep en de portieren, aanvankelijk als bescherming tegen steenslag of om de sporen van lichte aanvaringen te verdoezelen. Maar al gauw stond deze striping voor een al vroeg ingezette trend tot individualisering. Voor Speedster-stylist Klein was het streven “de tijdgeest en de levensvreugde die daar uitspraken opnieuw te interpreteren”.

Hiervoor had het team ook extra moed gekregen door het enthousiasme voor de 911 Speedster Concept. Porsche liet de voorloper van het huidige seriemodel afgelopen jaar de weg op in het kader van de festiviteiten rondom het jubileum ‘70 jaar sportwagens van Porsche’. Dat was voor Boris Apenbrink een duidelijke indicatie “dat mensen verlangen naar dingen die voor bepaalde waarden staan, iets waar je op kunt vertrouwen en dat tijdloos is”. Het gaat Porsche daarbij om meer dan alleen retro-design: “Wij herbouwen niets”, zegt Apenbrink, “maar kijken vooruit en combineren klassieke elementen met de techniek van moderne auto’s.”

En dat pakt zo goed uit dat de Porsche Exclusive Manufaktur samen met Style Porsche verschillende 911-modellen zal uitbrengen in het Heritage Design – geïnspireerd op de jaren 50, 60, 70 en 80 van de vorige eeuw. De bedoeling is dat ze komend jaar met een zekere regelmaat op de markt komen, om te beginnen als collector’s items. Bepaalde elementen uit de verschillende decennia zullen daarnaast als optie verkrijgbaar zijn voor de niet-gelimiteerde 911-modellen.

Hoe de Heritage-versies er precies uit zullen zien, blijft vooralsnog geheim. Vooraf is er uitgebreid onderzoek verricht in het Porsche Museum. “Het gaat ons vooral om kleur, materialen en haptische waarneming”, verklapt Stéphanie Kleiböhmer alvast. “We hebben de oude stoffen en patronen bestudeerd en ontwikkelen die opnieuw, maar dan wel volgens de actuele eisen qua veiligheid en comfort.” Zelf is ze vooral blij met de “terugkeer van de stoffen”, bijvoorbeeld van het legendarische pepitapatroon uit de jaren 60 of het psychedelische schaakbordpatroon uit de jaren 70, ‘pascha’ geheten. Daarvoor combineert ze voor elke periode de bijpassende exterieurkleuren, inclusief de emblemen en stickers. “Het zullen zeer emotionele producten zijn”, belooft Apenbrink, “die alles belichamen wat ons merk heeft gevormd en waar Porsche ook in de toekomst voor staat: de sportwagen in zijn puurste vorm.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De chronograaf bij de Speedster

Hoogwaardige materialen. Een precieze afwerking. Exclusiviteit. Normen die de nieuwe Porsche 911 Speedster elegant in zich verenigt. Porsche Design heeft daarvoor samen met de ingenieurs van de afdelingen Constructie en Motorsport een passend uurwerk geschapen: de Chronograaf 911 Speedster. Dit exclusieve horloge bij de legendarische wagen combineert een aantal klassieke vormgevingselementen, materialen en prestatie-eigenschappen van de Speedster. Zo kun je het unieke van deze sportwagen ook aan je pols voelen. De chronograaf wordt in gang gebracht door het bij Porsche Design ontwikkelde kaliber Werk 01.200 met flyback-mechanisme, dat het mogelijk maakt om met één handeling de tijd te stoppen, op nul te zetten en opeenvolgende tijdsintervallen te starten. De chronograaf met de voor Porsche Design Timepieces kenmerkende behuizing van titanium is net als de auto zelf gelimiteerd tot 1.948 exemplaren. Voor de aanstaande eigenaren van een 911 Speedster of een 911 Speedster met Heritage Design Pakket is de Chronograaf 911 Speedster exclusief verkrijgbaar bij de Porsche Centra.