Leusden,
29
september
2023
|
09:46
Europe/Amsterdam

Spectaculair ontwerp en baanbrekende prestaties: de nieuwe 911 GT3 R rennsport

Tijdens de Rennsport Reunion op de Laguna Seca Raceway in Californië heeft Porsche de nieuwe 911 GT3 R rennsport onthuld. Dit ultieme circuitwapen voor sportwagenliefhebbers en verzamelaars laat alle beperkingen van de FIA ​​GT3-reglementen varen. Het resultaat: een vermogen tot 456 kW (620 pk). Het model - dat is gebaseerd op de 911 GT3 R - combineert meer motorvermogen met een lager gewicht, een spectaculair ontwerp én de geweldige motorsound van de 911 RSR. Porsche bouwt slechts 77 exemplaren van de 911 GT3 R rennsport.

Eén van de bijzondere kenmerken van dit unieke collectorsitem is de opvallend gestileerde carrosserie. Met de ‘rennsport’ hint Porsche naar het indrukwekkende raceverleden van het merk, zonder in retro-looks te vervallen. Elementaire eigenschappen van de oorspronkelijke GT3, zoals de lage luchtweerstand en de aerodynamische downforce, blijven grotendeels onaangetast. Bij deze volbloed racer geldt het credo ‘vorm volgt functie’, maar dan op een stijlvolle en aantrekkelijke manier. 

“Hij bezorgt je kippenvel als je ernaar kijkt en combineert de beste autosporttechnologie met een design dat typisch Porsche is”, aldus Thomas Laudenbach, Vice President van Porsche Motorsport. “Met zijn uitzonderlijke prestaties maakt de 911 GT3 R rennsport de historie van ons merk tastbaar en hoorbaar. Dit model kent eigenlijk maar één beperking: de gelimiteerde oplage van slechts 77 exemplaren.”

De racer is ontworpen door Grant Larson en Thorsten Klein van het Style Porsche-team. “De 911 GT3 R rennsport is de logische opvolger van de Porsche 935, de moderne versie uit 2018. Waar dat model technisch gebaseerd was op de bijna standaard 911 GT2 RS Clubsport, gebruikt de ‘rennsport’ de huidige 911 GT3 R als basis. Onder zijn koolstofvezel body gaat een volbloed racewagen schuil”, benadrukt Larson, die samen met Thorsten Klein al 14 jaar verantwoordelijk is voor de bijzondere one-off’s van Porsche Exclusive Manufaktur. 

911 GT3 R rennsport (1)

Onderscheidend design

Alleen de voorklep en het dak stammen van de standaard GT3 R. Alle overige carrosseriedelen zijn aangepast. Larson en zijn team hebben het grootste deel van de aerodynamisch geoptimaliseerde constructie van de auto overgenomen, inclusief de koelluchtinlaten. De vorm van de luchtinlaat- en uitlaatpanelen van de voorste wielkasten is radicaal gewijzigd. Bovendien zijn de conventionele buitenspiegels nu vervangen door digitale exemplaren. Aanpassingen aan de achterkant van de racer – waaronder de enorme achtervleugel - hebben een onderscheidend karakter. 

Het ontwerp doet denken aan dat van de legendarische Brumos Porsche 935/77, waarmee ‘onze’ Toine Hezemans, de Duitser Rolf Stommelen en de Amerikaan Peter Gregg in 1978 voor de zevende keer een eindzege behaalden tijdens de 24 uur van Daytona. Het bijzondere exterieur van de 911 GT3 R rennsport gaat gepaard met een licht gewijzigd interieur. Alle veiligheidsvoorzieningen voldoen aan de FIA-normen. Vanwege de bijzonder stijve rolkooi heeft de 911 GT3 R rennsport alleen een bestuurdersstoel, en is het net als de 911 GT3 R dus een eenzits racer.

911 GT3 R rennsport (8)

Nieuw kleurconcept met uitgebreide aanpassingsmogelijkheden

Ook wat de kleurstelling betreft is de 911 GT3 R rennsport baanbrekend. Porsche levert de koolstofvezel carrosserie standaard af in agaatgrijs metallic. Daarnaast is de racer voor het eerst af-fabriek verkrijgbaar in zeven kleuren, waaronder Ruby Star en Signal Orange. Bovendien zijn er drie exclusieve lakdesigns beschikbaar. Het ‘Rennsport Reunion Design’ is gebaseerd op traditionele autosportkleuren. Klanten kunnen ook kiezen voor het ‘Flacht Design’ met een rood-witte kleurstelling die traditioneel door Porsche Motorsport wordt gebruikt. De derde optie is het ‘Speed ​​Icon Design’, dat is gebaseerd op verschillende blauwtinten die de uitgesproken breedte van de auto versterken. Ook de 18 inch velgen van BBS met hun exclusieve ‘racing’ design en centrale wielmoer zijn eyecatchers. Porsche levert ze standaard in Dark Silver Metallic. Michelin heeft voor de auto speciale banden ontwikkeld.

Racemotor nog krachtiger 

De 911 GT3 R rennsport is gebaseerd op de huidige GT3-racer van Porsche. Omdat de auto niet gehomologeerd is, werden de ontwerpers en technici niet beperkt door reglementen en hadden ze alle vrijheid. Vergeleken met de 992 GT3 R gaat deze gelimiteerde versie daarom verder dan de strenge eisen voor homologatie voor het circuit toestaan. De 4,2-liter zescilinder boxermotor van de achterwielaangedreven 911 GT3 R is gekoppeld aan een sequentiële zesversnellingsbak en haalt een vermogenspiek tot 456 kW ( 620 pk). Dat komt overeen met een vermogen van maar liefst 148 pk per liter cilinderinhoud, een record voor een atmosferische motor in een GT-racer. Het maximum toerental bedraagt liefst 9.400 tpm. 

De watergekoelde vierkleppenmotor met directe benzine-injectie is ontworpen voor gebruik van E25-brandstoffen die een vrijwel CO2-neutrale loop mogelijk maken. De speciaal voor de GT3 R rennsport-motor ontwikkelde zuigers en nokkenassen zorgen voor betere prestaties, vooral bij gebruik van E25-brandstoffen. De boxermotor kan echter ook op conventionele brandstoffen draaien.

911 GT3 R rennsport (6)

Ook het chassis is in principe identiek aan dat van de GT3-racewagen. Op de vooras wordt nog steeds gebruikgemaakt van een dubbele wishbone-ophanging voor de wielgeleiding, terwijl aan de achterzijde een multilink-ophanging is gebruikt. De vijfvoudig verstelbare race-schokdempers van KW hebben een afblaasfunctie. Porsche Motorsport levert de 911 GT3 R rennsport met een specifieke basisafstelling, waar de gebruiker naar hartelust aanpassingen aan kan doen. 

Het aluminium monobloc raceremsysteem van AP heeft remblokken met titanium steunplaten. Ze verminderen de totale onafgeveerde massa met ongeveer één kilo. De nieuwe FT3.5-veiligheidstank met een inhoud van 117 liter is één kilogram lichter dan de vorige versie. Een andere gewichtsbesparende functie is het wegvallen van het airconditioningsysteem. Ventilatie voor de bestuurder wordt verzorgd door het stoelkoelingconcept van de 911 GT3 R. Porsche streeft naar een leeggewicht van 1.240 kilogram. Dit komt overeen met een gewicht-vermogensverhouding van 2,0 kg/pk.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.