Leusden,
06
oktober
2022
|
12:08
Europe/Amsterdam

Showdown in het Motodrom: finale Porsche Carrera Cup Benelux op Hockenheim

Komend weekeinde, van 7 tot en met 9 oktober, vormt de Hockenheimring Baden-Württemberg de plaats van handeling voor de seizoensfinale van de Porsche Carrera Cup Benelux. Op het circuit nabij Heidelberg, met het beroemde Motodrom als een soort stadion met indrukwekkende tribunes, worden de laatste twee races van het seizoen verreden. Daarbij is in drie van de vier klassementen de strijd om de kampioenstitel nog open: de algemene titel, de Am-klasse en de rookie-klasse. Dat biedt, zeker in combinatie met de verwachte zonneschijn en middagtemperaturen van rond de twintig graden, perspectief op een prachtig raceweekeinde!

In het algemeen klassement komt de Brit Harry King met een totaal van 201 punten als leider naar Hockenheim. Tijdens het meest recente weekeinde moest King, uitkomend voor Parker Revs Motorsport, verstek laten gaan, zodat zijn naaste concurrent, de Belg Glen van Parijs (NGT Racing), zijn achterstand in het kampioenschap kon verkleinen tot slechts negen punten. Daarmee komt het naar alle waarschijnlijkheid tijdens de finale in Hockenheim tot een showdown, een rechtstreeks duel tussen King en Van Parijs om de titel. Theoretisch heeft ook Ghislain Cordeel, de Belgische rijder van het Nederlandse Team GP Elite, nog titelkansen, maar dan moet hij maximaal scoren terwijl King en Van Parijs geen of slechts zeer weinig punten behalen, een scenario dat niet echt waarschijnlijk is.

In de Pro-Am-klasse is de Belg Jan Lauryssen (Q1 Trackracing) al zeker van de titel, zijn tweede kampioenstitel op rij in de Porsche Carrera Cup Benelux, nadat hij vorig jaar al het Am-kampioenschap op zijn naam schreef. In de Am-klasse heeft Sébastien Lajoux, uitkomend voor het Luxemburgse team DUWO Racing, met een voorsprong van 31 punten de beste papieren om Lauryssen als kampioen op te volgen. Twee Nederlanders maken dan weer de dienst uit in de strijd om de rookie-titel voor beste nieuwkomer, te weten Rik Koen (Revs Motorsport) en Lucas van Eijndhoven (JW Raceservice), die op slechts tien punten van elkaar staan in de tussenstand.

PCCB Round 6 - DTM Hockenheim (02-10-2021) - Full res (194) (1)

Sterke gastrijders aan de start op Hockenheim, Porsche Motorsport-piramide werkt goed

Naast de reguliere deelnemers aan de Porsche Carrera Cup Benelux zijn er op Hockenheim ook de nodige sterke gastrijders die hun deelname hebben aangekondigd. Zo komt het jonge talent Morris Schuring voor het eerst sinds twee jaar weer eens in de Porsche Carrera Cup Benelux in actie. In 2020 greep Schuring in een spannende strijd met de uiteindelijke kampioen Loek Hartog net naast de kampioenstitel en groeide vervolgens, net als Hartog, door naar de Duitse Porsche Carrera Cup. De Duitse cup heeft eind oktober zijn finale op Hockenheim en mede ter voorbereiding daarop komt Schuring met het team Huber Racing dit weekeinde op dezelfde locatie al in actie. Ook zijn jongere broer Flynt Schuring, die recent met zijn Porsche 992 de kampioenstitel in de Porsche Sprint Challenge Benelux won, komt in Hockenheim voor Huber Racing aan de start, zijn première in de Porsche Carrera Cup Benelux.

Interessant is ook de deelname van de Belg Amaury Cordeel, normaliter uitkomend in de Formule 2, die in de Porsche Carrera Cup Benelux het voorbeeld van zijn broer Ghislain volgt en op Hockenheim in actie komt met Team GP Elite. Eveneens voor GP Elite start de Nederlander Sacha Norden, die tot dusver uitkwam met een Porsche Cayman GT4 Clubsport in de Porsche Sprint Challenge Benelux en daarin de GT4-divisie leidt. Vanuit de Scandinavische Carrera Cup start de Zweed Robin Knutsson met het team Westcoast Racing als gastrijder, terwijl ook de Duitsers Jan Seyffert (Kurt Ecke Motorsport) en Sören Spreng (Black Falcon) dit weekeinde aan de Porsche Carrera Cup Benelux komen proeven. “De deelname van zoveel internationale rijders bewijst de aantrekkingskracht van onze serie en het feit dat er meerdere rijders vanuit de Porsche Sprint Challenge Benelux dit weekeinde in de Carrera Cup starten, laat zien hoe goed de Porsche Motorsport-piramide in de Benelux werkt”, zegt cupmanager Oliver Aerts.

PCCB Round 4 -Jack's Racing Day Assen (06-08-2022) - 4K (243)

Jeroen Kreeft: “Goede verwachtingen voor laatste raceweekeinde van het seizoen”

Positief gestemd voor de finale is ook Jeroen Kreeft, de Nederlandse rijder die voor het team Parker Revs Motorsport in de Am-klasse uitkomt. “Afgelopen maandag hebben we op Hockenheim getest en daar heb ik de baan weer goed leren kennen en de puntjes op de i gezet. Na die test heb ik goede verwachtingen voor het laatste raceweekeinde en ik heb er vooral erg veel zin in”, zegt Kreeft met hoorbaar enthousiasme. Dat hij geen rol speelt in de strijd om de voorste posities in het klassement, doet op geen enkele manier afbreuk aan het plezier dat hij in het racen in de Porsche Carrera Cup Benelux heeft. “Natuurlijk, ik zou eigenlijk wat meer kilometers moeten maken, dan gaat het ook beter, maar dat laat mijn drukke werk gewoon niet altijd toe”, zegt hij. “Als geheel heb ik het echter in de cup prima naar mijn zin, de onderlinge sfeer in de paddock is goed en dat maakt het tot een plezierige ervaring.”

Zakelijk gezien is Kreeft ook nauw betrokken bij het team Parker Revs Motorsport, waarvoor hij al jaren rijdt. De successen die het team van Stuart Parker en Patrick de Groot dit jaar behaalde, stemmen hem dan ook bijzonder tevreden: “De resultaten met een talent als Harry King en ook Rik Koen, die ons team in de tweede helft van het seizoen is komen versterken, spreken voor zich. Ik ben er trots op om te zien hoe goed King het doet: in de Carrera Cup Benelux bij ons team en in de Supercup bij Lechner Racing. Je ziet dat ook het niveau in de Carrera Cup Benelux als geheel steeds hoger wordt, waardoor het voor jonge rijders, ook uit andere landen dan alleen de Benelux, steeds aantrekkelijker wordt om hier deel te nemen.” Dat biedt ook perspectief voor de toekomst, maar allereerst is de volledige aandacht gericht op de finale op Hockenheim. Daar zijn er op vrijdag 7 oktober twee vrije trainingen van 10.30-11.10 uur en van 16.45-17.25 uur. Op zaterdag is er van 9.20-9.55 uur de kwalificatie, gevolgd door de eerste race vanaf 18.20 uur. De tweede race wordt op zondag vanaf 17.10 uur verreden. De races zijn live te volgen via het YouTube-kanaal van de Porsche Carrera Cup Benelux en de website van de serie, carreracupbenelux.com.

PCCB Round 2 - Superprix Zolder (11-06-2022) - 4K (165) (1)