Leusden,
26
augustus
2022
|
09:30
Europe/Amsterdam

Recordaantal Nederlandse coureurs in Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps

Dat de Porsche Mobil 1 Supercup - de meest prestigieuze internationale merkenraceklasse in het voorprogramma van de Formule 1 - een grote aantrekkingskracht op Nederlandse teams en rijders uitoefent, is de laatste jaren wel gebleken. Komend weekeinde is dat op het beroemde Circuit de Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen nog eens extra het geval. Er staan namelijk maar liefst twaalf Nederlandse rijders aan de start, een record!

Met de race op het 7,004 kilometer lange Circuit de Spa-Francorchamps, dat de afgelopen winter op een aantal punten werd aangepast en van een nieuwe asfaltlaag is voorzien, begint voor de rijders en teams in de Porsche Mobil 1 Supercup de bijzonder intensieve en beslissende fase van het seizoen. Een week na Spa staat immers al de Nederlandse ronde op CM.com Circuit Zandvoort op het programma, nog eens een week later gevolgd door de seizoensfinale in Italië, op het Autodromo Internazionale Monza.

Met nog drie races te gaan is de strijd aan de kop van het klassement zeer spannend: vijf rijders uit drie verschillende teams staan in de tussenstand van het kampioenschap op slechts 19 punten van elkaar, terwijl er nog maximaal 75 punten te verdienen zijn. De Luxemburger Dylan Pereira voert de tussenstand aan met 92 punten. De Duitser Laurin Heinrich volgt op vier punten en titelverdediger Larry ten Voorde heeft met 82 punten ook nog steeds alle kansen. Daarachter staan de Brit Harry King - die dit weekeinde de races in de Porsche Carrera Cup Benelux in Barcelona mist en in Spa racet - en de Deen Bastian Buus.

Twee Nederlandse Supercup-debutanten

Larry ten Voorde is de kopman van het Nederlandse Team GP Elite, dat dit weekeinde op Spa-Francorchamps met zes rijders in actie komt en daarmee voor de helft van het Nederlandse contingent zorgt. Naast Ten Voorde, Max van Splunteren, Daan en Jesse van Kuijk en Lucas Groeneveld, die het volledige Supercup-seizoen rijden, staat ook Huub van Eijndhoven als gastrijder aan de start. Hij was vorig jaar één van de smaakmakers in de Porsche Carrera Cup Benelux, doet het dit jaar met GP Elite goed in de Duitse Carrera Cup en beleeft op Spa-Francorchamps zijn première in de Porsche Mobil 1 Supercup. Ook de vaste Supercup-coureurs bij andere teams - Morris Schuring en Rudy van Buren (beide Huber Racing), Jaap van Lagen (Martinet by Alméras) en Loek Hartog (Ombra Srl) - nemen in België deel. Daarnaast zijn er nog twee Nederlandse gastrijders die het dozijn completeren, namelijk Michael Verhagen en Willem Meijer, die beiden voor het Duitse team ID Racing in actie komen. Verhagen reed al een aantal gastraces in de Supercup, voor Meijer wordt het zijn debuut. “Ik heb me de afgelopen maand suf getraind en ben twaalf kilo afgevallen”, lacht Meijer.

Lucas Groeneveld: “Behoorlijke stappen gezet”

Lucas Groeneveld is bezig aan zijn derde seizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup en heeft dus al de nodige routine. “Ik ben zeker tevreden met de vooruitgang die ik zelf als rijder heb gemaakt, ik heb behoorlijke stappen gezet”, zegt hij. “Het vertekent misschien een beetje omdat het veld voor dit jaar een stuk sterker geworden is, waardoor ik nog steeds rond dezelfde plek rijd, maar als je ziet dat ik ook in dat sterkere veld stand kan houden, dan denk ik wel dat we goede stappen hebben gemaakt.” In het seizoensverloop tot dusver is Groeneveld het meest tevreden over de race op Circuit Paul Ricard. “Van tevoren dacht ik dat dat best een lastig weekeinde zou worden, want onze test daar was niet super, maar uiteindelijk pakte het daar heel goed uit.”

Met Spa-Francorchamps, Zandvoort en Monza tijdens drie opeenvolgende weekeinden staat er een intensief programma voor de deur. Groeneveld kijkt ernaar uit: “Spa is natuurlijk een geweldig circuit. Zandvoort wordt heel bijzonder en Monza is altijd mooi als afsluiting. Dat is ook echt een circuit waar je als rijder het verschil kunt maken, daar zijn meerdere inhaalmogelijkheden.” Ondertussen kijkt Groeneveld ook al naar mogelijkheden voor zijn toekomst in de autosport: “Ja, ik bekijk meerdere opties voor volgend jaar. Nog een seizoen in de Supercup is een mogelijkheid, maar wellicht is het ook een idee om de overstap te maken richting GT3. Porsche heeft net een prachtige nieuwe GT3-versie van de 911 gepresenteerd, dat lijkt me ook wel heel gaaf. Dat ik met Porsche wil blijven racen, staat in ieder geval vast!”

Het programma van de Porsche Mobil 1 Supercup op Spa-Francorchamps begint op vrijdag 25 augustus met de vrije training van 19.25 tot 20.10 uur. Op zaterdag is er de kwalificatie van 14.30 tot 15.00 uur, de race over twaalf ronden start op zondag om 12.05 uur. De race is te zien via Ziggo Racing (met voorbeschouwing), Viaplay en Eurosport, alsmede via de streaming-website F1 TV.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.