Leusden,
12
januari
2022
|
11:58
Europe/Amsterdam

Prominente Nederlandse Porsche-inbreng in 24 Uur Dubai

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 januari wordt op het Dubai Autodrome in de Verenigde Arabische Emiraten de 17e editie van de Hankook 24H Dubai verreden. De race, georganiseerd door Creventic uit het Noord-Limburgse Gennep, behoort inmiddels tot de internationale lange-afstandsklassiekers. Met in totaal zes overwinningen is Porsche het succesvolste merk in de historie van de wedstrijd. Ook dit jaar staan er weer vele sterk bezette Porsches aan de start, inclusief een prominente Nederlandse inbreng. De meeste aandacht gaat daarbij uit naar Jos Verstappen, die na tien jaar zijn comeback op het circuit maakt. 

Jos Verstappen komt in actie met één van de twee Porsche 992 GT3 Cup-auto’s, die het Nederlandse succesteam GP Elite in Dubai inzet. Verstappen deelt de Porsche Cup-auto met het startnummer 993 met zijn jonge protégé Thierry Vermeulen, met Roger Hodenius en met Steven van Rhee. De laatste keer dat Verstappen met een Porsche in een 24-uursrace reed, was hij bijzonder succesvol: in 2008 won hij met de Porsche RS Spyder van Van Merksteijn Motorsport by Equipe Verschuur de LMP2-klasse tijdens de 24 Uur van Le Mans. De laatste keer dat Jos Verstappen een circuitrace reed, was in 2012. De afgelopen jaren richtte hij zich vooral op het begeleiden van de loopbaan van zijn zoon Max, maar nu kijkt hij uit naar zijn terugkeer op het circuit. 

De andere auto van GP Elite, dat de afgelopen twee jaar meerdere kampioenstitels in de Porsche Mobil 1 Supercup en de Porsche Carrera Cup Deutschland won, rijdt met het startnummer 934. Hier bestaat de rijdersbezetting uit Lucas Groeneveld, Jesse van Kuijk, Daan van Kuijk en Max van Splunteren, allemaal rijders met inmiddels flink wat ervaring in de Porsche-merkencups.

Recordwinnaar Jeroen Bleekemolen ook in Porsche Cup-klasse 

Met drie overwinningen in de jaren 2012, 2013 en 2020 is onze landgenoot Jeroen Bleekemolen samen met Khaled Al Qubaisi uit Abu Dhabi en de Duitser Hubert Haupt recordwinnaar van de 24 Uur van Dubai. Ditmaal komt Bleekemolen ook met een Porsche in de 992-Cup-klasse in actie, de auto van het Nederlandse team Red Camel-Jordans.nl, die hij deelt met landgenoten Morris Schuring en Ivo Breukers en de jonge Litouwse rijder Julius Adomavicius. Ook de pas 16-jarige Morris Schuring is een jong talent: hij werd in 2020, zijn eerste jaar in de autosport, runner-up in de Porsche Carrera Cup Benelux en reed vorig jaar direct voorin mee in de sterk bezette Duitse Porsche Carrera Cup.

 Tot de overige deelnemers aan de Porsche Cup-klasse in Dubai behoren de Duitser Laurin Heinrich, recent gekozen tot junior-rijder van Porsche Motorsport en oud-wereldkampioen wielrennen Tom Boonen. In de 991-klasse voor de vorige generatie van Porsche Cup-auto’s verdedigt het Nederlandse team NKPP Racing by Bas Koeten Racing met rijders Gijs Bessem, Harry Hilders, Bob Herber en Daan Meijer de klasseoverwinning van vorig jaar. 

Zes Porsches in de GT3-klasse 

In de historie van de race in Dubai ging de overwinning al zes keer naar een Porsche-team: in 2008, 2009, 2010, 2014, 2017 en 2021 eindigde er telkens een team met een Porsche 911 op de eerste plaats. Vorig jaar won het lokale team GPX Racing, dat er dit jaar echter niet bij is. Niettemin zijn er maar liefst zes Porsches ingeschreven in de GT3-klasse, de hoogste divisie. Het Italiaanse team Dinamic Motorsport brengt twee 911 GT3 R’s aan de start, onder andere met fabriekscoureur Matteo Cairoli, evenals het Duitse Herberth Motorsport, in 2017 winnaar van de race. Hier behoren onder meer de Duitse fabrieksrijder Sven Müller en de Australiër Anton de Pasquale, bekend uit het Australische Supercar-kampioenschap, tot de bezetting. De overige Porsches in de GT3-klasse komen van het Duitse Joos Sportwagentechnik en het Luxemburgse DUWO Racing by Herberth Motorsport.

 Na test- en trainingssessies eerder in de week staat op donderdag 13 januari van 14.35-16.30 uur lokale tijd (11.35-13.30 uur CET) de kwalificatie op het programma. Van 18.00-19.30 uur (15.00-16.30 uur CET) is er de avondtraining. De race start op vrijdag 14 januari om 15.00 uur lokale tijd (12.00 uur CET) en eindigt op zaterdag op hetzelfde tijdstip. De wedstrijd is live te volgen via  www.youtube.com/user/24HSeries