Leusden,
10
juni
2019
|
10:21
Europe/Amsterdam

Porsches zorgen voor spannende actie tijdens Pinksterraces

  • Porsche Carrera Cup Benelux goed voor twee afwisselende races met volop spektakel
  • Max van Splunteren en Kay van Berlo racewinnaars in Porsche Carrera Cup Benelux op Circuit Zandvoort
  • Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport bewijst kwaliteiten als ideale ‘gentlemen-raceauto

Porsches in diverse varianten waren dit weekeinde de smaakmakers tijdens de traditionele Pinksterraces op Circuit Zandvoort. Voor het eerst dit seizoen kwam de Porsche Carrera Cup Benelux op Nederlandse bodem in actie. De hoog aangeschreven merkencup met de raceversie van de Porsche 911 GT3 Cup zorgde in de beide races voor volop spektakel. Daarnaast was er de Nederlandse racepremière van de dit jaar nieuwe Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport in het kader van de Cayman Clubsport Trophy, een onderdeel van de Porsche Endurance Trophy Benelux. De 718 Cayman GT4 Clubsport bewees op Circuit Zandvoort eens te meer zijn kwaliteiten als ideale ‘gentlemen-raceauto’, met name voor lange-afstandsraces.

In de Porsche Carrera Cup Benelux zette zich het beeld voort, dat ook tijdens de eerste twee raceweekeinden van het seizoen in België al te zien was: enerzijds zijn er de nodige geroutineerde rijders met heel wat Porsche-ervaring, anderzijds is er een flink aantal jonge en ambitieuze rijders dat het de gevestigde orde vaak knap lastig maakt en voor aantrekkelijke competitie op de baan zorgt.

Max van Splunteren wint op opdrogende baan

Voor de eerste race kregen de deelnemers te maken met lastige omstandigheden, want na een regenbui was de baan weliswaar nog nat, maar het zag ernaar uit dat die relatief snel zou opdrogen, wat de bandenkeuze lastig maakte. Uiteindelijk wist Max van Splunteren, uitkomend voor het team GP Elite, de eerste wedstrijd op zijn naam te schrijven. Het pas 17 jaar jonge talent Loek Hartog (Bas Koeten Racing) nam de gok door op regenbanden te starten en wist op een opdrogende baan de tweede plaats nog maar net vast te houden. Oud-kampioen Xavier Maassen (DVB Racing) eindigde als derde, voor Kay van Berlo (Bas Koeten Racing), die dit weekeinde zijn debuut in de klasse maakte. De Belg Dylan Derdaele (Belgium Racing) sloot de wedstrijd als vijfde af.

Tweede race voor Kay van Berlo

De tweede race werd op een droge baan verreden. Met een goede start nam Kay van Berlo binnendoor de leiding en hield die uiteindelijk tot aan de finish vast. Max van Splunteren, die mede met het oog op de punten in het kampioenschap een strategische race reed, kwam als tweede over de eindstreep, voor Dylan Derdaele, Xavier Maassen en Lucas Groeneveld (GP Elite).

“Beste klasse in de Benelux”

“Het is ontzettend leuk om te zien dat er flink wat jonge rijders zijn die heel goed voor de dag komen en geweldig spannend strijden”, zegt Paul van Splunteren, Senior Vice President Pon Luxury Cars. “Jongens als Loek Hartog en Lucas Groeneveld, beide pas 17 jaar, die het heel goed doen, Daan en Jesse van Kuijk, maar ook Kay van Berlo, die dit weekeinde voor het eerst in de Carrera Cup reed en gelijk een race wint. Ook Dylan Derdaele en Max van Splunteren behoren tot die groep van jonge rijders die in deze klasse hun sporen aan het verdienen zijn. De Carrera Cup Benelux is op dit moment gewoon de beste klasse in de Benelux!”

Cayman GT4 Clubsport succesvol in lange-afstandsraces

De Porsche Cayman GT4 Clubsport kwamen als aparte klasse in actie tijdens de beide lange-afstandsraces van de Super Toer-Wagen Cup (STWC). De winst in de eerste wedstrijd was voor vader Bert en zoons Ayrton en Yannick Redant van het Belgische team Red Ant Racing, die Paul van Splunteren en Autovisie/Telegraaf-redacteur Dries van den Elzen met de Cayman GT4 Clubsport van GP Elite net voorbleven. Debutant Dick Burger (GP Elite) en Ad Geerts/Sven Van Laere (DVB Racing) completeerden de top vier. In de tweede wedstrijd was de volgorde in de Porsche-klasse identiek.

“We hebben dit weekeinde weer gezien hoe leuk de Cayman GT4 Clubsport voor ‘gentlemen-rijders’ is, met name in lange-afstandsraces”, aldus Paul van Splunteren. “Er zijn al een stuk of tien van deze auto’s verkocht in de Benelux en we willen deze klasse echt verder uitbouwen, want er zit veel potentieel in. Juist door zaken als ABS en tractiecontrole is de auto zeer geschikt voor minder ervaren rijders, die er heel veel plezier mee kunnen beleven!”