Leusden,
16
december
2020
|
00:01
Europe/Amsterdam

Porsche wil met LMDh-prototype weer meestrijden om algehele overwinningen

  • Raad van Bestuur geeft groen licht voor ontwikkeling LMDh-prototype
  • Nieuwe hybride-prototypeklasse in FIA WEC en Noord-Amerikaans IMSA-kampioenschap vanaf 2023
  • Voor het eerst in ruim twee decennia met dezelfde auto weer in klassiekers van Le Mans, Daytona en Sebring

De Raad van Bestuur van Porsche AG heeft groen licht gegeven voor de ontwikkeling van een LMDh-prototype. Na een omvangrijk evaluatieproces krijgt Porsche Motorsport de opdracht tot de bouw van een auto op basis van het toekomstige reglement. De LMDh-prototypen vormen vanaf 2023 een nieuwe topklasse in het FIA World Endurance Championship, met de 24 Uur van Le Mans als jaarlijks hoogtepunt, en het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship, dat klassiekers als de 24 Uur van Daytona en de 12 Uur van Sebring omvat. 

Beide kampioenschappen zijn voor Porsche van groot belang. Al bij de gemeenschappelijke aankondiging van de nieuwe prototypeklasse door de Automobile Club de l’Ouest als promotor van het FIA WEC en IMSA namens de Amerikaanse serie begroette Porsche dit initiatief nadrukkelijk. De raceauto’s - met een gewicht van rond de 1.000 kilogram - worden aangedreven door een hybridesysteem met een vermogen van 500 kW/680 pk.

“De nieuwe LMDh-categorie maakt het voor ons mogelijk om bij de klassiekers in Le Mans, Daytona en Sebring voor de algehele overwinningen te strijden, en dat tegen een aanvaardbaar budget. Het project is voor Porsche hoogst aantrekkelijk. De lange-afstandsracerij hoort bij het dna van ons merk”, verklaarde Oliver Blume, voorzitter van de raad van bestuur van Porsche AG.

Gelijke hybridetechnologie voor iedereen

Voor het eerst sinds ruim twintig jaar wordt het hiermee weer mogelijk om met identieke auto’s bij de lange-afstandsraces over de hele wereld om de algehele overwinning te strijden. Kosten-efficiëntie is daarbij een belangrijk kenmerk van de nieuwe LMDh-categorie. De auto’s zijn gebaseerd op een doorontwikkeld LMP2-chassis. Het hybridesysteem inclusief de bijbehorende elektronica is voor alle deelnemers identiek. Er kan worden gekozen uit chassis’ van vier verschillende fabrikanten. Het concept van de verbrandingsmotor en het ontwerp van de carrosserie is binnen de grenzen van het reglement vrij.

Michael Steiner, binnen de Raad van Bestuur van Porsche AG verantwoordelijk voor R&D, vult aan: “Porsche richt zich voor de middellange termijn op drie verschillende aandrijfconcepten: volledig elektrische auto’s, efficiënte plug-in-hybriden en emotionele auto’s met verbrandingsmotoren. Deze drieledige strategie willen we zowel bij de ontwikkeling van moderne productieauto’s als in de autosport in gelijke mate toepassen. De volledig elektrische aandrijving passen we in het kader van onze deelname als fabrieksteam in de Formule E toe. De hoogefficiënte en emotionele verbrandingsmotoren worden in de GT-racerij gebruikt, en de LMDh-klasse maakt voor ons het plaatje compleet. Daar treden auto’s met krachtige hybride-aandrijving tegen elkaar aan, zoals we die in vergelijkbare vorm nu al in diverse modellen van ons merk inbouwen. Wanneer het reglement voor de toekomst ook nog de mogelijkheid voor het gebruik van synthetische brandstoffen biedt, zou dat in het kader van het streven naar duurzaamheid een nog sterkere motivatie zijn.”

Enorme impuls voor de autosport

“Ik dank onze Raad van Bestuur voor het grote vertrouwen in de autosportstrategie die wij hebben ontwikkeld”, stelt Fritz Enzinger, hoofd autosport. “Met 19 overwinningen zijn we recordhouder bij de 24 Uur van Le Mans en ook in de grote races in de Verenigde Staten stonden we vaak op de hoogste trede van het podium. Deze traditie kunnen we nu met een LMDh-auto voortzetten, en dat bij maximale kostenefficiëntie. De belangstelling van andere fabrikanten is groot. Ik hoop dat we kunnen voortbouwen op de geweldige competitie tussen talrijke merken in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Dat zou de hele autosport een enorme impuls geven.”

Krachtige hybride-aandrijfsystemen hebben bij Porsche Motorsport een lange en succesvolle traditie. In 2010 en 2011 zette de revolutionaire Porsche 911 GT3 R Hybrid bij zijn deelnames op de Nürburgring-Nordschleife nieuwe maatstaven. Op dat moment bestond er geen andere vergelijkbare raceauto met hybride-aandrijving. Tussen 2014 en 2017 onderstreepte de sportwagenfabrikant uit Stuttgart zijn expertise op het gebied van hoogefficiënte en krachtige hybride-aandrijving met de 919 Hybrid. In het kader van de deelname aan het FIA WK lange-afstandsracen behaalde Porsche met het prototype uit de LMP1-klasse een hattrick met drie overwinningen op rij tijdens de 24 Uur van Le Mans. Bovendien behaalde Porsche drie maal op rij de WK-titels voor fabrikanten en rijders.