Leusden,
18
februari
2019
|
06:00
Europe/Amsterdam

Porsche van SIKU met educatief element

In 1955 maakte SIKU deze fascinerende Porsche 356 speelgoedauto met een leerzame verrassing. Slechts een enkel exemplaar van dit zeldzame schaalmodel heeft de tand des tijds goed doorstaan.

Tegenwoordig kan de verzamelaar van schaalmodellen kiezen uit talloze Porsches in allerlei maten en prijscategorieën. De eerste speelgoedauto’s van merken als Gescha, Neuhierl, Bach en Niedermeier werden gemaakt van plaatstaal, wat de prijs automatisch opdreef.

Begin jaren 50 begon Sieper Kunststoffe – SIKU – met de productie van speelgoedauto’s. De vraag naar dit dure speelgoed liep na enkele jaren echter snel terug. Modelauto’s in de schaal 1:60 waren een stuk goedkoper en gemakkelijker in grote aantallen te produceren. In 1955 nam SIKU definitief afscheid van de speelgoedauto op grote schaal met dit model: een Porsche 356 met gedeelde voorruit, in de schaal 1:16 en zo’n 25 centimeter groot. Ondanks zijn plastic body is de 356 van SIKU geen lichtgewicht. Het interieur is gevormd uit een okerkleurige metalen plaat en een frictiemotor voorin maakt het model nog zwaarder. Geprofileerde rubberen banden om stalen wielen zorgen voor een goede tractie.

Educatief element

Wat dit schaalmodel zo bijzonder maakt, ligt onder de motorkap: een uitneembare viercilinder boxermotor. In de transparante cilinders worden de zuigers in beweging gebracht door tandwielen vanaf de achteras. Daarmee voegde SIKU een educatief element toe aan deze speelgoedauto. De 356 werd verkocht in een prachtig doosje, met een tekening van een auto op hoge snelheid en een illustratie die de werking van de motor uitbeeldt.

Doordat de productie van deze speelgoed-Porsche na slechts enkele maanden werd gestaakt, bleef hij erg zeldzaam. Van dit kwetsbare plastic schaalmodel zijn maar enkele exemplaren in goede conditie bewaard gebleven. Voor deze SIKU-Porsche in zijn originele verpakking zijn verzamelaars graag bereid enkele duizenden euro’s te betalen.