Leusden,
15
januari
2018
|
17:25
Europe/Amsterdam

Porsche rouwt om de dood van Dan Gurney

Porsche rouwt om dood Dan Gurney

  • In memoriam: de man die Zuffenhausen de enige Formule 1-zege bezorgde

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG rouwt om de dood van Daniel Sexton Gurney. De racer en Formule 1-coureur overleed op 14 januari jl. op 86-jarige leeftijd. Porsche dankt zijn enige overwinning als constructeur in het Formule 1-wereldkampioenschap aan Gurney, die in 1962 de grand prix van Frankrijk in Rouen op zijn naam schreef in een Porsche 804 achtcilinder. Slechts een week later leidde Gurney een race van start tot finish en zegevierde hij op het circuit van Solitude, nabij Stuttgart; zijn teamgenoot Joakim Bonnier werd tweede, waarmee het duo voor het thuispubliek een ‘dubbel’ scoorde met de luchtgekoelde Porsche Type 804.

De inspanningen van Porsche in het Formule 1-kampioenschap van 1961 en 1962 zorgden voor blijvende herinneringen. Zoals Gurney het ooit verwoordde, “zorgde Porsche er voor dat ik echt leerde racen. Zij gaven me auto’s die niet continu stilvielen en waarmee ik de kilometers sneller reed dan ooit tevoren”. Gurney werd in de autosport gezien als een allround talent. De Amerikaan boekte tijdens zijn carrière als coureur tal van successen en was de eerste coureur ooit die races won in de Formule 1, NASCAR én IndyCar Series. Bovendien zegevierde hij in sportscars races, waaronder met zijn eigen team.

Met de uitvinding van de ‘Gurney flap’ verbeterde hij de aerodynamische efficiency door de achtervleugel te voorzien van een extra spoiler. Gurney was tevens de eerste coureur die champagne over het podium spoot, waarmee onbedoeld een nieuwe traditie was geboren die tegenwoordig wereldwijd navolging krijgt.

Porsche hielp Gurney tevens privé aan een leven lang vol geluk, toen hij in de jaren ’60 trouwde met zijn vrouw Evi, een voormalige Duitse autosportjournaliste en assistente van Porsche Racing Manager Huschke von Hansteinn.