Leusden,
30
juni
2022
|
09:42
Europe/Amsterdam

Porsche Mobil 1 Supercup: spektakel verwacht in Silverstone

Komend weekeinde is het circuit van Silverstone in het Britse graafschap Northamptonshire de locatie voor de derde ronde van de Porsche Mobil 1 Supercup. Het is voor de deelnemers aan de prestigieuze merkencup in het voorprogramma van de Formule 1 het begin van een drukke maand, want er staan in de komende vier weekenden drie races op het programma en daarmee is het een cruciale fase in de strijd om het kampioenschap.

Titelverdediger Larry ten Voorde, kopman van het Nederlandse Team GP Elite, komt na zijn glansrijke overwinning in de straten van Monte Carlo als leider in de tussenstand van het rijdersklassement naar Silverstone. Met een totaal van 45 punten heeft hij zes punten voorsprong op de Luxemburger Dylan Pereira. Daarachter volgen met de Duitse Porsche-fabrieksjunior Laurin Heinrich, de Fransman Dorian Boccolacci en de Brit Harry King, koploper in de Porsche Carrera Cup Benelux, drie rijders op twee punten van elkaar. Rudy van Buren (Huber Racing) staat als achtste ook in de top tien, terwijl ook Jaap van Lagen (Martinet by Alméras), Loek Hartog (Ombra Srl), Max van Splunteren (Team GP Elite) en Morris Schuring (Huber Racing) in de eerste twee races van dit seizoen al punten wisten te scoren. Daarnaast komen Daan en Jesse van Kuijk en Lucas Groeneveld, alle uitkomend voor Team GP Elite, dit weekeinde op Silverstone weer in actie.

Na de seizoensstart op het circuit van Imola in het fraaie landschap van Emilia-Romagna en de tweede race op het krappe stratencircuit van Monte Carlo, is Silverstone een circuit met een heel andere karakteristiek. Volledig vlak, breed en met ruime uitloopstroken op het voormalige vliegveld, waar in 1950 de eerste Formule 1 WK-race in de historie van de autosport verreden werd. Met bekende passages als Copse, Maggots en Becketts behoort het circuit tot de snellere op de kalender.

Loek Hartog: “Nog nooit een circuit met zo’n mooie ‘flow’ meegemaakt”

Voor Loek Hartog, een van de negen Nederlandse rijders die aan het volledige seizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup deelnemen, wordt het optreden op Silverstone een première. Hij testte er vorige week, tussen de beide raceweekeinden van de Duitse Porsche Carrera Cup in Imola en Zandvoort, en kreeg daarbij een goede indruk van het Britse circuit. “Ik reed voor het eerst op het volledige circuit en ben echt onder de indruk”, aldus Hartog met hoorbaar enthousiasme. “De meeste circuits die ik ken, hebben een beetje een start-stop-karakter, waardoor je ritme tijdens een ronde onderbroken wordt. Maar Silverstone heeft juist een prachtige ‘flow’, waardoor alle secties mooi aan elkaar passen. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Vooral de eerste sector ligt me goed, ik denk dat je daar met de Porsche Cup-auto meerdere alternatieven hebt, wat in de race interessant kan worden. Ik verheug me echt op de volledige raceduur, er zal best wat spektakel komen!”

Hartog noemt het circuit “indrukwekkend”; niet alleen de baan zelf, maar ook alles eromheen. “De hele sfeer als je er naartoe rijdt, het complex op komt. Ze noemen het ‘The home of British motor racing’ en dat zie je ook. De hele infrastructuur, het enorme pitgebouw, dat ken ik tot nu toe eigenlijk alleen van het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi.” Voor Hartog is het weekeinde op Silverstone zijn derde race op rij, na Imola en Zandvoort, en direct daarna is er de vierde Supercup-ronde in Spielberg in Oostenrijk. “Ik zit echt iedere week in de auto, dat heb ik ook nog niet eerder gehad en het is behoorlijk intensief, vooral mentaal”, vertelt hij. “Gelukkig zijn er veel mensen om me heen die me ontzorgen: snel even de was doen als ik dat tussendoor zelf niet kan omdat ik dingen moet wegbrengen of ophalen, dat soort zaken. Ik kan ze daar niet meteen iets voor teruggeven, maar het is voor mij een enorme steun. En natuurlijk geniet ik van iedere kilometer die ik op het circuit kan rijden!”

“Enorm gegroeid”

Na twee van de acht races van dit seizoen bezet Hartog de derde plaats in de tussenstand van het ‘rookie-klassement’ voor rijders die hun eerste volledige jaar in de Porsche Mobil 1 Supercup rijden. “Zeker in vergelijking met vorig jaar, toen ik alleen in de Duitse cup reed, ben ik enorm gegroeid”, vindt hij zelf. “Dat ik nu voor het eerst een dubbel programma heb met de Supercup en de Duitse cup speelt daarbij een grote rol. In de Supercup rijd ik voor het Italiaanse team Ombra, dat ook aan zijn eerste seizoen in de serie bezig is. We hebben een steile leercurve, mijn doel is om vanaf nu regelmatig in de top vijf van het algemeen klassement te kunnen rijden. We gaan nu een belangrijke fase van het Supercup-seizoen in met drie races in vier opeenvolgende weekenden.”

Op vrijdag 1 juli vindt op Silverstone van 19.20 tot 20.05 uur lokale tijd (20.20-21.05 uur Nederlandse tijd) de vrije training plaats. De startplaatsen worden bepaald in de kwalificatie op zaterdag 2 juli van 18.15 tot 18.45 uur lokale tijd (19.15-19.45 uur Nederlandse tijd). De race over 14 ronden start op zondag 3 juli om 12.05 uur lokale tijd (13.05 uur Nederlandse tijd) en is live te zien via Ziggo (inclusief voorbeschouwing), Eurosport en de Formule 1-streaming-website f1tv.formula1.com. Informatie over de Porsche Mobil 1 Supercup is ook te vinden via Twitter (@PorscheSupercup en @PorscheRaces), Instagram (@PorscheSupercup) en Facebook (@PorscheSupercup).

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.