Leusden,
10
januari
2023
|
12:00
Europe/Amsterdam

Porsche levert historische stickersets voor nieuwe 911 Dakar

Leusden, 10 januari 2023 – Al vóór de eerste overwinning in de Parijs-Dakar Rally in 1984 schreef Porsche offroad rallygeschiedenis met de 911. Onvergetelijk zijn de prestaties in de jaren zeventig van de vorige eeuw tijdens de East African Safari Rally. Het Rallye Design Pakket, dat als optie verkrijgbaar is voor de 911 Dakar, lijkt sterk op de Dakar-winnende Porsche uit 1984. Nu levert Porsche ook drie andere exclusieve stickersets voor de 911 Dakar, die verwijzen naar de Afrikaanse rally's van 1971, 1974 en 1978.

De 5.000 kilometer lange East African Safari Rally voerde de deelnemers door savannes, steppes en de hooglanden van Kenia en gold als één van de zwaarste rally's ooit. Porsche ging deze uitdaging in 1971 voor het eerst aan met een officieel fabrieksteam. Dat jaar behaalden de Poolse coureurs Sobieslaw Zasada en Marian Bien de vijfde plaats in Kenia. De gemodificeerde 911 S was uiterlijk herkenbaar aan de effen zwarte folie op de voorklep, de voorschermen en de portieren. De decoratieve stickerset ‘1971 Rally’ voor de 911 Dakar neemt dit ontwerp over en toont het startnummer 19 waarmee de Poolse coureurs Zasada en Bien de loodzware rally reden. 

Rally 1974: Björn Waldegård komt aan de start

De East African Safari Rally had ongelooflijk lange etappes. In 1974 was de race verdeeld over drie secties van 1.450 tot 2.019 kilometer, die de teams in slechts vijf dagen moesten afleggen. Van de 99 ingeschreven auto’s kwamen er slechts 16 over de finish. Rallykampioen Björn Waldegård, de Zweedse routinier die tweemaal de Rallye Monte Carlo won in een Porsche, lag samen met zijn bijrijder Hans Thorszelius lang aan de leiding in hun Carrera RS 2.7. Waldegård startte met een voorsprong van 36 minuten aan de derde sectie, maar schade aan de draagarm kostte hem uiteindelijk 72 minuten, waardoor hij eervol als tweede eindigde. Kenmerkend voor de bestickering van de hoofdsponsor Kuehne + Nagel was de blauwe belijning die langs de schouderlijnen van de Grandprix-witte auto liepen. Ook de bestickering van de nieuwe 911 Dakar volgt dit thema, zij het met een smallere belijning en aangevuld met het Porsche-logo op de onderranden van de portieren. 

Rally 1978: het legendarische racedesign

Björn Waldegård ging er tijdens de East African Safari Rally in 1978 opnieuw vol voor. De Zweed startte in Kenia met één van de twee speciaal gebouwde 911 SC Group 4-auto’s en liet de concurrentie al snel zien wie om de overwinning streed. Uiteindelijk bleek de East African Safari Rally opnieuw verraderlijk: de draagarmen, schokbrekers en de aandrijfas van de Porsche van Waldegård liepen te veel schade op, en hulp was niet in de buurt. Hierdoor bleef er slechts een vierde plek over voor de snelle Zweed, terwijl het Zuid-Afrikaanse Porsche-duo Vic Preston junior/John Lyall tweede werd. De kleuren van de sponsor Martini bestonden uit golvende vlakken in oranje plus donker- en lichtblauw en waren al sinds 1959 wereldberoemd door de activiteiten van het Martini Racing Team. Ook in het geval van de nieuwe 911 Dakar hebben de ontwerpers van Porsche de historische bestickering opnieuw geïnterpreteerd. Het startnummer 14 op de portieren is dat van Vic Preston junior, die tweede werd. 

Alle decoratieve stickersets zijn af ​​fabriek bij Porsche Exclusive Manufaktur te bestellen. De stickersets ‘Rallye 1971’ en ‘Rallye 1974’ zijn later ook via Porsche Tequipment bij de Porsche Centra verkrijgbaar.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.