Leusden,
10
juni
2019
|
06:00
Europe/Amsterdam

Porsche 911 Speedster met caravan: puur en ongefilterd rijplezier

Vanzelfsprekend heeft Volker Schiersch dit jaar al in zijn 911 Speedster gereden, ondanks dat het bitter koud was. Maar de Duitser kan echt niet zonder. Hij is geen typische verzamelaar, maar eerder een gepassioneerd chauffeur.

Het rudimentaire cabrioletdakje, de klassieke vormen, de handbak en het gebrek aan zaken als stuurbekrachtiging. Dit soort aspecten maakt het rijden in de open 911 Speedster voor Schiersch juist zo aantrekkelijk. “Ouderdom past bij me,” zegt hij, verwijzend naar zowel zijn Porsche als zichzelf. "Ik ben met dit soort zaken opgegroeid: tussengas geven, het afstellen van de carburateur, of het zelf lassen van plaatwerk om je auto door de APK te krijgen.”

Zoals voor zovelen begon voor Schiersch de liefde voor de luchtkoeling met een Volkswagen Kever. Als student kluste hij daarna bij om zo zijn eerste Porsche te kunnen betalen, een 356C met 75 pk. Het rijplezier van de luchtgekoelde boxermotor achterin en het volledig ontbreken van moderne rijhulpsystemen wilde hij nooit meer missen. Dat resulteerde in de aanschaf van zijn eerste open auto, een rode Porsche 356 Speedster uit 1957. Vanaf dat moment was hij verslaafd aan puur en ongefilterd rijplezier.

Toen de gelegenheid zich voordeed, hoefde hij een paar jaar geleden niet lang na te denken om een bijna onberispelijke, turbobrede 911 Speedster uit de G-modelserie uit 1989 te kopen die hem werd aangeboden. “De auto was perfect. Zilver Metallic vind ik niet alleen tijdloos mooi, maar is ook veel zeldzamer dan Indisch Rot, Schwartz of Grand Prix Weiss,” zegt Schiersch.

Het plezier dat hij ondervindt bij het rijden van de Speedster met zijn 3.2-liter boxermotor met 231 pk is nog groter dan bij zijn andere cabriolets. In zijn garage staan namelijk ook nog twee Britse auto's, een Morgan Plus 8 en een Aston Martin DB9 Volante. “Het mooiste voor mij is nog steeds het geluid van een luchtgekoelde zescilinder boxermotor. Het besturen van een Speedster is puur genieten. Je moet steeds alert blijven tijdens het rijden. Het allerbeste van zo’n 911 vind ik het feit dat zo’n auto tijdens het rijden met je ‘praat’.”

Nu zijn turbobrede 911 Speedsters met net iets meer dan 2100 exemplaren sowieso al niet dik bezaaid, maar de Speedster van Schiersch is door een speciale optie al helemaal bijzonder. Deze 911 is namelijk voorzien van een trekhaak, een optie die in die jaren maar zelden tot nooit werd aangekruist. De Duitser trekt er een klassieke Hymer Eriba Puck-caravan mee, die hij sinds 1975 in zijn verzameling heeft opgenomen. Hij hing het eitje op twee wielen al achter zijn Porsche 911 Targa die hij op dat moment bezat. Op het APK keuringsbewijs van deze Targa stond de handtekening van de bekende Duitse voetballer Franz Beckenbauer. De voetbalheld zette zijn krabbel op het document toen Schiersch naast hem zat tijdens een vlucht van Bremen naar München. Omdat ‘der Kaiser’ geen handtekeningkaarten bij zich had, liet Schiersch de voetballer de achterkant van de kentekenpapieren van zijn 911 Targa ondertekenen.

Schiersch had geluk met zijn trekhaak. Er waren wereldwijd nog maar twee setjes beschikbaar voor het G-model. Om de unieke combinatie er perfect te laten uitzien, liet hij de caravan in de lakkleur ‘Porsche 980, Silber Metallic’ spuiten, dezelfde kleur als zijn 911 Speedster.

“We rijden er geen lange ritten meer mee. We blijven liever aan de Noordzeekust en genieten van de rust en stilte,” vertelt Schiersch. Tijdens de ritten wordt er uiteraard niet harder gereden dan de toegestane maximum snelheid van 80 km/u, ondanks dat de Speedster een kapselvernietigende top heeft van 245 km/u. “We nemen altijd de Hymer mee als we onze kleinkinderen in Düsseldorf en Osnabrück bezoeken. De kinderen vinden het geweldig als ze in de caravan mogen slapen.”

Dit jaar viert de Porsche 911 Speedster zijn dertigste verjaardag, waarmee hij in Duitsland de officiële klassiekerstatus bereikt. In dat jubileumjaar heeft Volker Schiersch een wens: de handtekening van Beckenbauer op zijn APK keuringsbewijs.