Leusden,
30
januari
2019
|
06:00
Europe/Amsterdam

Porsche 356: twee van de drie

Greg O’Keefe is sinds jonge leeftijd verknocht aan Porsche. De Australiër heeft tientallen Porsches 356 gehad – waaronder twee heel bijzondere exemplaren.

Greg O’Keefe kijkt bedachtzaam. “Ik moet meer dan vijftig 356’s hebben gehad,” zegt hij formeel. Zijn liefde voor Porsche heeft hij aan zijn leraar te danken, die een 356C Coupé reed. “De perfecte vormgeving was liefde op het eerste gezicht, maar mijn leraar zei dat ik nooit een Porsche zou bezitten.” Op zijn schoolresultaten viel namelijk wel wat aan te merken. Maar ook al was Greg nooit het beste jongetje van de klas, die Porsche kwam er wel degelijk. En snel ook: Greg was pas 17 jaar oud toen hij een 356A Coupé uit 1956 kocht. Nu hij zijn droom had verwezenlijkt, kon hij net zo goed Porsches gaan verzamelen.

Van 356A Coupé tot 356 Convertible

Greg is het levende bewijs dat je met boerenverstand verder kunt komen dan met goede rapportcijfers. Nadat Greg zijn 356A Coupé met winst had verkocht, kwam er een 356C Cabriolet waarmee hij 160.000 kilometer aflegde. De handel in luchtgekoelde Porsches liep beter en beter, en Greg wisselde steeds sneller van auto.

Knickscheibe

In 1971 vond hij een Knickscheibe, met chassisnummer 11186. Dit was de derde rechtsgestuurde Porsche ooit gebouwd, en de derde Porsche die – in februari 1952 – vanuit Duitsland naar Australië was geëxporteerd. “Ik moest en zou die auto hebben.” 24 jaar lang bleef Greg de eigenaar bestoken, voordat hij de auto eindelijk kon kopen. “Ik hoefde alleen de motor te reviseren en de carrosserie in de originele kleur Radium Green (code 510) te lakken.” Sindsdien heeft Greg 120.000 kilometer op de klok gezet. “Hij heeft nauwelijks 20 jaar van zijn bestaan gereden,” vertelt O’Keefe. “Hij is amper ingereden!”

Maar Greg heeft nog meer spannende verhalen. Zo kreeg de groene coupé gezelschap van de allereerste rechtsgestuurde 356 ooit gebouwd. De zilvergrijze cabriolet met blauw lederen interieur (chassisnummer 10110) is in juli 1951 gebouwd en werd vanuit Genua naar Australië verscheept, samen met een donkerrode coupé. De auto’s waren besteld door Porsche-dealer Norman Hamilton, die van Australië het eerste land maakte waar rechtsgestuurde Porsches werden verkocht.

Trots

Greg O’Keefe is trots dat hij twee van de drie oudste Porsches van Australië bezit. En terecht. Bedachtzaam kijkt hij naar de groene coupé en neemt intussen een slok van zijn Coke Zero. “Wat kan het leven toch mooi zijn.”