Leusden,
04
januari
2019
|
06:00
Europe/Amsterdam

Online en offline volledig geïntegreerd in nieuwe 911

In het fraaie interieur van de nieuwe Porsche 911 gaat de hoofdrol naar de laatste versie van het Porsche Communication Management-systeem. Dat combineert on- en offline-informatie als nooit tevoren.

Het interieur van de nieuwe 911 is revolutionair anders, maar blijft tegelijkertijd op cruciale punten trouw aan vaste 911-waarden. De opvallend hoge middentunnel, bekend uit onder meer de Panamera, is de opvallendste noviteit. Typisch 911 is dan weer de horizontale oriëntatie van het dashboard en het instrumentarium met vijf naast elkaar gepositioneerde meters. Tenminste… dat lijkt zo. In werkelijkheid staat alleen de centrale toerenteller vast, de rest kan naar wens op één van de twee schermen aan weerszijden van die analoge meter worden getoverd. Die schermen, die ook allerlei andere informatie kunnen weergeven, zijn een belangrijk onderdeel van het PCM-systeem. Het hart van dat systeem bevindt zich pontificaal in het midden van het dashboard: een 10,9 inch touchscreen.

Het scherm, dat indien gewenst overigens ook met een fysieke draaiknop bedienbaar is, vormt de toegang tot een digitale wereld die on- en offline-informatie naadloos met elkaar integreert. De radio is bijvoorbeeld in staat om een ongekend soepele samenwerking op poten te zetten tussen het ‘ouderwetse’ FM, het digitale DAB+ en online-radio. Heb je in de buurt van je huis je favoriete lokale zender gevonden op FM? Geen nood: als het station buiten bereik komt, zoekt de radio automatisch naar een alternatieve manier om de zender zonder storingen uit je speakers te krijgen. Bovendien is het Porsche-systeem in staat om online de artiest, de titel en de albumcover te vinden en op het scherm te toveren, ook als de radiozender zelf ‘gewoon’ op een FM-frequentie wordt gevonden.

Dat het navigatiesysteem rekening houdt met de actuele verkeerssituatie is vanzelfsprekend, maar PCM gaat verder dan dat. Klik een tankstation aan en de brandstofprijzen worden zichtbaar, waarna het eenvoudig mogelijk is om op één scherm de prijzen van alle stations in de buurt te vergelijken. Ook worden bij alle locaties Google Streetview-beelden zichtbaar, zodat zoeken naar het huisnummer in veel gevallen tot het verleden behoort. Wie nog twijfelt over de juiste locatie, kan terecht bij de Yelp-recensies die bij restaurants, hotels en andere publieke plaatsen eveneens oproepbaar zijn in het scherm. Porsche Communication Management maakt de smartphone in de auto daarmee feitelijk overbodig.