Leusden,
09
juni
2017
|
16:30
Europe/Amsterdam

Nieuwe Porsche 911 RSR voor het eerst op Le Mans

Porsche is klaar voor de legendarische 24 Uur van Le Mans die op 17 en 18 juni voor de 85ste keer plaatsvindt. Het merk heeft een naam hoog te houden: met 18 overall zeges en 105 klasse-overwinningen is Porsche de meest succesvolle constructeur uit de geschiedenis van de langeafstandsrace.

Het Porsche GT-team van Porsche Motorsport in Weissach komt dit jaar met twee nieuwe 911 RSR racers aan de start in de GTE-Pro klasse. De auto – met 510 pk sterke boxermotor – is afgeleid van de zevende generatie van de iconische 911. Samen met de twee 919 Hybrids die op het 13,629 kilometer lange ‘Circuit de la Sarthe’ in de LMP1-klasse meerijden en de vier 911 RSR’s uit 2015 van klantenteams die strijden in de GTE-AM-klasse, komen in Le Mans liefst tien Porsches aan de start.

De 911 RSR
De Porsche 911 RSR is een compleet nieuwe raceauto. Het chassis, de carrosseriestructuur, het aerodynamische concept, de motor en de transmissie zijn ontwikkeld bij Porsche Motorsport in Weissach. Afhankelijk van de gebruikte restrictor levert de motor – die nu vóór de achteras is geplaatst – een vermogen van zo’n 375 kW/510 pk. De opvallend grote diffuser en de hangend gemonteerde achtervleugel geven de 911 RSR aanzienlijk meer downforce dan zijn voorganger. De twee 911 RSR modellen die in Le Mans aan de start komen, zijn uitgevoerd in de wit-rood-zwarte livery van Porsche Motorsport.

De rijders
In de GTE-Pro klasse zitten Richard Lietz (Oostenrijk), Frédéric Makowiecki (Frankrijk) en Patrick Pilet (Frankrijk) achter het stuur van de nieuwe 911 RSR met startnummer 91. In de tweede 911 RSR van het Porsche GT-team met startnummer 92 rijden de fabriekscoureurs Michael Christensen (Denemarken), Kévin Estre (Frankrijk) en Dirk Werner (Duitsland).

De vier klantenteams komen met auto’s aan de start die in 2015 al Le Mans-ervaring hebben opgedaan. De Porsche Young Professional Matteo Cairoli uit Italië rijdt de legendarische race voor het eerst. Hij bemant de 911 RSR van Dempsey Proton Racing met startnummer 77 samen met de Duitsers Christian Ried en Marvin Dienst. Fabriekscoureur Patrick Long (USA) rijdt de RSR van Proton Competition met startnummer 93. De veteraan start de race voor de veertiende keer, ditmaal samen met zijn landgenoot Mike Hedlund en Abdulaziz Turki Al Faisal (Saudi-Arabië). Achter het stuur van de tweede Proton Competition 911 zitten de toenmalige Porsche-Junior rijder Klaus Bachler (Oostenrijk), Stéphane Lemeret (België) en Khaled Al Qubaisi (Abu Dhabi). In de 911 RSR van het Gulf Racing team (nummer 86) wisselen de Britse rijders Ben Barker en Michael Wainwright en de Australiër Nick Foster elkaar af tijdens de uitputtende race op het Franse circuit.

Live op tv
De 24 Uur van Le Mans start zaterdag 17 juni om 15.00 uur. Aankomende woensdag vinden vanaf 16.00 uur de eerste vrije trainingen plaats en rijden de coureurs ’s avonds vanaf 22.00 uur hun eerste kwalificatierondes. De tweede en derde kwalificatierondes vinden donderdag plaats vanaf 19.00 uur. Televisiezender Eurosport 1 zendt de complete race en de kwalificaties live uit. In Nederland is de 24 Uur van Le Mans ook live te volgen op RTL7 en www.rtlgp.nl.