Leusden,
29
juni
2023
|
14:56
Europe/Amsterdam

Nederlandse Porsche Mobil 1 Supercup-coureurs rekenen op steun oranjelegioen in Spielberg

Zo’n vijf weken na de seizoensstart van de Porsche Mobil 1 Supercup op het stratencircuit van Monte Carlo vindt komend weekeinde de tweede race van de snelste internationale merkencup plaats op de Red Bull Ring in Spielberg. Zoals altijd wordt ook in Oostenrijk in het voorprogramma van de Formule 1 gereden, wat voor de zeven Nederlandse deelnemers aan de Porsche Mobil 1 Supercup een extra impuls geeft, want de Oostenrijkse Grand Prix trekt altijd tienduizenden in oranje gehulde bezoekers uit ons land aan. 

Een van de Nederlandse rijders die dit weekeinde op de Red Bull Ring in actie komen, is Huub van Eijndhoven met de Porsche onder het startnummer 28, ingezet door Team GP Elite. De 23-jarige rijder uit Oisterwijk reist met een goed gevoel naar Oostenrijk: “We hebben er van tevoren al getest en dat was zeer productief. Bovendien heb ik er vorig jaar al gereden in de Duitse cup en eerder ook in de Porsche Carrera Cup Benelux. Het circuit met zijn vele hoogteverschillen ligt me wel, maar ik denk dat het veld er wel enorm dicht bij elkaar zit, want het is niet zo’n heel lang circuit. De kwalificatie wordt dus enorm belangrijk, maar dat is eigenlijk altijd zo.”

Van Eijndhoven is een goed voorbeeld van een ambitieuze coureur die de verschillende stadia van de piramide van Porsche Motorsport doorlopen heeft. Hij begon in de Porsche Carrera Cup Benelux, reed vorig jaar in de Porsche Carrera Cup Deutschland en heeft dit jaar een dubbel programma met de Duitse cup en de Porsche Mobil 1 Supercup. “Absoluut de juiste weg”, zegt hij stellig. “De Carrera Cup Benelux was heel goed als basis, afgelopen seizoen in de Duitse cup was zeker mijn uitdagendste jaar tot nu toe. Ik heb er superveel geleerd, vooral omdat het niveau zo hoog is. Daar rijden allemaal jongens met veel ervaring, ze weten precies hoe ze hun auto moeten plaatsen, posities moeten verdedigen, het is allemaal heel competitief en daarvan profiteer ik nu ook in de Supercup.”

Preview Porsche Mobil 1 Supercup - Spielberg 2023 - 2

Rookie-klassement voornaamste doel voor Huub van Eijndhoven

Een hoge positie in het rookie-klassement van de Supercup is voor dit jaar bij Van Eijndhoven het voornaamste doel. Hij begon al goed in Monaco, waar hij de best geklasseerde nieuwkomer was. “Jammer dat Imola niet door kon gaan, daar keken we allemaal erg naar uit. Als rookie beginnen in Monaco was best wel een kluif, maar het ging goed. En het is voor ons natuurlijk goed nieuws dat we in plaats van Imola nu een tweede race voor eigen publiek in Zandvoort krijgen!” Bij zijn team GP Elite voelt Van Eijndhoven zich uitstekend thuis. “Er zijn voor dit jaar de nodige veranderingen in het team geweest: de Van Kuijks en Max van Splunteren rijden niet meer, Loek (Hartog) is erbij gekomen en ook Vincent van der Valk is terug als engineer voor Larry (ten Voorde) en mij. Bovendien wordt er binnen het team naast het rijden en het technische gedeelte veel aandacht besteed aan het mentale aspect, waardoor je veel kunt winnen. Ik merk dat ik daar echt veel aan heb. Hopelijk vertaalt zich dat ook in Oostenrijk weer in een goed resultaat.”

Naast Van Eijndhoven houden ook Morris Schuring (Fach Auto Tech), Michael Verhagen (CLRT), Jaap van Lagen (Dinamic Motorsport) en Van Eijndhovens teamgenoten bij Team GP Elite, Loek Hartog, Larry ten Voorde en Lucas Groeneveld komend weekeinde de Nederlandse eer hoog op het 4,318 kilometer lange circuit in de heuvels in de Oostenrijkse deelstaat Steiermark. Het circuit kent drie lange rechte stukken: naast de passage van start en finish ook het lange berg-opstuk na de eerste bocht en vervolgens de Schönberg-Gerade bovenop de heuvel. Op al deze segmenten bereiken de Porsche-coureurs een topsnelheid van zo’n 235 km/u. Vervolgens daalt het parcours weer via een technisch gedeelte met meerdere bochten.

Preview Porsche Mobil 1 Supercup - Spielberg 2023 - 3

Ten Voorde en Team GP Elite op de tweede plaats in tussenstanden

Na zijn overwinning in de eerste race in Monte Carlo staat de Brit Harry King, vorig jaar kampioen in de Porsche Carrera Cup Benelux, met 25 punten aan kop van het rijdersklassement. Daarachter volgen Larry ten Voorde (20 punten) als de best geklasseerde Nederlander en de Deense Porsche-juniorrijder Bastian Buus (17 punten). Loek Hartog staat met 14 punten op de vierde plaats, Morris Schuring en Huub van Eijndhoven zijn respectievelijk zesde en zevende, Jaap van Lagen staat op de tiende plaats. In het rookie-klassement leidt Huub van Eijndhoven met 9 punten voor de Italiaan Giorgio Amati (8) en de Australiër Harri Jones (7). In de tussenstand van het teamkampioenschap staat BWT Lechner Racing met 42 punten bovenaan, voor Team GP Elite (34).

Het programma van de Porsche Mobil 1 Supercup op de Red Bull Ring begint op vrijdag 30 juni met de vrije training van 18.30 tot 19.15 uur. Op zaterdag 1 juni wordt van 15.00 tot 15.30 uur de kwalificatie verreden. De race vindt op zondag 2 juni plaats van 11.40 tot 12.15 uur. De race wordt uitgezonden op Viaplay, Ziggo Racing, Eurosport en F1TV. Informatie over de Porsche Mobil 1 Supercup is ook te vinden op Twitter (@PorscheSupercup en @PorscheRaces), Instagram (@PorscheSupercup) en Facebook (@PorscheSupercup).

Preview Porsche Mobil 1 Supercup - Spielberg 2023 - 4

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.