Leusden,
19
december
2023
|
09:28
Europe/Amsterdam

Nederlandse coureurs blinken in 2023 uit in internationale Porsche merkencups

Naast de successen van Nederlandse coureurs en teams in de Porsche Mobil 1 Supercup (overwinningen voor Loek Hartog, Morris Schuring en Team GP Elite) en de Porsche Carrera Cup Benelux (kampioenstitel van Robert de Haan) waren Nederlandse teams en rijders ook in diverse andere Porsche merkencups succesvol. Het seizoen 2023 resulteerde in raceoverwinningen, kampioenstitels en records voor Nederlandse Porsche-rijders.

Porsche Carrera Cup Italia: Ten Voorde kampioen met recordaantal overwinningen

Larry ten Voorde combineerde dit jaar zijn toch al volle programma in de Porsche Mobil 1 Supercup en de Porsche Carrera Cup Deutschland met de deelname aan de Porsche Carrera Cup Italia. In de Italiaanse serie kwam hij in actie voor het team Enrico Fulgenzi Racing. Vanwege zijn verplichtingen in de andere series kon Ten Voorde in Italië aan slechts vier van de zes geplande raceweekeinden met in totaal twaalf races deelnemen, maar dat deed hij met succes. Voorafgaand aan de finale in Imola was hij een van de drie rijders die in de race waren voor de titel en na afloop kon Ten Voorde met vijf overwinningen en in totaal zeven podiumplaatsen als kampioen worden gehuldigd. Vijf zeges in een seizoen was tevens een record in de Porsche Carrera Cup Italia.

“Bellisimo”, lachte Ten Voorde, gevraagd naar een reactie op zijn Italiaanse titelsucces. “Enrico Fulgenzi Racing is een jong team, heel gedreven en met heel veel passie. Geweldig dat het gelukt is om samen de titel binnen te halen, ondanks dat ik niet alle wedstrijden heb kunnen rijden. We hebben een investering gedaan en die heeft zijn vruchten afgeworpen. Het was prachtig om in Italië te rijden, je merkt de passie voor de autosport. Met name het evenement in Misano, waar het 75-jarig jubileum van Porsche gevierd werd, was echt bijzonder. Ik ben blij dat ik ook deze titel aan mijn CV heb kunnen toevoegen.”

Porsche Carrera Cup Great Britain: Succesvol en leerzaam jaar voor Robert de Haan

Robert de Haan had met het Britse team Richardson Racing een dubbel programma: naast zijn campagne in de Porsche Carrera Cup Benelux, waarin hij overtuigend kampioen werd, reed hij ook een aantal races in de Porsche Carrera Cup Great Britain. “Mijn seizoen in de Carrera Cup Benelux had voorrang, zodat ik in Engeland niet alle races kon rijden, maar ik heb in de Britse cup ook veel geleerd”, zei De Haan, die van de acht raceweekeinden in de Porsche Carrera Cup Great Britain er drie moest laten schieten.

De Haan begon het seizoen gelijk goed met de overwinning op het circuit van Donington Park in de Britse Midlands. “Daar werd ik de jongste winnaar in de geschiedenis van de Britse cup”, vertelde hij. “Ik denk dat Donington ook wel het weekeinde was waarvan ik het meest genoten heb.” Ook op Brands Hatch en Thruxton stond De Haan op de hoogste trede van het podium. “Er waren echter ook wel een paar straffen en situaties die op zijn minst discutabel waren”, aldus De Haan. De rijder van Richardson Racing sloot het seizoen af als zesde in de eindstand van het rijdersklassement en als tweede in het rookie-kampioenschap. Met zijn prestaties droeg De Haan ook in belangrijke mate bij aan de derde plaats van Richardson Racing in het teamkampioenschap.

Porsche Carrera Cup Deutschland: GP Elite teamkampioen

Met Huub van Eijndhoven, Loek Hartog en Larry ten Voorde (allen Team GP Elite) en Morris Schuring (Fach Auto Tech) reden er vier Nederlanders een volledig seizoen in de Porsche Carrera Cup Deutschland, die na de Porsche Mobil 1 Supercup als sterkst bezette Porsche-merkencup beschouwd wordt. Na de seizoensstart in het voorprogramma van het FIA WEC op het Circuit de Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen en het tweede evenement tijdens het Porsche-jubileumweekeinde “Festival of Dreams” in Hockenheim vonden alle overige races plaats in het voorprogramma van de prestigieuze Duitse raceserie DTM.

Uniek: tijdens elk van de acht raceweekeinden stond er tenminste één keer een Nederlandse coureur als winnaar op het podium. Loek Hartog won in de regen de tweede race op Spa-Francorchamps en zegevierde ook op Hockenheim in juni, de Lausitzring en tijdens de finale, opnieuw op Hockenheim. Larry ten Voorde won de zaterdagsrace tijdens het jubileumweekeinde op Hockenheim, schreef eind juni voor eigen publiek op Zandvoort beide races op zijn naam en zette na de zomerpauze begin augustus zijn zegereeks voort met nog eens twee overwinningen op de Nürburgring. Ook op de Oostenrijkse Red Bull Ring en tijdens de laatste race op Hockenheim stelde Ten Voorde de overwinning veilig. Morris Schuring was succesvol op de Sachsenring. Podiumplaatsen waren er ook voor Huub van Eijndhoven en Robert de Haan, laatstgenoemde maakte indruk met twee sterke gastraces op Zandvoort.

Larry ten Voorde stelde al tijdens het voorlaatste raceweekeinde van het seizoen de kampioenstitel veilig, waarmee hij na 2020 en 2021 voor de derde keer kampioen werd in de Porsche Carrera Cup Deutschland, een record. Ook zijn totaal van 30 race-overwinningen in de Duitse cup is een record. In de eindstand van het rijderskampioenschap eindigde Loek Hartog als tweede, Morris Schuring als vijfde en Huub van Eijndhoven als achtste. Team GP Elite uit het Noord-Hollandse De Rijp won met ruime voorsprong de teamtitel in de Porsche Carrera Cup Deutschland. De Duitser Sören Spreng, ook rijdend voor de Nederlandse renstal, schreef de titel in het Pro-Am-klassement op zijn naam. 

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.