Leusden,
03
mei
2018
|
10:00
Europe/Amsterdam

Nederlands Fotomuseum exposeert Porsche-portretten van Martin Schoeller

In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is van 19 mei tot en met 2 september 2018 het werk van de fotograaf Martin Schoeller te zien, waaronder de portretten die hij maakte van zes Porsche LMP1-coureurs. De in New York wonende Duitser schoot de foto’s tijdens de 6-uursrace op de Nürburgring in 2016 en kreeg er meerdere onderscheidingen voor. Zijn ‘Big Heads’-expositie in Rotterdam vormt de start van een langdurige samenwerking met Porsche. Zo zijn er voor dit jaar meer tentoonstellingen gepland en komen er ook meer fotoshoots.

Schoeller is een van de belangrijkste moderne portretfotografen. Hij werd in 1968 in München geboren en begon zijn carrière in New York als assistent van Annie Leibovitz. Zijn portretten van onder meer Barack Obama, Angelina Jolie, Jack Nicholson, Angela Merkel en George Clooney hebben inmiddels een cultstatus bereikt. Ze zijn allemaal extreem close-up genomen: altijd van de voorkant, ietsje schuin van onderen, waarbij de gezichten worden beschenen met zacht neonlicht.

Portretten LMP1-coureurs

Zo portretteerde Schoeller ook de Porsche LMP1-coureurs Mark Webber, Neel Jani, Brendon Hartley, Marc Lieb, Timo Bernhard en Romain Dumas tijdens de 6 Uur van de Nürburgring in 2016. Een voor een meldden ze zich na hun stint achter het stuur van de Porsche 919 Hybrid in Schoellers mobiele fotostudio, die vlak naast de Porsche-garage was opgesteld. Pas daar mochten ze hun helm en balaclava afdoen voor de foto. Schoeller wilde zo de concentratie, de adrenaline en de uitputting in de gezichten van de rijders vastleggen.

Zes verschillende covers

Het Porsche-magazine Christophorus drukte alle portretten af in uitgave 378 en gebruikte voor dat nummer zes verschillende covers, iets wat het blad in zijn 65-jarige geschiedenis nog nooit eerder had gedaan. Hiermee won Christophorus meerdere prijzen, zoals de Best of Best-award in de Corporate Publishing-categorie van de Automotive Brand Contest 2017 en de German Design Award 2018 van de German Design Council.