Leusden,
26
april
2019
|
13:23
Europe/Amsterdam

Matchpoint in België: Porsche stelt scherp op de WEC-titel

Tijdens de zevende en voorlaatste ronde van het FIA Sports Car World Endurance Championship (WEC) op het circuit van Spa-Francorchamps kan het fabrieksteam van Porsche de constructeurstitel van het 2018/2019 WEC Super Season binnenhalen. Twee 374 kW/510 pk sterke Porsche 911 RSR-modellen nemen het tijdens de 6-uursrace op 4 mei op tegen concurrenten van Aston Martin, BMW, Ford en Ferrari.

Het is de tweede keer dit seizoen dat het WEC-circus neerstrijkt op het circuit van Spa. Ook de openingsrace vond hier plaats. Daarbij behaalden de fabrieksauto’s van Porsches een tweede en vierde plaats.

De race

Het 7,004 km lange circuit in België dat dankzij de hoogteverschillen en maar liefst 21 bochten ook wel de ‘Achtbaan van de Ardennen’ wordt genoemd, heeft racefans door de jaren heen getrakteerd op vele spectaculaire races. Snelle gedeelten als Eau Rouge en Blanchimont zijn net zo beroemd als de krappe La Source hairpin.

De coureurs

Voor het Porsche GT Team besturen fabrieksrijders Gianmaria Bruni (Italië) en Ricard Lietz (Oostenrijk) de 911 RSR met startnummer 91. Dit duo won de race in Sebring en staat tweede in het rijdersklassement. Op de eerste plaats in dat klassement staan Kévin Estre (Frankrijk) en Michael Christensen (Denemarken). Zij besturen de 911 RSR met startnummer 92. De winnaars van de 24 Uur van Le Mans en de 6-uursrace van Fuji hebben een voorsprong van 25 punten op hun teamgenoten.

De klantenteams

Drie Porsche-klantenteams brengen in totaal vier 911 RSR-modellen aan de start in de GTE-Am klasse. Porsche fabriekscoureur Jörg Bergmeister (Duitsland), de Amerikaan Patrick Lindsey en Egidio Perfetti (Noorwegen) komen met de 911 RSR Nr. 56 in actie voor Project One. Dit trio leidt het rijderskampioenschap in de GTE-Am klasse en kan in Spa de titel veiligstellen. Ook het teamkampioenschap is voor hen onder handbereik. Gulf Racing met de 911 RSR Nr. 86 zet Porsche Young Professional Thomas Preining (Oostenrijk) in en daarnaast de Britten Michael Wainwright en Benjamin Barker. Dempsey Proton Racing brengt twee 911 RSR-modellen aan de start. De auto met nummer 77 wordt gereden door Porsche Young Professional Matt Campbell (Australië), Christian Ried (Duitsland) en Riccardo Pera (Italië). Dit trio won de twee voorgaande races in Shanghai en Sebring. In de 911 RSR met startnummer 88 wisselen Porsche Young Professional Matteo Cairoli (Italië) en Gianluca Roda en Giorgio Roda (vader en zoon) elkaar af.

De 911 RSR

De Porsche 911 RSR debuteerde in 2017 op Silverstone in het WEC. In het huidige 2018-2019 Super Season was de 911 RSR in Le Mans goed voor de eerste en tweede plaats in de GTE-Pro klasse en voor de overwinning in de GTE-Am klasse. De racewagen met watergekoelde 4,0-liter boxermotor, die circa 374 kW/510 pk levert (afhankelijk van de restrictor) is gebaseerd op de zevende generatie van de 911. Bij de 24 Uur van Le Mans kwamen de fabrieksauto’s met startnummers 91 en 92 in actie in een speciaal historisch design.

De 6-uursrace van Spa-Francorchamps start op zaterdag 4 mei om 13.30 uur.