Leusden,
21
augustus
2018
|
07:00
Europe/Amsterdam

Louise Piëch’s laatste verjaardagscadeau

Clemens Frigge is een geluksvogel, vindt hij zelf. De Duitse Porsche verzamelaar kocht twee jaar geleden het allerlaatste verjaardagscadeau dat Louis Piëch, de zus van Ferry Porsche, ooit kreeg: een Porsche 911 Carrera 4 Coupe uit 1989 in een heel bijzondere kleurcombinatie. Niemand voor hem was zich bewust geweest van de bijzondere geschiedenis van deze unieke Porsche 964 met het kenteken S-200. “Ik koop geen voertuigen vanwege hun waarde. Het verhaal erachter is belangrijk voor mij, en dat is iets dat je met geld niet kunt kopen.”

De luchtgekoelde Porsche 911 stond een jaar bij een Oostenrijkse dealer, totdat Clemens Frigge hem vond. Ondanks dat de auto toen maar 103.000 kilometer op de teller had en in een onberispelijke staat was, had nog niemand toegehapt. Terwijl de auto toch zeer bijzonder was. Het was de laatste Porsche van de grande dame Louise Piëch, die speciaal voor haar was gebouwd als verjaardagscadeau en was afgestemd op haar wensen en eisen. De zuster van Ferry Porsche gebruikte de auto voor talloze uitstapjes, zoals ze dat in haar vorige Porsches ook had gedaan. Ze reed met de 964 de hele provincie Karinthië door en toerde rond de Zeller See, waar ze de laatste jaren van haar leven doorbracht.

Invloedrijk

Louise Piëch was eind jaren zeventig een van de meest invloedrijke personen bij Porsche AG. Ze was vijf jaar ouder dan haar broer Ferry, die dit jaar zeventig jaar geleden het sportwagenbedrijf Porsche startte. In 1928 trouwde Louise met de advocaat Anton Piëch, die al vele jaren voor het familiebedrijf werkte. Het echtpaar kreeg vier kinderen: Ernst werd geboren in 1929, Louise drie jaar later, Ferdinand - later CEO van de Volkswagen Group - volgde in 1937 en Hans-Michel werd in 1942 geboren. Louise was al voor de oorlog bij het familiebedrijf betrokken. In 1971 stopte ze met haar bemoeienis rond de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf en trad ze alleen nog op als erevoorzitter van de raad van commissarissen. Gedurende deze tijd genoot zij van talrijke ritten in de voertuigen die 'haar' bedrijf haar eenmaal per jaar als verjaardagscadeau schonk. Louise Piëch stierf in 1999, op 94-jarige leeftijd. Haar laatste auto, de 964 die nu naar Duitsland is verhuisd, was niet langer nodig.

De 964 is jaren na dato nog steeds origineel, inclusief het violet lakwerk en de bak en motor met matching numbers. Het gevlekte parelmoerachtige weefsel van de stoelen was een speciaal verzoek van Louise Piëch. In plaats van een volledig lederen interieur koos zij voor deze stof die sterk doet denken aan een kantoorgordijn uit de jaren zeventig. En inderdaad: gordijnen in deze kleur hingen in de kantoorruimten die de leden van de Piëch- en Porsche-families gebruikten. Dit ontwerp was blijkbaar typerend voor leden van de familieclan.

Macaber

Ook Louise's broer Ferry Porsche vroeg om een ​​soortgelijk ontwerp voor zijn voertuigen. “Het kleurgevoel kan alleen als macaber worden omschreven,” zegt Markus Thurau, de monteur die de vele voertuigen van de gepassioneerde tandarts Dr. Frigge onderhoudt. Autofan Frigge heeft ook nog een Irish Green 356 C met een cognac interieur, een groene Carrera RS, een Carrera GT 1600 Spider en een paar 911 ‘F’ modellen. De paarse gloed van het zilveren lakwerk en de kantoorgordijnen als stoelbekleding roepen vaak reacties van pure gruwel op bij kenners. Frigge krijgt er vaak vragen over. Hij verraadt het geheim dat het voertuig ooit eigendom was van Louise Piëch zelden of nooit. In plaats daarvan legt hij uit dat de auto is ontworpen en ‘aangepast’ voor een vrouw aan het eind van haar leven, die een looprek gebruikte om zich naar het bestuurdersportier te begeven voordat ze op de stoel viel en wegreed.

Clemens Frigge kan de ontsteltenis van Porsche-puristen wel begrijpen. “Je hebt een zeer hoge pijngrens nodig om het oorspronkelijke ontwerp ongewijzigd te laten,” lacht hij. “Maar het doet er niet toe zodra je met de auto rijdt.” Louise Piëch had verder weinig te wensen; de 964 is behalve de opmerkelijke kleurcombinatie nagenoeg standaard. Het summum van understatement, noemt Frigge dat. Louise Piëch zou blij zijn als ze wist waar haar laatste verjaardagscadeau terecht was gekomen.