Leusden,
26
december
2017
|
07:00
Europe/Amsterdam

Le Mans-winnaarsbeker overhandigd aan het Porsche Museum

Le Mans-beker naar Porsche Museum

De winnaarsbeker van de 24 Uur van Le Mans heeft een nieuw thuis gevonden: het Porsche Museum. Na drie overwinningen op rij in de zwaarste langeafstandsrace ter wereld mag Porsche de beker voor altijd houden. Het beeld, dat bijna vijftig kilo weegt, werd officieel aan het Porsche Museum overhandigd door Fritz Enzinger, Vice President LMP bij Porsche, en Le Mans-winnaars en Porsche 919 Hybrid-fabrieksrijders Timo Bernhard, Neel Jani en Nick Tandy. De beker werd in ontvangst genomen door Oliver Blume, bestuursvoorzitter van Porsche AG, en ondernemingsraadvoorzitter Uwe Hück. De winnaarsbeker wordt nu permanent tentoongesteld in het Porsche Museum.

In de afgelopen vier jaar heeft het Porsche LMP-team autosportgeschiedenis geschreven in het FIA World Endurance Championship (WEC). Sinds zijn debuut tijdens de 6 Uur van Silverstone in april 2014 heeft de vernieuwende Porsche 919 Hybrid maar liefst zeventien van zijn vierendertig WEC-races gewonnen. In totaal wist het ruim 900 pk sterke LMP1-prototype zeven een-tweetjes, twintig pole positions en 13 snelste ronden te scoren.

Nog veel belangrijker: de technologiekampioen van Porsche – die wordt aangedreven door twee hybridesystemen – pakte in 2015, 2016 en 2017 de winst in niet alleen het WEC, maar ook de belangrijkste race daarvan, de beroemde 24 Uur van Le Mans. In 2015 bezorgde Formule 1-coureur Nico Hülkenberg de 919 Hybrid daar een droomdebuut. Na een sterk optreden in de nacht van hem en zijn teamgenoten Earl Bamber en Nick Tandy, was het Hülkenberg die de Porsche over de finish reed. Een jaar later zetten Romain Dumas, Neel Jani en Marc Lieb de leidende auto vóór hen zo onder druk, dat hun rivaal in de laatste minuten van de race uitviel. Tot slot stuurden Earl Bamber, Timo Bernhard en Brendon Hartley hun auto in juni dit jaar naar een 19e Porsche overwinning op Le Mans. Ze hadden in het begin van de wedstrijd te maken met tegenslag, maar reden uiteindelijk een fantastische inhaalrace.

De 919 Hybrid is de meest complexe racewagen in de zeventigjarige historie van Porsche. Met zijn 800 volt-technologie en vele andere innovaties diende hij onder meer als rijdend testlaboratorium voor belangrijke toekomstige ontwikkelingen. De techniek van de 919 Hybrid vormt de basis voor de sportauto van de toekomst, de volledig elektrische productievariant van de Mission E conceptstudie.

In november kwam er een einde aan de WEC-carrière van de Porsche 919 Hybrid. Hij reed zijn laatste race tijdens de 6 Uur van Bahrein. Volgend jaar gaat de auto op een uitgebreide afscheidstournee die bestaat uit meerdere evenementen. In de herfst van 2018 maakt de 919 Hybrid zijn laatste reis. Hij wordt dan bijgezet in het Porsche Museum. Het Porsche LMP-team concentreert zich in 2018 op een nieuwe uitdaging: een succesvolle deelname aan de Formule E, beginnend in het zesde seizoen dat eind 2019 van start gaat. In de tussentijd moet het team een volledige aandrijflijn ontwerpen, ontwikkelen en testen.