Leusden,
24
juli
2022
|
17:25
Europe/Amsterdam

Larry ten Voorde verkleint achterstand, vier Nederlanders in top tien in Porsche Mobil 1 Supercup

Larry ten Voorde eindigde als derde in de vijfde race van het seizoen van de Porsche Mobil 1 Supercup op Circuit Paul Ricard. De kopman van het Nederlandse Team GP Elite verkleinde daarmee zijn achterstand in de tussenstand van het kampioenschap. Met Morris Schuring (Huber Racing) op de zevende plaats, Jaap van Lagen (Martinet by Alméras) in de thuisrace van zijn team als achtste en Jesse van Kuijk (Team GP Elite) na een sterk gereden race als tiende eindigden er vier Nederlanders in de top tien.

De omstandigheden waren gedurende de drie dagen zomers warm op het Zuid-Franse circuit, waar de Porsche Mobil 1 Supercup voor het eerst tijdens zijn 30-jarige historie aan de start verscheen.  Op vrijdagmiddag werd de vrije training verreden, waarin Larry ten Voorde als vierde de best geklasseerde Nederlander was, terwijl ook Max van Splunteren (negende), Rudy van Buren (Huber Racing, 13e), Morris Schuring (14e) en Jesse van Kuijk (16e) in het linker rijtje van het tableau met in totaal 32 rijders stonden. GP-Elite-rijders Lucas Groeneveld en Loek Hartog eindigden respectievelijk als 19e en 20e, Daan van Kuijk (GP Elite) en Jaap van Lagen als 22e en 23e. Een aantal rijders had pech door de onderbreking met de rode vlag omdat er zogeheten “bollards”, kunststof markeringen van de afgrenzing van de baan, van het circuit moesten worden gehaald, net toen zij met een snelle ronde bezig waren.

Tweemaal onderbreking in de kwalificatie

Ook de kwalificatie in de late ochtenduren op zaterdag werd onderbroken, zelfs tot twee keer toe, opnieuw vanwege de baan die schoongemaakt moest worden. Bovendien zagen meerdere rijders hun snelste tijd geschrapt als gevolg van het overschrijden van de afgrenzing van de baan, de zogeheten ‘track limits’, op Circuit Paul Ricard een veel voorkomend verschijnsel. Terwijl de Deen Bastian Buus voor het eerst de pole-position in de Porsche Mobil 1 Supercup behaalde, was Larry ten Voorde met de vijfde tijd de best geklasseerde Nederlander. Vanwege een straf voor de Fransman Klein mocht Ten Voorde als vierde starten. Schuring kwalificeerde zich als zesde terwijl Van Lagen als elfde een trio van Nederlandse rijders aanvoerde, waarvan ook Jesse van Kuijk en Max van Splunteren deel uitmaakten. Alle drie schoven ze nog een plaats op vanwege een gridstraf voor Dorian Boccolacci, die de Fransman nog tegoed had omdat hij in de vorige race in Oostenrijk Larry ten Voorde van de baan gereden had. Groeneveld reed de 15e tijd, Van Buren de 17e en Daan van Kuijk de 23e. Loek Hartog behoorde tot de rijders van wie een tijd geschrapt werd en hij moest als 26e starten. 

Op zondag rond het middaguur werd de race gestart, opnieuw in zomerse temperaturen en voor volle tribunes. Ten Voorde klom met een goede start gelijk op naar de derde plaats ten koste van de Luxemburger Pereira. Ook Van Lagen won een positie en was negende. Voor Loek Hartog was de race al na een halve ronde ten einde: hij werd in de rondte getikt door de Brit Aaron Mason en kon de wedstrijd daardoor niet vervolgen. Om de gestrande Porsche van Hartog te kunnen bergen, werd de safety-car de baan op gestuurd, die het veld twee ronden lang aanvoerde. In de vierde ronde werd de race weer vrijgegeven, waarna er een mooie strijd ontstond tussen Morris Schuring en de Fransman Marvin Klein om de zesde plaats. Een ronde later passeerde Jesse van Kuijk Boccolacci en nam daarmee de tiende plaats over. Buus behaalt eerste overwinning, zes Nederlandse rijders in de punten

Megastart

Ook Jaap van Lagen was in meerdere gevechten verwikkeld, ondermeer met de Italiaan Simone Iaquinta. Na 13 ronden werd Bastian Buus voor de eerste keer in zijn loopbaan als winnaar van een Supercup-race afgevlagd. Zijn Britse teamgenoot Harry King completeerde het succes voor het Oostenrijkse BWT Lechner Racing-team als tweede. Larry ten Voorde was als derde de best geklasseerde Nederlander. Omdat zijn twee naaste rivalen in de titelstrijd, Dylan Pereira en Laurin Heinrich, achter hem eindigden, verkleinde Ten Voorde zijn achterstand in de titelstrijd naar tien punten op de Luxemburger en zes punten op de Duitser.  “Een megastart, de snelheid zat er goed in, en weer een paar punten ingelopen. Er is zeker nog niets beslist, we blijven vechten”, zei een strijdlustige Ten Voorde. Morris Schuring, de jongste rijder in het veld, behaalde als zevende zijn beste resultaat tot nu toe in de Porsche Mobil 1 Supercup. “Elke race gaat het beter, we maken iedere keer stappen vooruit”, aldus Schuring. 

Jaap van Lagen werd als achtste geklasseerd, Jesse van Kuijk behaalde als tiende zijn beste resultaat van het seizoen. Verderop eindigden Max van Splunteren als 14e, Lucas Groeneveld als 15e, Rudy van Buren op de 18e plaats en Daan van Kuijk als 22e. Daarmee eindigden er zes Nederlandse coureurs in de punten. Nu is er een zomerpauze in de Porsche Mobil 1 Supercup, waarin er dit seizoen nog drie wedstrijden op het programma staan. De volgende race wordt op 28 augustus verreden op het Circuit de Spa-Francorchamps in het voorprogramma van de Belgische Formule 1-Grand Prix, een week later (4 september) staat Zandvoort op de kalender.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.