Leusden,
11
september
2022
|
20:18
Europe/Amsterdam

Larry ten Voorde sluit Porsche Mobil 1 Supercup als tweede af

Als tweede in de race op Monza sloot Larry ten Voorde, de kopman van het Nederlandse Team GP Elite, het seizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup in stijl af met een podiumplaats. In de eindstand van het rijdersklassement in de prestigieuze internationale merkencup met de 510 pk sterke Porsche 911 GT3 Cup bezet Ten Voorde, die de afgelopen twee jaar de titel veroverde, de tweede plaats. De kampioenstitel blijft in de Benelux: de Luxemburger Dylan Pereira, uitkomend voor het Oostenrijkse team BWT Lechner Racing, behaalde de rijderstitel. 

In de vrije training op vrijdag rond het middaguur bepaalden drie rijders van BWT Lechner Racing het tempo: de Deen Bastiaan Buus was de snelste, voor zijn teamgenoten Dylan Pereira uit Luxemburg en Harry King uit Groot-Brittannië. Snelste Nederlander was Max van Splunteren (Team GP Elite) op de vijfde plaats, gevolgd door Morris Schuring (Huber Racing) en Loek Hartog (Ombra Srl) als zesde en zevende. Jaap van Lagen (Martinet by Alméras) voerde op de tiende plaats ook een trio van Nederlanders aan: hij werd gevolgd door Larry ten Voorde (Team GP Elite) en Lucas Groeneveld (GP Elite). Daan van Kuijk (GP Elite) eindigde als 18e, Jesse van Kuijk (Team GP Elite) was 21e. Rudy van Buren (Huber Racing) kon om beroepsmatige redenen niet aan de training deelnemen, maar kreeg toestemming om in de overige sessies van het weekeinde te starten. 

Groeneveld: blij met beste kwalificatieresultaat

De kwalificatie op zaterdag resulteerde in de snelste tijd voor de Brit Harry King, maar die had nog een straf van drie plaatsen op de grid tegoed vanwege zijn actie tegen Jaap van Lagen tijdens de Supercup-race op CM.com Circuit Zandvoort een week eerder. Zo startte Marvin Klein na Zandvoort voor de tweede keer vanaf de pole-position, gevolgd door Bastian Buus en Dylan Pereira. King was vierde op de grid. Larry ten Voorde kwalificeerde zich als vijfde, Loek Hartog als zesde, terwijl Lucas Groeneveld als achtste zijn beste kwalificatieresultaat in de Porsche Mobil 1 Supercup behaalde. “Daar ben ik erg blij mee, vooral omdat ik het op eigen kracht behaald heb”, aldus Groeneveld. Jesse van Kuijk trainde als elfde, Jaap van Lagen reed de 14e tijd. Morris Schuring eindigde als 15e, Rudy van Buren en Max van Splunteren volgden op de 17e en 18eplaats en Daan van Kuijk startte vanaf de 24e plaats. 

Bij de start van de race nam Marvin Klein vanaf de pole-position de leiding, maar raakte die al snel kwijt aan Bastian Buus. Ten Voorde had aanvankelijk de vierde plaats in handen, maar viel bij het uitkomen van de tweede bocht terug naar de zesde plaats, terwijl Loek Hartog naar de vijfde positie opklom. Verderop in het veld ging het in de eerste Lesmo-bocht mis tussen meerdere auto’s, waarbij ook Max van Splunteren in de grindbak belandde. Dat leidde tot een interventie van de safety-car. In de vijfde ronde werd de race weer vrijgegeven, een ronde later passeerde Larry ten Voorde met een mooie actie in de passage Ascari Loek Hartog in de strijd om de vijfde plaats. Hartog verloor vervolgens nog meer terrein, ondermeer aan Dorian Boccolacci en Jaap van Lagen. Later werd Van Lagen door een concurrent geraakt en viel weer terug.

Buus wint, Ten Voorde tweede, Hartog in top tien

In de slotfase ontspon zich een fraaie strijd tussen Pereira en Ten Voorde, waarbij de Luxemburger een paar keer de afgrenzing van de baan overschreed. Dat kwam hem op een tijdstraf van vijf seconden te staan. Later kreeg ook King een tijdstraf voor een situatie in de beginfase, waardoor Ten Voorde achter winnaar Buus als tweede eindigde, terwijl King naar de derde plaats viel en Pereira achter Klein als vijfde eindigde. Voor Buus was het de tweede overwinning van het seizoen, Pereira had aan de vierde plaats genoeg om de kampioenstitel veilig te stellen. Loek Hartog werd als achtste geklasseerd. De posities van de overige Nederlanders: Jaap van Lagen 12e, Lucas Groeneveld 13e, Rudy van Buren 15e, Jesse van Kuijk 16e en Max van Splunteren 21e. Daan van Kuijk en Morris Schuring vielen voortijdig uit.

Na twee kampioenschappen op rij eindigde Larry ten Voorde ditmaal als tweede in het rijderskampioenschap. “Wat een jaar is het geweest”, blikte hij terug. “Het geluk was niet altijd aan onze kant, maar ik vind wel dat we er alles uit hebben gehaald wat we konden doen. Felicitaties aan Dylan Pereira en BWT Lechner Racing voor een prachtig en verdiend kampioenschap. Er zijn nu voor mij nog twee evenementen in Duitsland te gaan, ik ga er alles aan doen om daar kampioen te worden!”

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.