Leusden,
14
december
2019
|
06:00
Europe/Amsterdam

Laptime: 1:48,31 min

13 november 1994 is een bijzondere datum voor de autosport. Op die dag wordt de eerste internationale autorace in China gehouden – sensationeel. Op dat moment streefde dit communistische land namelijk nog altijd naar mondiale erkenning. Spectaculaire autoraces moeten daarbij helpen. Deze historische race wordt niet gehouden in Peking of Shanghai, maar in Zhuhai aan de Zuid-Chinese Zee. In de jaren tachtig ontwikkelde dit voormalige vissersdorp zich als speciale economische zone tot een miljoenenstad.

De Global GT Endurance-serie, ook wel BPR genoemd naar de initialen van de initiatiefnemers Jürgen Barth, Patrick Peter en Stéphane Ratel, is populair bij de fans en organiseert daar de seizoensfinale. Op dit stratencircuit worstelen de coureurs, zowel professionals als hobbyracers, met grote oneffenheden in het smalle wegdek dat door muren wordt begrensd.

Het Franse team van Larbre Compétition begint met een bijzondere auto: een Porsche 911 S LM-GT die het jaar daarvoor met het Porsche-fabrieksteam onder meer deelnam in Sebring en Le Mans met onder anderen Hans-Joachim Stuck, Walter Röhrl en Hurley Haywood. In Zhuhai wordt de auto bestuurd door drie ervaren Fransen: Jean-Pierre Jarier (48 jaar) als gevestigde coureur, samen met Bob Wollek (51) en Jacques Laffite (50). In de kwalificatie rijdt Jarier naar polepositie met een fantastische rondetijd van 1:48,31 minuten. 

De 33 auto’s, waaronder twaalf Porsches, beginnen met een rollende start aan de 93 ronden lange race. Startcoureur Wollek verdedigt de koppositie. Vlak voor de helft van de race neemt Jarier het stuur over, om drie ronden voor het einde plaats te maken voor Laffite: ‘Frère Jacques’ loodst de auto veilig naar de vierde overwinning in vier races. Het is de eerste en laatste internationale autorace door de straten van Zhuhai. Het jaar daarna wordt gereden op een permanent circuit even buiten de stad.