Leusden,
27
april
2023
|
07:00
Europe/Amsterdam

Indrukwekkend veld voor seizoensstart Porsche Carrera Cup Benelux

Als aanstaande vrijdag, 28 april, om 14.35 uur de lichten doven voor de eerste race van het seizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux, gaan er maar liefst 32 Porsche 911 GT3 Cup-auto’s van start op het Circuit de Spa-Francorchamps. Een indrukwekkend veld op het beroemde circuit in de Belgische Ardennen, waar in twee races, één op vrijdag en één op zaterdag, wordt gestreden om de eerste punten en bekers van het nieuwe seizoen.

De start van het seizoen 2023 is weer een nieuwe mijlpaal voor de Porsche Carrera Cup Benelux, want niet eerder stond er zo’n sterk veld aan de start. Daarbij gaat de aandacht in eerste instantie uit naar de Pro-klasse. Hierin keren diverse rijders terug die er vorig jaar al bij waren, zoals de Nederlanders Rik Koen (Revs Motorsport) en Lucas van Eijndhoven (JW Raceservice) of de Belgen Glenn Van Parijs (August by NGT) en Sam Dejonghe (RedAnt Racing). Zij nemen het op tegen ambitieuze nieuwkomers als Flynt Schuring (Huber Racing), Robert de Haan (Richardson Racing), Paul Meijer (Hans Weijs Motorsport) en Dirk Schouten (Q1 Trackracing), allemaal uit Nederland, de Monegask Micah Stanley (Richardson Racing), de Fransman Quentin Antonel (Q1 Trackracing), de Duitser Etienne Ploenes (Revs Motorsport), de Israëliër Ariel Levi en de Oostenrijker Horst Felix Felbermayr (beide Huber Racing) en de Belg Benjamin Paque (August by NGT). Daarmee blijkt ook gelijk de grote aantrekkingskracht van de serie, die ver buiten de grenzen van de Benelux reikt.

PCCB 2023 - TEST & MEDIA DAY (07-04-2023) - 4K 44

Ook sterke competitie verwacht in Pro-Am- en Am-klasse

In de Pro-Am- en de Am-klasse wordt ook een sterke competitie verwacht. In de eerstgenoemde categorie start ondermeer de West-Vlaming Didier Glorieux (Speedlover), vorig jaar runner-up in de klasse, en de Fransman Sébastien Lajoux (DUWO Racing), die in 2022 de titel in de Am-klasse won en daarop promoveerde. Ook de Andorrees Joan Vinyes en de Spanjaard Jaume Font (beide Baporo Motorsport) komen in deze klasse uit, evenals nieuwkomers Ryan Ratcliffe en Aaron Mason (beide Revs Motorsport) uit Groot-Brittannië, de Duitser Maik Rosenberg en de Nederlander Sacha Norden (beide Team GP Elite), die promoveert vanuit de Porsche Sprint Challenge Benelux. In de Am-klasse gaan de Zwitser Marc Wächter (DUWO Racing), de Belgen Luc Vanderfeesten en Philippe Wils (beide RedAnt Racing), de Nederlander Ralph Poppelaars (Hans Weijs Motorsport) en de Fransman Cédric Chassang (Team GP Elite) met elkaar de strijd aan.

Van de genoemde rijders komen Flynt Schuring, Sacha Norden, Robert de Haan, Quentin Antonel, Dirk Schouten, Etienne Ploenes en Horst Felix Felbermayr ook in aanmerking voor punten in het rookie-klassement voor nieuwkomers in de klasse. Op het Circuit de Spa-Francorchamps wordt het veld nog verder versterkt met gastrijders, namelijk de Italiaan Pietro Armanni (Ombra Racing), de Nederlanders Tijn Jilesen (JW Raceservice) en Lucas Groeneveld (Team GP Elite), plus de Zuid-Afrikaan Keagan Masters (Ombra Racing), allen in de Pro-klasse, en de Luxemburger Bob Wilwert (Speedlover), uitkomend in de Am-klasse.

PCCB 2023 - TEST & MEDIA DAY (07-04-2023) - 4K 36

Sacha Norden: via rijtrainingen en Sprint Challenge naar Porsche Carrera Cup Benelux

De al genoemde Sacha Norden is een van de Nederlandse rijders die deze week aan de start staan. Vorig jaar mocht hij tijdens de seizoensfinale op het circuit van Hockenheim al even proeven aan de Porsche Carrera Cup Benelux, maar nu staat hij aan de vooravond van zijn eerste volledige seizoen in de snelste merkencup van de lage landen. De rijder uit Boekelo heeft geen klassieke autosportachtergrond. “Ik ben begonnen met een rijtraining bij GP Elite”, vertelt hij. “Dat ging zó goed, dat ze me vroegen of ik nog een training wilde doen. Nou, dat wilde ik natuurlijk wel, en dat was het moment dat GP Elite net de motorsportladder introduceerde, dus met de deelname aan de Porsche Sprint Challenge Benelux zette ik de volgende stap, en nadat ik daarin met de Porsche Cayman GT4 de titel gewonnen heb, begin ik nu in de Porsche Carrera Cup Benelux aan het volgende niveau.”

De overstap van de Cayman GT4 naar de 911 GT3 Cup is heel groot, zo stelde Norden al snel vast: “De Cayman is een geweldige auto, maar uiteindelijk toch meer een aangepaste straatauto, terwijl je in de Cup-versie van de 911 direct het idee hebt dat je in een raceauto zit. Zoveel meer grip, dat is echt een enorm verschil.” Omdat hij al vroeg wist dat de 911 zijn volgende doel was, reed Norden ook in de Cayman zo min mogelijk met hulpmiddelen als ABS en tractiecontrole, hoewel die daar wel zijn toegestaan. “Maar ik wilde het zoveel mogelijk zelf doen, zoals je dat in de 911 GT3 Cup ook moet. En dat lukt al best aardig”, lacht hij.

PCCB 2023 - TEST & MEDIA DAY (07-04-2023) - 4K 68

“Meteen verliefd geworden”

De officiële testdag van de Porsche Carrera Cup Benelux begin deze maand vormde voor Norden de eerste kennismaking met het circuit van Spa-Francorchamps. “Ik ben meteen verliefd geworden”, zegt hij met hoorbaar enthousiasme. Uiteindelijk wist hij die testdag af te sluiten met de snelste tijd in de Pro-Am-categorie, maar zijn ambities reiken verder: “Natuurlijk is goed scoren in de Pro-Am-categorie mijn eerste doel, maar ik wil ook in het algemeen klassement voorin mee kunnen rijden. Wat verder naar de toekomst kijkend wil ik naar de Supercup.” Norden combineert zijn raceactiviteiten met een HBO-opleiding automotive business management aan de IVA in Driebergen, waar hij aan zijn laatste jaar bezig is. “Gelukkig krijg ik wel de ruimte voor mijn race-activiteiten, maar daarvoor is het dan ook een auto-opleiding. En daarna zien we wel wat de toekomst brengt. Natuurlijk zou een positie als beroepscoureur fantastisch zijn, maar nu eerst maar eens een succesvol seizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux!”

Het programma voor de Porsche Carrera Cup Benelux op het Circuit de Spa-Francorchamps begint op donderdag 27 april met vrije trainingen van 10.30 tot 11.10 en van 14.40 tot 15.20 uur. Op vrijdag 28 april staat van 9.05 tot 9.40 uur de kwalificatie op het programma, gevolgd door de eerste race over 30 minuten plus een ronde vanaf 14.35 uur. De tweede race van het weekeinde wordt op zaterdag 29 april vanaf 10.45 uur verreden. De races zijn te volgen via de livestream op het YouTube-kanaal van de Porsche Carrera Cup Benelux.

Naast de Porsche Carrera Cup Benelux heeft ook de Duitse Porsche Carrera Cup twee races in de Ardennen, terwijl Porsche ook goed vertegenwoordigd is in de zes-uursrace als ronde voor het FIA World Endurance Championship (WEC). Naast de beide 963-prototypes van het Porsche-Penske-fabrieksteam in de hoogste klasse rijdt daar voor het eerst ook de 963 van het Britse klantenteam Hertz Team Jota. In de GTE-Am-klasse van het WEC staan er zes Porsche 911 RSR’s aan de start.

PCCB 2023 - TEST & MEDIA DAY (07-04-2023) - 4K 34

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.