Leusden,
19
december
2022
|
07:00
Europe/Amsterdam

ICON: 4,5 km/u voor de eeuwigheid

Eerst waren de ontwerpers verbijsterd: voor hen stond de 911 in zijn unieke, puristische vorm, maar dan wel ontsierd door iets wigvormigs op de achterklep. 

Ook de verkoopexperts, die wereldwijd 500 exemplaren van deze 911 Carrera RS 2.7 moesten zien te verkopen, morden: “we gaan er 100 stuks van slijten, niet meer.” Het gemopper leverde op een bepaald moment de passende bijnaam voor de nieuwe spoiler op: eendenstaart, de gangbare aanduiding voor de verlengde rug van het waggelende pluimvee.

“Inderdaad, dat was niet erg aardig bedoeld”, zegt Tilman Brodbeck lachend. De lucht- en ruimtevaartingenieur kwam in oktober 1970 op 26-jarige leeftijd naar Porsche en ontwikkelde samen met Hermann Burst de inmiddels legendarische spoiler. “De 911 en vele andere auto’s waren destijds gevormd als een vleugel: vanonder glad, vanboven gewelfd, naar achteren spits toelopend”, legt Brodbeck uit. “Zo’n vorm veroorzaakt liftkracht.” Een natuurkundige kracht die de 911 helemaal niet kon gebruiken, want de snelheden in de bocht waren bij lange na niet zo hoog als de motor en het chassis beloofden. De ontwikkelaars ondervonden al snel dat te veel liftkracht voor een lagere performance zorgt – een argument dat ook de design- en verkoopexperts moest overtuigen.

In de windtunnel werd aangetoond hoe enorm de liftcoëfficiënt aan de achterkant feitelijk was: 0,29 cA. De oplossing: er moest een spoiler komen. Met een grof vormgegeven spoiler gemaakt van lasdraad en dun plaatstaal op de motorklep kromp de factor na slechts twee testdagen in de windtunnel met maar liefst twee derde naar 0,08 cA. Tegelijkertijd verbeterde ook de weerstandscoëfficiënt die de aerodynamische performance meet. De maximale snelheid steeg met circa 4,5 km naar een toentertijd adembenemende snelheid van 240 km/u. Misschien niet veel, maar voor een 911 met de bijnaam RS aanzienlijk, omdat in de racesport onderhand honderdsten van een seconde doorslaggevend zijn. Bij zoveel voordelen verstomden ook de laatste critici.

“Uiteindelijk waren de 500 auto’s die men voor de homologatie van de 911 Carrera RS 2.7 in groep 4 benodigde, sneller verkocht dan onze verkopers tot 500 konden tellen”, herinnert zich de inmiddels 79-jarige Brodbeck. De Porsche-fans waren namelijk direct enthousiast: over de snelle rondetijden, en ook over de achterspoiler, een novum voor een serieauto in de autowereld. Zo werd de eendenstaart geboren. Vastgelegd op 5 augustus 1972 bij het Duitse ‘Patentamt’ in de gepubliceerde patentaanvraag onder nummer 2238704.