Leusden,
20
september
2021
|
07:58
Europe/Amsterdam

Huub van Eijndhoven en Thierry Vermeulen winnaars in Assen

Huub van Eijndhoven (#TeamPGZ by JW Raceservice) en Thierry Vermeulen (Team GP Elite) zijn de respectievelijke winnaars van de beide races van de Porsche Carrera Cup Benelux op het TT-Circuit Assen. Daarmee ging in beide wedstrijden in het voorprogramma van de DTM de overwinning naar een Nederlandse rijder. Ook in de Pro-Am-klasse ging de overwinning in beide races naar een Nederlander, Floris Dullaart (Team GP Elite). Luc Vanderfeesten (#TeamPGZ by Red Ant Racing) won in beide wedstrijden de Am-categorie.

Het blijft spannend in de titelstrijd in de Pro-klasse: met twee tweede plaatsen in Assen neemt de Belg Dylan Derdaele (Belgium Racing) de leiding in de tussenstand van het kampioenschap weer over van Huub van Eijndhoven, die weliswaar op zaterdag won, maar op zondag genoegen moest nemen met de vijfde plaats. Beide hebben een gelijk aantal punten, 175, maar op grond van betere klasseringen staat Derdaele nu bovenaan. Dat betekent dat de beslissing in de titelstrijd in ieder geval pas valt tijdens het laatste raceweekeinde van het seizoen, van 1 tot en met 3 oktober in Hockenheim, waar de Porsche Carrera Cup Benelux opnieuw in het voorprogramma van de DTM rijdt. In de Pro-Am-klasse nam Floris Dullaart de leiding in de tussenstand over, ook hier valt de beslissing pas tijdens de finale. In de Am-klasse daarentegen staat de kampioen al vast in de persoon van de Belg Jan Lauryssen (Q1 Trackracing by EMG Motorsport), voor velen een van de ontdekkingen van het seizoen.

Vrije trainingen

Op vrijdag stonden er in Assen als gebruikelijk twee vrije trainingen op het programma, waarin de deelnemers volop de gelegenheid hadden, aan het 4,555 kilometer lange parcours te wennen en de afstelling van de auto aan te passen. In de eerste sessie reed Dylan Derdaele de snelste tijd, gevolgd door Sebastian Freymuth en Ghislain Cordeel. Snelste Am-rijder was Jan Lauryssen met de zesde tijd, Floris Dullaart eindigde bovenaan in het Pro-Am-klassement met de negende tijd.

In de tweede vrije training voerde Xavier Maassen de ranglijst aan, gevolgd door Jan Lauryssen, wederom als snelste rijder uit de Am-klasse, Thierry Vermeulen, Dylan Derdaele en Huub van Eijndhoven. Snelste Pro-Am-rijder was opnieuw Floris Dullaart met de negende tijd.

‘Track limits’ zorgen voor veel discussie

Een fenomeen dat zich vrijdag al voordeed, bepaalde ook op zaterdag en zondag grotendeels de situatie: de veelbesproken ‘track limits’ in Assen. De afgrenzing van de baan wordt aangegeven door een witte belijning, maar ook daarachter is nog een baangedeelte geasfalteerd, wat veel coureurs gebruiken om zo snellere lijnen te kunnen rijden, wat echter op basis van het reglement verboden is. Dat wordt door de wedstrijdleiding goed in de gaten gehouden en bij meerdere overtredingen worden in de trainingen rondetijden geschrapt en worden er in de wedstrijd tijdstraffen opgelegd.

In de kwalificatie was het Steven van Rhee (Team GP Elite), die met een tijd van 1:37,679 minuten de pole-position voor de eerste race behaalde. Slechts acht duizendste van een seconde daarachter kwalificeerde Dylan Derdaele zich als tweede, gevolgd door Thierry Vermeulen en Huub van Eijndhoven. In totaal lagen de tijden van de eerste drie rijders slechts 37 duizendste van een seconde uiteen! Als snelste Am-rijder kwalificeerde Jan Lauryssen zich als negende, de snelste tijd in Pro-Am kwam op naam van Andrey Mukovoz (DUWO Racing), die de tiende tijd liet noteren.

In het klassement van de op één na snelste ronden, bepalend voor de startposities voor de tweede race, eindigde Thierry Vermeulen met een tijd van 1:37,756 minuten bovenaan, gevolgd door Dylan Derdaele, Steven van Rhee en Glenn van Parijs (NGT Racing). Jan Lauryssen en Jan de Wilde (Speedlover) waren de snelsten in Am en Pro-Am, respectievelijk als achtste en negende.

Race 1: Van Eijndhoven klimt op en wint

Steven van Rhee kon niet profiteren van zijn goede uitgangspositie in de eerste race. Hij kwam slecht weg en verloor gelijk flink terrein, terwijl Huub van Eijndhoven dankzij een zeer geslaagde start vanaf de vierde plaats flink opklom en direct in de eerste bocht de leiding nam. Die hield hij gedurende de hele race vast en behaalde zo zijn tweede overwinning van het seizoen. Achter hem werden Dylan Derdaele en Sebastian Freymuth (PG Motorsport) uiteindelijk als tweede en derde geklasseerd. Weliswaar kwam Thierry Vermeulen eigenlijk als derde over de finish, maar hij kreeg vanwege de genoemde ‘track limits’ na afloop van de race een tijdstraf van tien seconden opgelegd, waardoor hij als vierde eindigde. In de Pro-Am-klasse won Floris Dullaart voor Andrey Mukovoz en Ziad Geris (Team GP Elite). Luc Vanderfeesten won de Am-klasse, voor Konstantin Zakharevskiy (Speedlover).

Race 2: Eerste zege Thierry Vermeulen

Op zondag nam Thierry Vermeulen vanaf de pole-position de leiding, hield die plek vast en stelde uiteindelijk zijn eerste overwinning in de serie veilig. “Geweldig dat het nu eindelijk is gelukt”, straalde de rijder, die ondersteund wordt door Jos Verstappen. “Dank aan Jos, aan het team, aan Michel Perridon, onze sponsor. Dit smaakt naar meer!” Hij won voor Dylan Derdaele en Glenn van Parijs. In Pro-Am won opnieuw Floris Dullaart, gevolgd door John De Wilde en Ziad Geris. In de Am-klasse ging net als daags ervoor de zege naar Luc Vanderfeesten, voor Konstantin Zakharevskiy (Speedlover) en Jeroen Kreeft (Parker Revs Motorsport).