Leusden,
27
juni
2022
|
11:27
Europe/Amsterdam

Harry King en Glenn Van Parijs winnaars in Porsche Carrera Cup Benelux op Zandvoort

De Brit Harry King (Parker Revs Motorsport) en de Belg Glenn Van Parijs (NGT Racing) waren de beide racewinnaars tijdens het derde weekeinde van het seizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux op CM.com Circuit Zandvoort. King, die beide races vanaf de pole-position startte, van start tot finish leidde en ook de snelste raceronde liet noteren, greep in de tweede wedstrijd uiteindelijk toch naast de overwinning vanwege een fout bij de herstart na een safety-car-fase. Daarmee mocht Van Parijs voor het eerst dit seizoen het maximale aantal punten laten noteren. De Belgen Koen Wauters (#TeamPGZ by RedAnt Racing) en Jan Lauryssen (Q1 Trackracing) waren de klassewinnaars in Pro-Am, de Andorrees Joan Vinyes (Bapro Motorsport) en de Fransman Sébastien Lajoux (DUWO Racing) behaalden elk een klassezege in de Am-categorie.

Voor het derde evenement van het seizoen, het eerste optreden in Nederland, was de snelste merkencup van de Benelux te gast in het programma van de Duitse ADAC GT Masters. In de vrije trainingen op vrijdag zaten de snelsten in het veld met hun rondetijden vrij dicht bij elkaar, vooral in de tweede sessie, waarin de tijden van de eerste zeven rijders binnen een seconde lagen. Harry King begon goed aan het weekeinde met de snelste tijd in de eerste vrije training, voor Sebastian Freymuth (PG Motorsport) en twee rijders van #TeamPGZ by RedAnt Racing, de Belg Sam Dejonghe en de Nederlander Xavier Maassen. Snelste Pro-Am-rijder was Jan Lauryssen, terwijl Joan Vinyes de snelste Am-tijd liet noteren.

In de tweede training reed King opnieuw de snelste tijd, ditmaal gevolgd door Ghislain Cordeel, de Belgische rijder van het Nederlandse team GP Elite, en diens landgenoten Maxime Soulet (August Racing by NGT Racing) en Glenn Van Parijs. Lauryssen herhaalde zijn klassering als beste Pro-Am-rijder, snelste in de Am-klasse was ditmaal Sébastien Lajoux.

 

Natte kwalificatie maakt het lastig voor de rijders

Waren de vrije trainingen op vrijdag nog onder droge omstandigheden, de kwalificatie op zaterdagochtend vond op een natte baan en deels in de regen plaats. Dat maakte de omstandigheden voor de deelnemers lastig, met name voor Lucas van Eijndhoven (JW Raceservice), wiens Porsche bij een crash flink beschadigd raakte. Harry King sloot met een tijd van 1:36,127 minuten als snelste af, gevolgd door Ghislain Cordeel, Xavier Maassen, Maxime Soulet en Rik Koen (PG Motorsport). Jan Lauryssen trainde als snelste Pro-Am naar de negende startplaats, Sébastien Lajoux was snelste Am-rijder op de 13e plaats. Ook in het klassement van de op één na snelste rondetijden per rijder, bepalend voor de startvolgorde van de tweede race, eindigde King met 1:36,520 minuten bovenaan, voor Rik Koen, voor wie de tweede plaats zijn beste startpositie van het seizoen was, Maxime Soulet en Glenn Van Parijs. Lauryssen en Vinyes waren de rijders met de beste startplaatsen in respectievelijk de Pro-Am- en de Am-divisie.

Voor de race op zaterdagmiddag, met enige vertraging door incidenten in eerdere wedstrijden, was het weer droog. Lucas van Eijndhoven startte na reparatie vanuit de pitstraat, terwijl Stijn Lowette (NGT Racing) al vertrok voordat het startlicht uitdoofde, wat hem op een tijdstraf van vijf seconden kwam te staan. King nam de leiding voor Cordeel, Van Parijs en Maassen, maar gaandeweg de race kwam Maassen meer en meer onder druk van Sebastian Freymuth. Die passeerde de Nederlander uiteindelijk na een spannend doel in de zesde ronde. In de achtste ronde schoten zowel Freymuth als Maassen van de baan, nadat ze op vloeistof vanuit de auto van een andere deelnemer de controle waren verloren. Freymuth kon de race nog vervolgen, maar Maassen belandde in de vangrails en ook Rik Koen werd het slachtoffer van de omstandigheden. Om de gecrashte auto’s te kunnen bergen, kwam de safety-car de baan op, die het veld tot het einde van de 13e ronde aanvoerde. Ondertussen was er ook drama voor Jan Lauryssen: terwijl hij met flinke voorsprong de Pro-Am-klasse aanvoerde, moest hij naar binnen met een lekke linker achterband, waardoor hij flink terrein verloor.

 

Opnieuw safety-car, King wint, klassezeges Wauters en Vinyes

Kort na de herstart ging het opnieuw mis, ditmaal voor Maxime Soulet, die in de rondte ging en strandde op een van de kerbstones. Daarop stuurde de wedstrijdleiding andermaal de safety-car de baan op, waardoor er geen verandering van de posities meer kwam. Zo won King, voor Cordeel, Van Parijs en Freymuth. Koen Wauters won de Pro-Am-Klasse, voor Tom Boonen en Didier Glorieux (Speed Lover), terwijl Joan Vinyes als beste Am-rijder werd afgevlagd, voor Sébastien Lajoux en Stijn Lowette. Later kreeg Lajoux een tijdstraf van tien seconden opgelegd vanwege een aanrijding met een andere rijder, waardoor Lowette als tweede geklasseerd werd, terwijl Ad Geerts (#TeamPGZ by RedAnt Racing) derde in de klasse werd.

Op zondag was ook Xavier Maassen er weer bij na een omvangrijke reparatie van de auto door zijn team. Bij de start nam King de leiding voor Soulet en Freymuth, terwijl Koen wat terugviel naar de vierde plaats. In de tweede ronde raakte Tom Boonen van de baan en kwam vast te staan in de grindbak van de Tarzanbocht. Dat leidde tot een interventie van de safety-car, met de herstart in de vierde ronde. Een ronde later passeerde Van Parijs Freymuth in de strijd om de derde plaats, in de zesde ronde verloor Freymuth meer terrein en klom Dejonghe op naar de vierde plaats. Soulet kwam in de tiende ronde in de problemen en viel terug van de tweede naar de vierde plaats. Verderop in het veld kwam het tot een onfortuinlijke aanrijding tussen Derdaele en Vinyes, waarmee de Andorrees de leiding in de Am-klasse verloor. Vanwege brokstukken op de baan werd opnieuw de safety-car uitgestuurd, met herstart in de 17e ronde. King behield de leiding en kwam als eerste over de eindstreep, gevolgd door Van Parijs en Dejonghe. Naderhand kreeg King echter een tijdstraf van vijf seconden, omdat hij bij de herstart te vroeg op het gas was gegaan en daarmee de safety-car gepasseerd was. Daardoor viel hij terug naar de vijfde plaats in de uitslag, achter de Belgen Van Parijs, Dejonghe, Soulet en Cordeel. Van Parijs behaalde daarmee zijn eerste seizoenszege.

De winst in de Pro-Am-Klasse was voor Jan Lauryssen, die heel keurig als zesde algemeen eindigde, terwijl Koen Wauters en Didier Glorieux samen met hem op het klassepodium stonden. Sébastien Lajoux won de Am-klasse voor Stijn Lowette en Ad Geerts.

De volgende twee races van de Porsche Carrera Cup Benelux worden van 5 tot en met 7 augustus verreden op het TT-Circuit Assen in het kader van de Jack’s Racing Days. Tijdens het weekeinde op Zandvoort kwam ook de Porsche Carrera Cup Deutschland in actie. Hier was titelverdediger Larry ten Voorde (Team GP Elite) de beste Nederlander met de tweede plaats in de eerste race en de overwinning in de tweede race. Overige top-tien-klasseringen waren er in de eerste race voor Lucas Groeneveld (vierde), Loek Hartog (zesde) en Max van Splunteren (zevende) en in de tweede race voor Rudy van Buren (vierde), Jesse van Kuijk (vijfde) en Max van Splunteren (zesde).

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.