Leusden,
21
april
2022
|
14:37
Europe/Amsterdam

Grote Nederlandse inbreng in internationale Porsche-merkencups

Tegelijk met de eerste Formule 1-Grand Prix van het jaar in Europa start dit weekeinde op het circuit van Imola in Italië ook het nieuwe seizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup. In de meest prestigieuze internationale merkencup ter wereld staan er dit jaar maar liefst negen Nederlandse rijders aan de start. Ook in de Porsche Carrera Cups in Duitsland en Noord-Amerika zijn er Nederlandse rijders actief.

Nederlandse coureurs spelen al ruim drie decennia lang een prominente rol in de Porsche Mobil 1 Supercup. Met Patrick Huisman, die tussen 1997 en 2000 vier maal op rij de titel won en met 24 overwinningen nog steeds recordhouder in de klasse is, Jeroen Bleekemolen, kampioen in 2008 en 2009, en Larry ten Voorde, die de afgelopen twee jaar de titel won, kent ons land drie Supercup-kampioenen, die alle drie ook nog eens meerdere malen succesvol waren. Het Nederlandse Team GP Elite won de afgelopen twee seizoenen bovendien de teamtitel.

Titelverdediger, routiniers en nieuwkomers in Porsche Mobil 1 Supercup

Larry ten Voorde begint als titelverdediger aan het nieuwe seizoen en is uiteraard de kopman van Team GP Elite, dat in totaal vijf Porsche 911 GT3 Cup-auto’s aan de start brengt. De overige rijders van het team uit De Rijp zijn bekenden: Max van Splunteren, Jesse van Kuijk, Lucas Groeneveld en Daan van Kuijk, die ook al in de afgelopen seizoenen voor GP Elite in actie kwamen.

Met Jaap van Lagen keert een Porsche-routinier na een jaar pauze terug in de hoogste divisie van de Porsche-merkenracerij. De coureur uit Ede komt in actie voor het Franse team Martinet by Alméras, dat over een grote staat van dienst in de Porsche-autosportactiviteiten beschikt. “Ik ben heel blij dat ik dankzij de steun van mijn trouwe partners weer in de Supercup kan terugkeren, want dat heb ik toch behoorlijk gemist”, aldus Van Lagen.  Voor het Italiaanse team Ombra S.R.L. rijdt de Nederlander Loek Hartog, twee jaar geleden kampioen in de Porsche Carrera Cup Benelux en vorig jaar de beste nieuwkomer in de Porsche Carrera Cup Deutschland. 

Voor het team Huber Racing, rijdend onder Oostenrijkse vlag maar gehuisvest in het Zuid-Duitse Neuburg am Inn, komen de Nederlanders Morris Schuring en Rudy van Buren in actie. Beide rijders staan aan de vooravond van hun eerste volledige seizoen in de Supercup, maar deden eerder al waardevolle ervaring op in de Duitse Carrera Cup. Daarvoor was Schuring ook actief in de Carrera Cup Benelux, terwijl Van Buren een achtergrond in de virtuele racerij heeft. In totaal staan er dit seizoen acht races op het programma, allemaal in het voorprogramma van de Europese Formule 1-Grands Prix. Op 4 september wordt op CM.com Circuit Zandvoort de voorlaatste race van het seizoen verreden.

Sterk Nederlands negental in Porsche Carrera Cup Deutschland

Al sinds vele jaren is het een goede gewoonte dat vele coureurs die de nodige ondersteuning vinden, zowel in de races van de Porsche Mobil 1 Supercup als in de wedstrijden van de Porsche Carrera Cup Deutschland uitkomen. De Porsche Carrera Cup Deutschland geldt sinds jaar en dag als de sterkste nationale Porsche-competitie en werkt het merendeel van de races af in het voorprogramma van de ADAC GT Masters, onder meer ook op CM.com Circuit Zandvoort, waar op 25 en 26 juni gereden wordt. Bovendien zijn er gastoptredens in het voorprogramma van het FIA WEC op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen, waar op 6 en 7 mei de eerste races verreden worden, en de DTM op het circuit van Imola in Italië.

Ook in de Duitse Porsche Carrera Cup komen dit seizoen negen Nederlandse rijders aan de start. Voor Team GP Elite verdedigt Larry ten Voorde ook in deze serie de rijderstitel, terwijl ook Lucas Groeneveld, Daan van Kuijk en Jesse van Kuijk bij GP Elite een dubbel programma met Supercup en Duitse Carrera Cup afwerken. Het team zet in de Duitse cup bovendien een auto in voor Huub van Eijndhoven, vorig jaar een van de ontdekkingen in de Porsche Carrera Cup Benelux, die dit seizoen een stap hoger zet. Loek Hartog komt net als afgelopen seizoen in de Duitse cup in actie voor Black Falcon Team Textar, terwijl Morris Schuring voor SSR Huber Racing en Rudy van Buren voor het zusterteam Huber Racing het Nederlandse negental completeren.

Kay van Berlo riant aan de leiding in Porsche Carrera Cup North America

Terwijl de diverse Porsche-merkencups in Europa aan hun seizoen beginnen, hebben de deelnemers in de Porsche Carrera Cup North America hun eerste twee evenementen al achter de rug. Medio maart startte het seizoen in het voorprogramma van het FIA WEC en het IMSA WeatherTech SportsCar Championship op het circuit van Sebring in Florida, begin april kwam de cup in actie op het stratencircuit van Long Beach in Californië. Voor het tweede jaar op rij komt de Nederlander Kay van Berlo, die sinds de zomer van 2021 in Miami studeert en woont, in de Porsche Carrera Cup North America aan de start. Wederom rijdt hij voor het ervaren Amerikaanse team Kelly-Moss Road and Race. Voor Van Berlo begon het seizoen goed: na drie overwinningen uit de eerste drie races staat hij nog ongeslagen aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

Ook dit jaar wordt in de Porsche-merkencups weer gereden met de Cup-versie van de Porsche 911 GT3, gebaseerd op de huidige modelgeneratie 992. Met een vermogen van 510 pk is het de krachtigste Porsche Cup-auto tot nu toe. Niet alleen in de sprintwedstrijden van de merkencups, maar ook in lange-afstandsraces bewijst de Cup-Porsche zijn kwaliteiten, zoals eerder dit jaar weer duidelijk werd in de sterk bezette Cup-klasse tijdens de 24-uursrace van Dubai. Daar behaalde Team GP Elite de eerste en tweede plaats in de Porsche-klasse bij de eerste deelname aan een etmaalrace.

Schema ronde 1 Porsche Mobil 1 Supercup (alle tijden CEST)

Vrijdag 22 april
18:30 – 19:15: Vrije training

Zaterdag 23 april
14:00 – 14:30: Kwalificatie

Zondag 24 april
12:05: Race (14 ronden)

Kalender Porsche Mobil 1 Supercup 2022 

22 – 24 april, Imola (Italië)
26 – 29 mei, Monte Carlo (Monaco)
01 – 03 juli, Silverstone (Groot-Brittannië)
08 – 10 juli, Spielberg (Oostenrijk)
22 – 24 juli, Le Castellet (Frankrijk)
26 – 28 augustus, Spa-Francorchamps (België)
02 – 04 september, Zandvoort (Nederland)
09 – 11 september, Monza (Italië)

Alle races van de Porsche Mobil 1 Supercup worden inclusief voorbeschouwing live uitgezonden op Ziggo Sport. 

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.