Leusden,
31
augustus
2015
|
12:10
Europe/Amsterdam

Groot feest: Le Mans winnaars herenigd op Historic Grand Prix

  • Gijs van Lennep samen met z’n Le Mans winnende 917 in Zandvoort
  • Vijftig jaar Targa gevierd op duinencircuit
  • Pitboxen met deelnemende racers op Porsche stand

De legendarische Nederlandse coureur Gijs van Lennep is afgelopen weekend tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort herenigd met z’n Porsche 917 met het startnummer 22. Daarmee won hij samen met de Oostenrijker Helmut Marko in 1971 de 24 Uur van Le Mans. Voor de coureur was het een weerzien met vele goede herinneringen. “Deze Porsche is braaf voor me geweest. Anders had ik Le Mans in 1971 nooit kunnen winnen.”

De aanwezigheid van de Le Mans-winnaar Gijs van Lennep en z’n roemruchte bolide vormde afgelopen weekend een van de hoogtepunten van de Historic Grand Prix Zandvoort. Porsche was opnieuw prominent aanwezig als één van de officiële partners van het festijn. Maar liefst 52.500 bezoekers wisten hun weg naar Zandvoort te vinden, waaronder vele duizenden Porsche-fans - al dan niet vergezeld door hun sportwagen.

Roem
Een belangrijke attractie was de Porsche 917 met het startnummer 22, waarmee Gijs van Lennep in 1971 de 24 Uur van Le Mans won. De Porsche-ambassadeur vergaarde niet alleen roem door met de 917 winst te pakken, maar ook door dit in 1976 nog eens dunnetjes over te doen met een Porsche 936 Turbo. Zijn bekendheid was tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort goed te merken. Honderden keren zette hij z’n handtekening; voor iedereen was er een vriendelijk woord. Hoewel Gijs van Lennep graag een paar rondes over het duinencircuit had willen rijden, zat dat er niet in. De auto met chassisnummer 917-053 heeft een chassis van magnesium en dat is na ruim veertig jaar gevaarlijk broos geworden. “Nadat ik ‘m op Le Mans heb uitgezet, is hij in het fabrieksmuseum verdwenen. Daar staat hij nog steeds; ik vind de 917 nog altijd een van de mooiste racers die Porsche ooit heeft gebouwd.”

Classic Dorp
Nieuw en passend in de complete ambiance van de Historic Grand Prix waren pitboxen van diverse deelnemende Porsche raceteams op de stand van Pon Porsche Import. Een aantal roemruchte raceauto’s als de Porsche 904 maar bijvoorbeeld ook twee supersnelle 911 RSR-versies werd in het Classic Dorp gepresenteerd. De racesfeer en de bedrijvigheid met in- en uitrijdende auto’s trok massaal publiek naar de stand. Bij de festiviteiten waren uiteraard veel Porsche-rijders aanwezig. Zij konden parkeren op een ‘Porsche-only-parking’. Ook deze goedgevulde parkeerplaats trok gedurende het weekeinde veel kijkpubliek.

Vijftig jaar Targa
Porsche nam de gelegenheid ten baat om het evenement te gebruiken om vijftig jaar Porsche Targa te vieren. De evolutie van de targa-filosofie in de diverse generaties van de Porsche 911 werden in de vorm van een tijdlijn met zeven generaties tentoongesteld in het Porsche Classic Dorp. Het overgrote deel van de auto’s was door trotse particuliere eigenaren aan Pon Porsche Import ter beschikking gesteld. De Porsche Targa-parade op het Duinencircuit in Zandvoort was zondag een perfecte afsluiting van de Historic Grand Prix. Bij deze ‘ererondes’ gingen historie en het heden hand in hand: er kwamen Targa’s van alle zeven generaties in actie.

"Ik vind de 917 nog altijd een van de mooiste racers die Porsche ooit heeft gebouwd.”
Gijs van Lennep, winnaar 24 Uren van Le Mans in 1971 met Porsche 917