Leusden,
25
december
2020
|
06:00
Europe/Amsterdam

Geluksmomenten: de kunst van Chris Labrooy

In een idyllische, omgebouwde schuur met panoramisch uitzicht over het landelijke Aberdeenshire in Schotland, doet Chris Labrooy een poging om samen te vatten wat precies zijn vak is. "Het is echt moeilijk om te beschrijven wat ik doe", zegt de 40-jarige Schot. “Ik sta 's ochtends op en maak foto's. Het is een levensstijl die me veel vrijheid geeft om verschillende ideeën na te streven. Ik noem mezelf een digitale beeldmaker die werkt op het snijvlak van kunst en design. Klinkt dat te vaag?"

Labrooy is met zijn unieke werken niet makkelijk in een hokje te stoppen. Nadat hij productontwerp aan het Royal College of Art had gestudeerd, raakte hij steeds meer in de ban van de digitale wereld, waarbij hij zijn kennis en begrip van tactiele objecten combineerde met een groeiende fascinatie voor het surrealistische. “Ik ging over van het maken van tastbare, fysieke objecten naar het maken van fotorealistische afbeeldingen. Wat ik in de digitale wereld wist te doen, was die objecten vastleggen - ze op een realistische manier weergeven - maar met CGI en al deze nieuwe digitale tools was er geen limiet aan mijn verbeelding. Ik kan zo’n beetje elke omgeving creëren en elk afzonderlijk object in die context plaatsen”, legt Labrooy uit.

Veel werken van Labrooy zullen Porsche-fans bekend voorkomen, omdat hij erin klassieke 911’s in dromerige woestijnlandschappen heeft gefotografeerd. Palm Springs is voor hem een favoriete inspiratiebron, net als de architectuur uit het midden van de eeuw. Zijn stijl is het onverwachte en soms absurde. “Ik vind het leuk om verschillende elementen te combineren en ben altijd op zoek naar geluksmomenten. Zo symboliseren een opblaasbare flamingo of een zwembad voor mij ultiem geluk, dus ik vind het altijd leuk om die elementen in mijn afbeeldingen en animaties te integreren."

De intense hitte, droogte en levendige kleuren van Labrooy's werk staan ​​ver af van de vaak koude en barre omgeving van zijn huis in het afgelegen Schotland. Zo erg zelfs dat het lijkt alsof hij met zijn digitale werk wil ontsnappen aan zijn thuisomgeving. Labrooy bevestigt dan ook dat dit contrast voor hem essentieel is, en dat dit mede komt omdat hij in Californië heeft gewoond. En waarom auto’s in zijn kunstwerken? Een klassieke, luchtgekoelde Porsche lijkt een vreemde muze voor een kunstenaar wiens werk zo modern en buitenaards is.

"Ik ben al sinds ik een kleine jongen was gek op auto's”, zegt Labrooy. "Ik speelde met ze, heb ze veel getekend en bestuurde ze in computerspelletjes. Als jongere was ik al gefascineerd door het ontwerp van auto's. Ik herinner me dat ik een aflevering van Top Gear zag waarin ze naar het Royal College of Art gingen en vanaf de volgende dag vertelde ik mijn vrienden dat ik daar naartoe wilde. Om autodesign te gaan studeren. Van alle consumentenproducten zijn auto’s voor mij ultiem. Ze zijn complex en hebben allemaal hun eigen, unieke identiteit”, aldus Labrooy.

Zijn succesvolle aanpak, die is erkend door grote internationale merken zoals British Airways, Nike en Apple, heeft Labrooy geen windeieren gelegd. Zijn eerste Porsche was een 981 Cayman met PDK-transmissie. “Ik heb ‘m twee jaar gereden en daarna wilde ik meer dus kocht ik een 981 GT4. Toen ik eenmaal een Porsche bezat, werd ik me meer bewust van het merk en werd ik echt nieuwsgierig naar de 911. Die Porsche heeft een unieke, bijna excentrieke persoonlijkheid. Wanneer ik mijn foto's maak, zie ik de auto's in zekere zin als acteurs. De 911 is voor mij een A-ster uit Hollywood, met veel diepgang en veelzijdigheid."

Tegenwoordig is Labrooy de trotse eigenaar van een 718 Cayman GTS 4.0. "Deze Cayman is voor mij de perfecte auto", zegt hij. "Omdat ik vanuit huis werk, hoef ik niet te pendelen, dus het grootste deel van mijn ritten is voor puur plezier en de Cayman is daar ideaal voor. We zijn hier gezegend met geweldige wegen en met zijn compacte afmetingen past hij perfect in de omgeving. Vaak sta ik in het weekend heel vroeg op, rond kwart voor zes, en dan ga ik gewoon een stukje rijden", zegt hij. “De Cayman is een geweldige auto, zowel op esthetische vlak als qua rijden. En dan is er natuurlijk ook nog dat fantastische motorgeluid!”