Leusden,
30
juni
2019
|
06:00
Europe/Amsterdam

Eigen karakters

Sir Cecil Walter Hardy Beaton was een van de stijliconen van de 20e eeuw. De fotograaf werd beroemd door de glamour in zijn portretten, maar nog meer door zijn eigen extravagantie. Hij nodigde voornamelijk mooie mensen uit in zijn Reddish House in het Engelse Wiltshire – op voorwaarde dat hun haarkleur goed paste bij de gordijnen van het herenhuis.

Werkelijk excentrieke mensen zijn een zeldzaamheid: het vraagt moed om af te wijken. Zulk systematisch non-conformisme komt wellicht bij slechts 1 op de 10.000 mensen voor. Deze mensen kunnen bergen verzetten met hun creativiteit. Hun apart-zijn wekt sympathie op, of het nu gaat om iemand die samenwoont met 7500 tuinkabouters of om iemand die steevast de grammatica van Yoda gebruikt. Modekoning Karl Lagerfeld heeft een cardanische ophanging voor de hondendrinkbakken in zijn auto, zodat het water in bochten niet over de automatten gutst.

In de categorie ‘mensen die graag anders zijn’ is de excentriekeling zonder twijfel het eenzaamste. Maar de drang naar individualiteit kent vrijwel iedereen: de wil om zelfstandig te kunnen denken en handelen. Eigenheid tegen de gladde eenvormigheid en de onpersoonlijke aanpassing aan de massa. Afwijken van alle conformiteit. Maar met al die zelfexpressie groeit ook het verlangen naar contact met andere unieke karakters. Uitwisseling, interactie en verbondenheid zijn net zo belangrijk als individualiteit – een basisprincipe voor de community van Porsche.

Individualisering betekent keuzevrijheid. Er komen vrijwel nooit twee exact dezelfde Porsches uit onze productielijn. In 1986 was Porsche de eerste autofabrikant met een speciale afdeling voor de individuele uitrusting van zijn auto’s: Porsche Exclusive. Daar werd tot nu toe gemiddeld 40% van alle 911’s met de hand afgewerkt. Iedere Porsche-rijder kiest bij de samenstelling van een nieuwe auto minimaal twee uitrustingsopties. Porsche kent een lange traditie van Limited Editions en series met een beperkte ‘oplage’, die teruggaat tot een 356 met imitatiebont. Het lijkt een tegenstelling, maar al in de Porsche-fabriek komen unieke uitvoeringen van de lopende band. Deze uitgave trapt het jaar 2019 af met drie auto’s voor drie verschillende levensstijlen. Allereerst de 718 Cayman T, een concept dat we kennen van de 911: purisme voor op de openbare weg. Vervolgens de 718 Cayman GT4 Clubsport met twee scherpe varianten van de standaardserie, voor ambitieuze hobbycoureurs en voor nationale en internationale races. Tot slot de Cayenne Coupé, volledig aangepast aan de persoonlijke wensen en individuele behoeften van de SUV-generatie. 

In 2018 heeft Porsche meer auto’s afgeleverd dan ooit tevoren in de 71-jarige geschiedenis van het merk. Toch blijven we uniek en licht onaangepast. Simone de Beauvoir schreef het namelijk al: “Het geheim van geluk is om te leven zoals iedereen, en toch als geen ander.” Anders zijn dan de rest is het mooiste als de rest ook anders is.