Leusden,
08
juni
2022
|
10:18
Europe/Amsterdam

“Een uitdagende baan”: tweede ronde Porsche Carrera Cup Benelux op Circuit Zolder

Na de succesvolle seizoensstart op het Circuit de Spa-Francorchamps blijft de Porsche Carrera Cup Benelux ook voor de tweede ronde van het lopende racejaar in België. Circuit Zolder is van vrijdag 10 tot en met zondag 12 juni het decor voor de Zolder Superprix 2022, waarbij alle Benelux-raceklassen in actie komen. De Porsche Carrera Cup Benelux werkt er zoals gebruikelijk twee races af, starttijden zijn zaterdag om 14.30 uur en zondag om 11.45 uur. Uiteraard is een bezoek aan het circuit de beste manier om de wedstrijden en de sfeer live te beleven.

De Brit Harry King, die zijn programma in de Porsche Carrera Cup Benelux dit jaar combineert met de Porsche Mobil 1 Supercup, komt na zijn overwinningen in de beide wedstrijden op Francorchamps als leider in de Pro-klasse naar Zolder. De rijder van Parker Revs Motorsport heeft een voorsprong van 14 punten op Glenn van Parijs (NGT Racing) en 25 punten op Ghislain Cordeel (Team GP Elite). In het Pro-Am-klassement voert Jan Lauryssen (Q1 Trackracing) met 49 punten de rangschikking aan, gevolgd door Tom Boonen (RedAnt Racing, 38) en Koen Wauters (Belgium Racing, 33). Sébastien Lajoux (DUWO Racing) is met 46 punten leider in het Am-kampioenschap, voor Joan Vinyes (Bapro Motorsport, 43) en Willem Meulders (Speedlover, 29).

Terwijl het circuit van Spa-Francorchamps vooral snel is – de gemiddelde snelheid van winnaar Harry King lag in de eerste race op 175,8 km/u – staat Circuit Zolder bekend als een technisch circuit waar het materiaal zwaarder belast wordt. Xavier Maassen, rijdend voor #TeamPGZ by RedAnt Racing, is de beste Nederlander in de tussenstand van de Porsche Carrera Cup Benelux. Hij kent Zolder als zijn thuiscircuit bijzonder goed: “Ik heb er al heel vaak gereden, ook veel 24-uursraces, ook regelmatig gewonnen”, zegt hij. “Ik kom er altijd graag. Het is een leuke, uitdagende baan, een heel compact circuit en ook een compacte paddock, waardoor je als bezoeker dichtbij de baan staat.” Gevraagd naar zijn beste advies voor een toeschouwersplaats hoeft Maassen niet lang na te denken: “Bovenop de zandheuvel in de eerste linkerbocht na start en finish. Daar kun je een flink stuk van het circuit overzien, totdat het veld aan de achterkant de heuvel op gaat, en afhankelijk van waar je staat kun je ook de Jacky Ickx-chicane zien, de laatste bocht voor het rechte stuk.”

Veld in de Porsche Carrera Cup Benelux flink sterk

“Inhalen is op Zolder vrij lastig, dus de kwalificatie wordt erg belangrijk”, weet Maassen. Dat was ook de reden dat hij in Spa genoegen moest nemen met klasseringen in het middenveld: “Ik was op weg naar de derde tijd, maar toen moest ik vol in de remmen voor iemand die in de weg reed en daardoor zat er geen betere startpositie in. In de race was het vervolgens niet echt gemakkelijk om naar voren te komen. Je moet ook bedenken dat het veld in de Porsche Carrera Cup Benelux dit jaar flink sterk is, de cup heeft een uitstekende ontwikkeling doorgemaakt, ook in de breedte.” Voor Maassen en #TeamPGZ by RedAnt Racing is het optreden op Circuit Zolder een thuisrace. “We hebben de nodige gasten uitgenodigd, wat gelukkig weer kan. De organisatie van de Porsche Carrera Cup Benelux doet dat ook perfect, met de centrale hospitality, dat is allemaal uitstekend geregeld. We hebben dit jaar ook een sterk team met Sam Dejonghe en mezelf in de Pro-klasse, Tom Boonen in Pro-Am en afwisselend Luc Vanderfeesten en Ad Geerts in Am. In Zolder rijdt Ad Geerts, omdat Luc Vanderfeesten tijdens hetzelfde weekeinde in het voorprogramma van de 24 uur van Le Mans met een Porsche in actie komt. Ik kijk erg uit naar Zolder”, aldus Maassen.

Volledige Benelux-autosportpiramide in Zolder

Naast de genoemde Nederlandse deelnemers Xavier Maassen en Ad Geerts (beide #TeamPGZ by RedAnt Racing), Rik Koen (PG Motorsport), Lucas van Eijndhoven (JW Raceservice) en Jeroen Kreeft (Parker Revs Motorsport) keert Ziad Geris in Zolder terug als gastrijder bij Team GP Elite in de Pro-Am-klasse. “Bovendien is in Zolder de volledige Benelux-piramide van raceklassen vertegenwoordigd, van instapklasse tot de Supercar Challenge en de Porsche Carrera Cup Benelux, die tevens de status van Nederlands GT-kampioenschap heeft”, benadrukt Olivier Aerts, seriemanager van de Porsche Carrera Cup Benelux. “Dat is ook een bewuste keuze van ons als promotor, om onze cup te profileren naar alle licentiehouders van de KNAF, de Nederlandse autosportfederatie, als perspectief waarnaar ze kunnen toewerken om ooit in onze klasse te rijden.”

Op vrijdag 10 juni begint het programma met twee vrije trainingen van 14.05 tot 14.45 uur en van 17.15 tot 17.55 uur. Op zaterdag is er van 10.15 tot 10.55 uur de kwalificatie, gevolgd door de eerste race over 30 minuten plus een ronde vanaf 14.30 uur. Op zondag is er de tweede race met een identieke duur die start om 11.45 uur.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.