Leusden,
08
november
2020
|
06:00
Europe/Amsterdam

De wijde wereld in: 911 met daktent

De Amerikaan Brock Keen ziet in zijn Porsche 996 de perfecte auto voor dagelijks gebruik. En zette een tent op het dak.

Op zijn Instagram-account ‘996roadtrip’, laat Brock Keen zien dat de liefde voor sportwagens prima samengaat met zijn zijn liefde voor de natuur.

Brock was op zoek naar een auto voor dagelijks gebruik en kocht een Atlasgrijze Porsche 996 Carrera 4S met 96.000 kilometer op de klok. Naast de dagelijkse woon-werkkilometers, gebruikten Keen en zijn echtgenote de Porsche ook voor vakanties in de bergen. “Het is hier heel vaak slecht weer, de vierwielaandrijving toont dan beslist zijn nut”, vertelt Brock. “De prachtige wegen tussen de kust en de bergen zijn de Porsche op het lijf geschreven.”

Wanneer Brock en zijn vrouw de natuur in trekken, gaan ze vaak kamperen. Op een camping in Portland vond Brock een advertentie voor een daktent. Ideaal, zo dacht hij, om voortaan boven op hun oude Range Rover te kunnen slapen. Maar de tent belandde nooit op het dak van de klassieke SUV. Brock had een setje dakdragers voor de 996 gekocht om mountainbikes mee te kunnen nemen, en daarop paste de daktent perfect.

“Onderweg naar huis zag ik vele verbaasde gezichten”, herinnert Brock zich. “Bij elk stoplicht keken voetgangers me vol ongeloof aan. Toen ik eenmaal thuis was, heb ik de tent meteen uitgevouwen, om mijn vrouw ervan te overtuigen dat we ’m niet meer weg moesten doen.”

Brock en zijn vrouw probeerden de tent voor de eerste keer uit toen zij met de Porsche naar een openluchtconcert gingen en bleven kamperen. Op een foto op Instagram volgden talloze reacties. Zelfs de producent van de tent nam contact op. “Ze waren dolenthousiast om hun tent boven op een Porsche te zien, maar waren ook bang dat de constructie van de tent niet stevig genoeg zou zijn.” Brock en zijn vrouw werden uitgenodigd om naar het hoofdkantoor te komen, en daar de tent te laten testen. Ook werden de dakdragers en de auto zelf grondig geïnspecteerd. “De tent en de auto slaagden met vlag en wimpel,” vertelt Brock, “ook al wordt de maximum dakbelasting drie keer overschreden. Toen hebben we besloten om de tent op de auto te laten zitten.”

De 996 onderging enkele subtiele modificaties, inclusief een inlaat voor koele lucht, rallylampen en een 2,5 cm verlaagd onderstel. “Eigenlijk volstrekt belachelijk”, lacht Brock, “we rijden namelijk regelmatig offroad. De carter heeft in elk geval al een paar scherpe stenen moeten weerstaan. Maar nu is het zwaartepunt wel aangenaam laag. We zijn met de 996, inclusief daktent, al een paar keer het circuit op geweest. Dan gaat de auto op drie wielen door de bocht. Dus het werkt!”

Nadat de tent op de Porsche was geplaatst, volgde al gauw de eerste roadtrip naar de Rennsport Reunion op Laguna Seca Raceway, het grootste en bekendste Porsche-evenement in de VS. “We ontmoetten daar vele puristen, die ons totaal voor gek verklaarden,” weet Brock nog. “Maar er waren ook vele liefhebbers die onze 996 met daktent juist zeer konden waarderen.”

Sindsdien heeft Brock al vele roadtrips gemaakt, dwars door de Verenigde Staten en vaak over wegen die nauwelijks geasfalteerd waren. “Om de meest achterafgelegen gebieden te bereiken, kom je vaak over de meest fantastische wegen”, legt hij uit. “Overdag rijd je door de canyons, ’s nachts heb je een hemel met miljoenen sterren voor jezelf. We komen op plaatsen waar je nooit een Porsche verwacht. Laat staan eentje met een tent op het dak.”

Brocks vaste reisgenoten zijn z’n vrouw en z’n hond Lucy, maar de laatste tijd haken steeds meer vrienden aan. En het rimpeleffect reikt nog veel verder. “In de herfst deden we mee aan een rally voor sportwagens en kwamen over gravel- en zandwegen in de bergen,” vertelt Brock. “Eén van mijn vrienden heeft een Carrera uit 1988 en liet er ook een tent op zetten. En hij is niet de enige. Zelfs in Rusland en in China rijden nu 911’s met een daktent rond!”

De uitbraak van de coronapandemie heeft de 996 niet tot stilstand gedwongen. Brock bezocht laatst nog de Sonoma Raceway en Willow Springs, en ontmoette onderweg Porsche-beroemdheden als Rod Emory, Magnus Walker en Patrick Long. Nu Brock zelf ook een soort van beroemdheid is, blijft hij de VS ontdekken in zijn trouwe 996. “Je moet niet bang zijn je auto te gebruiken”, geeft hij als advies mee. “Inmiddels heeft onze Carrera S meer dan 200.000 kilometer op de klok staan. Deze auto’s zijn gebouwd om te rijden, dus pak je spullen en trek de wijde wereld in!”