Leusden,
08
februari
2019
|
06:00
Europe/Amsterdam

De toerenteller staat bij de nieuwe 911 centraal

Het is een vast gegeven in het 911-universum; de constante factor waar het letterlijk om draait. Het is de belangrijkste klok in de 911 waarop je de hartslag van je Porsche af kunt lezen: de toerenteller.

Het interieur van de 992 is baanbrekend nieuw. Maar tegelijkertijd grijpt het design terug naar de allereerste generaties van de 911. In lijn met de traditie is de analoge toerenteller precies in het midden geplaatst - je kunt ‘m op die plek niet negeren en dat is maar goed ook. Hij moet immers in het zicht geplaatst zijn als je de rauwe, brullende boxermotor die achterin elke 911 is te vinden op toeren wilt rijden.

Analoge toerenteller

De analoge toerenteller wordt in de nieuwe 911 geflankeerd door twee aanpasbare displays, die de snelheid, oliedruk en -temperatuur, brandstofniveau en accuspanning, navigatiekaarten, radio-aankondigingen, snelheidslimieten en andere nuttige informatie aangeven - allemaal in hoge resolutie. Net zoals in de ur-911 uit 1963 omsluit het nieuwe dashboard het instrumentenpaneel, dat zich over de volledige breedte tussen twee horizontale niveaus uitstrekt. Bij de 992 is in het midden een bedieningspaneel met vijf drukknoppen geplaatst, die eruit zien als klassieke tuimelschakelaars. Het middendeel loopt vloeiend over in een middenconsole met een geïntegreerd touchpad. De contactsleutel is niet langer nodig: de nieuwe 911 heeft Keyless Go en een draaischakelaar om de boxermotor te starten - traditioneel links van de stuurkolom geplaatst, uiteraard.

Waar analoge precisie en digitale integratie samenkomen

Toen Porsche de nieuwe 911 ontwikkelde, was het voor de ontwerpers bijzonder belangrijk dat er rekening werd gehouden met de evolutionaire veranderingen van alle vorige generaties van 911, vertelt de Nederlander Ivo van Hulten, hoofd Interior Design van Porsche. “Het interieur van de originele 911 was bijvoorbeeld zeer overzichtelijk gerangschikt, met alle functies op één rij. Sinds het einde van de jaren tachtig staat de technologie steeds meer centraal. In de nieuwe 911 ligt de nadruk op de nieuwe materialen en de terugkeer naar een horizontale lay-out. Bovendien wilden we de werking zo duidelijk en eenvoudig mogelijk maken.”

Het stuurwiel communiceert nu rechtstreeks met het instrumentenpaneel en vereenvoudigt en versnelt de bediening enorm. "We hebben een groter, 10,9-inch touchscreen geïntegreerd in het centrale display. Functies zijn op een eenvoudigere manier gerangschikt, waardoor het sneller te bedienen is en voor minder afleiding zorgt dan het stuur uit de vorige generatie 911.”