Leusden,
03
juni
2023
|
07:00
Europe/Amsterdam

De schatbewaarder

In een garage vol legenden valt eentje extra op: 800 pk, geen assistentiesystemen – de Porsche 935.

 

b-garage_bruce_meyer3

"Bijna alles verbleekt bij Le Mans,” zegt Bruce Meyer meteen aan het begin. Precies 100 jaar nadat de 24 uur van Le Mans voor het eerst plaatsvond, wil de Californiër ons graag een heel bijzondere sportwagen laten zien: de overallwinnaar uit het jaar 1979. Maar eerst geeft de vastgoedbelegger, die naam heeft gemaakt in de automotivesector, een rondleiding door zijn garage. Want daar staan een paar van de beroemdste sportwagens ter wereld.

“Ik vond competities altijd al fascinerend”, zegt Meyer. “Het competitieve element aan Porsche sprak me direct enorm aan.” Na de levering van zijn eerste model, een 356, begon zijn liefdesverhaal met het merk. Sindsdien heeft de 81-jarige in meer dan zes decennia tal van Porschemodellen bezeten en gereden, bijvoorbeeld straatauto’s als de 356 A Speedster, die hij later aan Steve McQueen verkocht, een 911 Turbo (993), bouwjaar 1996, en een 911 GT3 (992) met Touring Package.

b-garage_bruce_meyer2

Zijn garage in Beverly Hills levert het bewijs van zijn passie voor auto’s in het algemeen en voor Le Mans in het bijzonder – inclusief een groot aantal belangrijke Porsche-sportwagens, waarvan er een paar tentoongesteld werden in het Petersen Automotive Museum, dat Meyer in 1994 mee oprichtte.

Zoals de 911 Carrera RSR 2.8 uit 1973: met deze Brumos-racewagen wonnen Peter Gregg en Hurley Haywood in hetzelfde jaar de 24 uur van Daytona en daarmee de eerste internationale langeafstandsrace voor een 911. Aan het einde van het seizoen was de algehele overwinning van zowel de Trans Am-raceserie als het IMSA GT Championship in de wacht gesleept. Maar vandaag interesseren we ons voor een andere racewagen in Meyers garage: de Kremer-Porsche 935 K3. Met Klaus Ludwig, Don Whittington en Bill Whittington achter het stuur bereikte de 935 in 1979 de eerste plaats in Le Mans – als eerste wagen met een motor achterin. Bovendien als enige racewagen die gebaseerd is op de 911.

Dankzij de extra schuine neus, de agressieve spatbordvinnen, de extra verlengde achterkant en een markante achterspoiler heeft de 935 een indrukwekkende uitstraling. “Kremer zou 100 aanpassingen hebben doorgevoerd om zelfs maar één procent voordeel te behalen”, zegt Meyer. Talloze minuscule details zorgden voor topsnelheden: van de nauw aansluitende spiegels tot het design van de regengoot.

b2-garage_bruce_meyer4Hoe belangrijk de details ook zijn: de ziel van deze machine is de 3,0-liter bi-turbo 6-cilinder boxermotor. De motor moest explosieve inhaalmanoeuvres mogelijk maken, urenlang topsnelheden kunnen halen en tegelijk snel kunnen reageren. “De 935 heeft circa 800 pk in huis en geen assistentiesystemen”, zegt Meyer. “Voor mij is er geen betere luchtgekoelde 911-racewagen.” Net als alle wagens in Meyers collectie moet de 935 in beweging blijven. Hij maakt dan ook zijn opwachting bij belangrijke evenementen als het Pebble Beach Concours en het Amelia Island Concours, waar hij al meerdere keren in de prijzen viel.

In zijn jonge jaren was Meyer als motorsporter zowel in de racewagen als op de motor actief. Daarom weet hij waar zijn grenzen liggen. “De 935 heeft Le Mans gewonnen, dus kan ik niets beters aan zijn historie toevoegen”, zegt hij. “Als ik erin rijd, geef ik geen plankgas, dat is een ding dat zeker is.”

BruceMeyer 1

Als hartstochtelijk autofan houdt Meyer er ook naast de zeldzame racewagens een Porsche-lifestyle op na. Hij, zijn vrouw Raylene, met wie hij al 53 jaar getrouwd is, en zijn drie kinderen rijden doordeweeks ook graag in nieuwere Porsche-modellen. Maar Meyer geniet het meest als hij onderweg is in een van zijn museumstukken die motorsportgeschiedenis hebben geschreven. “Ik ben met de 935 al twee keer het hele land doorgereden”, vertelt Meyer. “En in september neemt hij voor de derde keer deel aan de Porsche Rennsport Reunion.” Het event op de WeatherTech Raceway Laguna Seca in Californië is wereldwijd het grootste evenement van klassieke Porsche-racewagens. “Het is me een grote eer dat ik op deze auto mag passen”, aldus Meyer, die er een geheel eigen filosofie van verzamelen op na houdt. “Niemand neemt deze auto mee naar het hiernamaals, niets eraan is van ons. We kunnen er wel van genieten zolang we leven.” 

BruceMeyer 2 BruceMeyer 3

BruceMeyer 4

BruceMeyer 5