Leusden,
08
juni
2018
|
20:48
Europe/Amsterdam

De Porsche 911 Speedster Concept: open, puur en meer dan 500 pk

Ter ere van het 70-jarige bestaan geeft Porsche zichzelf een bijzonder cadeau: de 911 Speedster Concept. Het rijdende studiemodel slaat een brug tussen de Porsche 356 ‘Nr. 1’ Roadster, die op 8 juni 1948 werd geregistreerd, en het heden. Met zijn puristische concept en historisch verantwoorde afwerking weerspiegelt hij alle kernwaarden van Porsche. Rijplezier staat voorop: de aandrijftechniek onder de tweekleurige carrosserie is afkomstig van de huidige GT-modellen. De Speedster werd ontwikkeld in bij Porsche Motorsport, waar ook de roots van de 911 GT2 RS en de 911 GT3 RS liggen. De 911 Speedster Concept is onthuld tijdens de feestelijkheden rondom het 70-jarig bestaan van Porsche sportwagens. Hij blikt vooruit op een mogelijk productiemodel dat in 2019 voorgesteld zou kunnen worden. De beslissing daarover wordt in de komende maanden genomen.

Kenmerkende elementen van de 911 Speedster Concept zijn het kortere raamframe met een schuiner geplaatste voorruit en in het verlengde daarvan lager uitgesneden zijramen. Daarmee heeft de Speedster een gedrongen profiel. De zeer lage ‘fly-line’ roept herinneringen op aan historische voorbeelden als de 356 1500 Speedster. Achter de zitplaatsen wordt de rolbeugelconstructie afgeschermd door een afdekking van koolstofvezel. Deze is uitgevoerd als double-bubble. Dit traditionele sportwagendesignkenmerk deed bij Porsche in 1988 zijn intrede bij de 911 Speedster. Tussen de twee ‘bubbles’ zetten zwarte lamellen aerodynamische accenten en in het doorzichtige windschot van plexiglas is het ’70 Jahre Porsche’ logo gegraveerd.

Lichtgewicht als leidraad

Zoals het historische origineel het voorschrijft, heeft de 911 Speedster in plaats van een kap een lichte Tonneau-Cover. Dit beschermt het geparkeerde voertuig tegen weersinvloeden. Voor de bevestiging worden zogenaamde Tenax-sluitingen gebruikt. De lichtgewicht-filosofie wordt ook in het interieur doorgevoerd: de Speedster heeft geen radio/navigatie en geen airco. De kuipstoelen bestaan grotendeels uit koolstofvezel. Het lichtbruine Anilin-leder ‘cognac 356’ grijpt terug op klassieke voorbeelden.

Historisch stijlvol

De brede carrosserie van de Speedster Concept is ontstaan op basis van de 911 Carrera 4. De wielkasten, de kofferklep en de afdekking van de achterzijde zijn van licht koolstofvezel-composietmateriaal. De kleurcombinatie van GT-zilver en wit verwijst naar vroege raceauto’s van Porsche. Dat geldt ook voor details als de centraal in de kofferklep geplaatste tankdop in jaren ’50-stijl, de buitenspiegels in klassieke ‘Talbot’-vorm’ en de uitvoering van de koplampen. Een afwisseling van transparante en ondoorzichtige oppervlakken zorgt hier voor een kruis-effect. Dit verwijst naar het toenmalige aftapen van koplampen van raceauto’s en werd gedaan om beschadiging door bijvoorbeeld steenslag te voorkomen. De brede B-stijlen zijn uitgevoerd met een gefreesde en vergulde Speedster-belettering.

Modern onderhuids

Het onderstel van de 911 Speedster Concept is in principe afkomstig van de 911 GT3. De imposante 21-inch lichtmetalen velgen zijn uitgevoerd in Fuchs-design met een gepolijste afwerking van de vlakken. Voor het eerst zijn deze velgen ook voorzien van een centrale wielmoer. De GT-technici ontwikkelden een speciaal uitlaatsysteem met uitlaatpijpen van titanium en een aandrijflijn met een handmatige transmissie met zes overbrengingen. De motor levert meer dan 500 pk en kan maximaal 9.000 tpm bereiken.

Het begon in Amerika

Speedsters, die een bijzondere combinatie van open rijplezier en dynamiek bieden, behoren sinds 1952 tot de historie van Porsche. De oervader is de 356 1500 America Roadster. De carrosserie van dit model werd met de hand vervaardigd. Hij woog 60 kg minder dan de 356 Coupé en was met zijn 70 pk sterke viercilinder boxermotor goed voor een destijds imposante topsnelheid van 175 km/h. Met zijn insteekramen, opvouwbare afdekking en lichte kuipstoelen had dit speciaal voor de Amerikaanse markt ontwikkelde model al alle typische Speedster-kenmerken. Er werden 16 exemplaren gebouwd.

Tot 2010 creëerde Porsche acht seriemodellen en bijzondere uitvoeringen met de bijnaam Speedster. Een hoogtepunt was de 356 A 1500 GS Carrera GT Speedster in 1957. In 1988 volgde de eerste 911 Speedster. De voorlopig laatste Speedster was de 911 uit 2010. Deze werd in een oplage van 356 exemplaren gebouwd op basis van het 997-model.