Leusden,
05
juli
2017
|
16:00
Europe/Amsterdam

De generale repetitie voor de Panamera Sport Turismo

De nieuwe Porsche Panamera Sport Turismo komt in het najaar op de markt. Daarom is het nu tijd voor de generale repetitie. En dat gebeurt in de hypermoderne Pilot Hall bij de Porsche fabriek in Leipzig.

De nieuwe Panamera Sport Turismo die staat opgesteld in het nieuwe Quality Center van de Porsche fabriek in Leipzig is een heel bijzondere. Het is de allereerste van de serieproductie en daarmee de referentie voor alle modellen die volgen. Deze auto wordt millimeter voor millimeter met de ogen én de handen geïnspecteerd. Het belangrijkste criterium daarbij is perfectie. Toch heeft deze generale repetitie nog een belangrijke functie. Hier wordt namelijk ook bepaald hoe het productieritme eruit ziet. Oftewel: wat gebeurt wanneer op de productielijn?

210 stappen
Om een Panamera Sport Turismo te bouwen, zijn 210 assemblagestappen en de bijbehorende doorlooptijden nodig. Veertig Porsche werknemers simuleren dit op 12 stations. Ze monteren alle gelakte delen van de auto stuk voor stuk tot het moment dat de auto op zijn wielen staat en klaar is om te rijden. Dit bijzondere moment staat intern te boek als ‘Zählpunkt 6’. Dan wordt de motor gestart. De 210 afzonderlijke assemblagestappen gaan over in een perfecte harmonie.

Flexibiliteit, logistiek en ‘ondergoed’
Een belangrijke reden voor de komst van het Quality Center is de flexibiliteit van de Porsche fabriek in Leipzig. Hier worden namelijk diverse modellen op één productielijn geproduceerd. Dat zorgt voor een complexe logistiek. Problemen die tijdverlies op de lijn veroorzaken, moeten dus worden voorkomen. Daarom wordt elke productiestap systematisch en nauwkeurig getest. Sluiten de componenten goed op elkaar aan, hoe lang duurt het om een onderdeel te monteren en kan er nog iets worden verbeterd? Daarbij gaat het niet alleen om de zichtbare delen, maar ook over wat Porsche medewerkers ‘het ondergoed’ noemen. Ook bevestigingspunten bijvoorbeeld moeten perfect passen en ‘lekker zitten’.

Van computer- tot productiemodel
Ook de Panamera Sport Turismo startte zijn carrière als schets. Aansluitend volgde het 3D CAD-model (Computer Aided design). Het kan gebeuren dat er in de CAD-fase iets over het hoofd is gezien. Dat komt in het Quality Center direct aan het licht. Dat is geen probleem: er is nog voldoende tijd om een goede oplossing te vinden. De tijd tussen schets en productiemodel bedraagt zo’n vier jaar en anderhalf jaar voor de start van de productie komt de Pilot Hall voor het eerst in beeld. Als een component opnieuw ontworpen moet worden, duurt het ongeveer zes maanden voor het productieklaar is. In deze fase worden ook opties en accessoires getest. En er is volop aandacht voor de pasvorm en de kwaliteit van onderdelen van toeleveranciers – kapot gaan is geen optie en de pasvorm dient naadloos te zijn.

Weerbarstige praktijk
Een op de computer ontworpen component kan in het productieritme ‘botsen’ met een ander onderdeel. Dan kan verschillende gevolgen hebben. Zo is het mogelijk om dat onderdeel vroeger of later in het productieproces te monteren, maar ook het verplaatsen van een bevestigingspunt kan een optie zijn. In het meest extreme geval moet er een nieuw ontwerp worden gemaakt. Voor onderdelen ter grootte van pakweg een basketbal gebruikt Porsche daarvoor een eigen 3D-printer die zowel plastic als metaal kan printen. Bij de zeldzame keren dat het om grotere onderdelen gaat, wordt een externe partij ingeschakeld. Het desbetreffende onderdeel dient de goedkeuring te krijgen van het designteam. Daarna wordt het gemonteerd, getest en – als het goed is – goedgekeurd voor productie.

Bewegingsruimte
Alle stappen in het productieproces, inclusief de geautomatiseerde, moeten op het juiste tijdstip soepel en efficiënt verlopen. In de Pilot Hall waar de productie wordt gesimuleerd, staan nog geen robots, maar wordt al wel rekening gehouden met de (bewegings)ruimte die ze nodig hebben. De specialisten die helpen bij de programmering weten hoe dik en wendbaar robotarmen zijn. Ook besluiten ze hoe ondersteunende machines er uit moeten zien, bijvoorbeeld de kleine flexibele kranen die het dashboard in de auto plaatsen. Ten slotte houdt het Pilot Hall-team zich bezig met de ergonomie: hoe hoog moet de carrosserie boven de grond zweven als motor en transmissie worden gemonteerd bijvoorbeeld. Maar ook: hoe hoog moeten schappen voor onderdelen zijn en hoe ver staan ze van de montagelijn?

Als de Panamera Sport Turismo een bepaald gedeelte van de simulatie van het productieproces goed heeft doorlopen, komt het terecht op het corresponderende gedeelte van de reguliere productielijn. Doorgaans levert dit geen problemen meer op en uiteindelijk moet de auto het complete proces doorlopen. Als ook dat goed verloopt, kan de serieproductie beginnen. Dat betekent niet dat het Quality Center-team rust heeft. Het volgende nieuwe model van Porsche dient zich immers alweer aan.