Leusden,
28
juli
2019
|
06:00
Europe/Amsterdam

De Cayenne Coupé: emotioneel, atletisch, autonoom

Emotioneel, atletisch, autonoom: met de Cayenne Coupé introduceert Porsche een volledig nieuwe SUV-variant. Verkoopdirecteur Detlev von Platen is ervan overtuigd: deze sportieve offroader inspireert klanten over de hele wereld.

Meneer Von Platen, Porsche heeft nu een coupéversie van de Cayenne gepresenteerd, die in april zijn beurspremière vierde op Auto Shanghai. Wat verwacht u van deze SUV-variant?

De Cayenne Coupé is voorzien van alle technische hoogtepunten van de succesvolle derde generatie Cayenne, waaronder aandrijving en onderstel, maar ook de rijhulpsystemen en de volledige connectiviteit. Tegelijkertijd heeft hij een helemaal eigen, krachtige uitstraling – zeer emotioneel, atletisch, autonoom. De focus ligt nog duidelijker op design en rijdynamiek. Al met al een perfecte aanwinst voor de Cayenne-familie. De Coupé ademt performance – door zijn silhouet, maar ook dankzij specifieke uitrustingsdetails. Deze omvatten bijvoorbeeld het optionele carbondak of de adaptieve achterspoiler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op welke regio’s en klantprofielen is de Cayenne Coupé met name gericht?

De coupéversie van de Cayenne is een voertuigconcept dat voor alle markten even aantrekkelijk is. We richten ons op klanten die een uitgesproken interesse hebben in de sportieve genen van de Cayenne. Dit kunnen bestaande en nieuwe Porsche-klanten zijn; mensen met een expressieve levensstijl en veel affiniteit met het merk. 

Het segment van de SUV-coupé is niet nieuw, maar we geven de auto met het typische Porsche design-DNA een heel eigen karakter. Vanzelfsprekend past het sportieve silhouet bijzonder goed bij het merk Porsche.

Mondiaal gezien: hoe zien de klantprofielen van Porsche er over het algemeen uit?

Onze klanten cultiveren een zeer persoonlijke en gedifferentieerde levensstijl. Er bestaat niet zoiets als dé Porsche-klant. Het is voor ons dan ook een zeer belangrijke stelregel om elke klant als uniek individu te behandelen. Tegelijkertijd zijn er ook specifieke kenmerken die onze klanten gemeen hebben. Dat blijkt uit onze onderzoeken. Daartoe behoren het streven naar prestaties, persoonlijke ontwikkeling en het uitzonderlijke, maar ook het succes dat zij met deze mentaliteit realiseren – met andere woorden, een zekere vooruitstrevendheid. Velen waarderen in Porsche ook het gevoel van saamhorigheid met gelijkgestemden en het beleven van welverdiend plezier. Onze klanten hebben vaak al modellen van andere topmerken in bezit gehad omdat ze nu eenmaal meer van hun auto’s verwachten. Wie het rijplezier van een instapmodel van Porsche heeft ervaren en weet dat het nog sportiever kan, die wil dat uiteindelijk ook – met een turbo- of GT-versie. Persoonlijke vooruitgang is daarbij veel belangrijker dan het uitgestraalde imago.

Wat is het verschil in aspiraties tussen een 911- of 718-klant of iemand die rijdt in een Cayenne, Macan of Panamera?

We weten dat veel van onze klanten gelijktijdig meerdere Porsche-modellen in hun huishouden hebben waaraan uiteenlopende eisen worden gesteld: de 718 en 911 moeten uitzonderlijke en compromisloze prestaties leveren op secundaire wegen en racecircuits. Rijplezier en uitstapjes in het weekend hebben hier duidelijk prioriteit. Met de Cayenne, Macan en Panamera moet het hele gezin kunnen genieten van de sportieve ervaring. Die auto’s moeten bovendien ook geschikt zijn voor zakelijke doeleinden. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Welk belang hebben Porsche-klantenenquêtes en marktonderzoeken bij de beslissing voor of tegen nieuwe modellen?

Onze klanten zijn zeer betrokken. Wij ontvangen meer dan 300.000 feedbacks, suggesties en verzoeken per jaar. Deze worden als concrete mijlpalen geïntegreerd in het ontwikkelingsproces van een nieuw model. Daarnaast presenteren wij onze productideeën voortdurend aan klanten en potentiële klanten. Een goed voorbeeld is de huidige Cayenne: in de ontwikkeling hebben we feedback uit vele landen over de voorganger meegenomen. Dit vind je met name terug in het interieur waarin de wensen zijn verwerkt van Porsche-liefhebbers in vele regio’s.

De Taycan zal een ander voorbeeld zijn van hoe we feedback van klanten in een vroeg stadium kunnen integreren in de productontwikkeling. Aan het begin van het ontwikkelingsproces vroegen we onze klanten of ze zich een puur elektrisch aangedreven Porsche konden voorstellen en hoe deze eruit zou moeten zien. Ook nu, kort voor de wereldpremière in het najaar, vroegen we hen nogmaals om feedback over het eindproduct. Wat kan ik erover zeggen: het was internationaal overweldigend.

De Cayenne Coupé is het meest recente voorbeeld van de toenemende diversiteit in de modellenreeks van Porsche. De trend naar diversificatie wordt dus ook gevolgd door een topfabrikant zoals Porsche?

Met ons holistische concept beginnen we niet bij het voertuig zelf, maar bij het DNA van ons merk – die typische combinatie van sportiviteit en kwaliteitseisen die alle Porsche-modellen en onze klanten gemeenschappelijk hebben. Al onze modellen zijn sportwagens, ook de Panamera, de Macan en de Cayenne. Ze zijn de sportiefste vertegenwoordigers van hun respectievelijke marktsegment – en ze zijn allemaal genetisch verwant aan de Porsche 911. Porsche is daarom in de ogen van de publieke opinie onmiskenbaar een sportwagenmerk. Er is ons veel aan gelegen om ervoor te zorgen dat dit zo blijft. Tegelijkertijd blijven we ons modellengamma verder ontwikkelen om onze klanten wereldwijd te kunnen leveren wat ze willen. In groeimarkten bijvoorbeeld hebben voorkeuren van klanten het modellenaanbod beïnvloed. Met name in China is er een grote vraag naar sportieve offroaders en ook de verkoop van tweedeurs sportwagens neemt nu toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een toenemend aantal autofabrikanten probeert met een modelvariant zoals een coupé in het SUV-segment nieuwe kopers aan te trekken. Wat kan er naar uw mening nog meer bijdragen om klanten te enthousiasmeren voor het merk Porsche? 

In alle modellen inspireert Porsche met fascinerende sportwagens van topkwaliteit. De mens staat hierbij centraal. Een Porsche wordt altijd door mensen gebouwd, er zit veel handwerk, liefde en passie in elke Porsche. Wat ons bij Porsche ook verenigt is de ambitie om altijd te strijden voor de beste systeemoplossing. Dit resulteert in rasechte producten die bezielen met de hoogst mogelijke kwaliteit en rijplezier. 

In communicatie-uitingen over de Cayenne Coupé willen we ons toenemend richten op nieuwe, jongere doelgroepen. Zij hechten waarde aan exclusiviteit en een expressieve levensstijl en hebben een zeer prestatiegerichte manier van denken. Daarom zet de campagne het design centraal, de esthetiek en een zekere ‘durf’. Internet en sociale media zijn hierin de belangrijkste communicatiekanalen.

Vorig jaar was het succesvolste jaar in de geschiedenis van het bedrijf, waarbij Porsche wereldwijd voor het eerst meer dan een kwart miljoen auto’s leverde. Waar ligt voor u de grens van exclusiviteit? 

Verkooprecords zijn niet ons primaire doel. Wij meten ons succes aan de hand van de kwaliteit van onze voertuigen en de klanttevredenheid. Als er vervolgens elk jaar meer auto’s worden verkocht, zien wij dit als bevestiging van ons productbeleid. In de toekomst is er nog ruimte voor een bescheiden stijging wanneer we ons volledig richten op elektrische mobiliteit. Voor ons is dat immers een nieuw marktsegment. Uiteindelijk is exclusiviteit echter belangrijk voor ons: elke Porsche moet iets bijzonders zijn en de droom van de klant waarmaken. Alleen op die manier zal Porsche, nu en in de toekomst, als merk zijn aantrekkelijkheid behouden.

Laten we afsluiten met een blik op de toekomst: hoe succesvol zal de Taycan zijn – de eerste volledig elektrische sportwagen van Porsche die dit najaar zijn wereldpremière zal vieren?

Met de Taycan openen we een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van sportwagens. We wilden het juiste model op het juiste moment in de markt zetten en onze klanten ermee inspireren. Ik ben ervan overtuigd dat deze volledig elektrisch aangedreven sportwagen hen zal aanspreken. De Taycan combineert superieure prestaties met geschiktheid voor dagelijks gebruik. De Taycan is niet alleen snel, maar laadt ook snel op – slechts vier minuten is voldoende voor een bereik van 100 kilometer – en zal daarbij het karakteristieke geluid van een elektrische Porsche laten horen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen: rijden met de Taycan is een zeer emotionele belevenis, je voelt je één met de weg. Ik ben er zeker van: met deze auto zullen we bewijzen hoe aantrekkelijk elektrische mobiliteit kan zijn en tegelijkertijd optimaal geschikt voor dagelijks gebruik.