Leusden,
11
februari
2023
|
07:00
Europe/Amsterdam

De bergen van Transsylvanië: een waar rijgenot voor iedere waaghals

Het hart van Roemenië bevat een van Europa’s meest ongerepte en spannende routes: de Transfăgărășan bergpas. Durf jij het aan? Of zoals de Transsylvaniërs het zeggen: Îndrăznești?

Aan het einde van de 19e eeuw waren de bergachtige wegen van Transsylvanië slechts begaanbaar met paard-en-wagen. Mensen verplaatsten zich te voet over de onverharde bergpaden en door de ijskoude bergbeekjes. De wegen zijn tegenwoordig misschien wat comfortabeler, maar dat maakt het landschap niet minder dramatisch.

De route heeft onder echte roadtrippers een cultstatus bereikt, met zijn combinatie van oneindige bochten, ruige landschappen, donkere wolken en geweldige uitzichten. Niemand minder dan Jeremy Clarkson bestempelde het uitgestrekte stuk weg in een aflevering van Top Gear als ‘de beste weg in de wereld’. Een weg die met zijn ongereptheid zelfs de Italiaanse Stelvio bergpas en de Oostenrijkse Grossglockner-pas overschaduwt.

Porsche - Dracula’s Trail -4

 ‘Drumul Transfăgărășan’

In het hart van het oude Transsylvanië ligt Bascov, een oud stadje aan de voet van de Karpaten. Na een goede nachtrust in een lokaal hotelletje maak je je op voor de rit. Je stapt in de auto en rijdt de laatste paar kilometer over een versleten weg. Je arriveert bij een poort met een bord, waar in grote letters: ‘Drumul Transfăgărășan’ staat. Letterlijk vertaald betekent dit ‘Transfagaraanse weg’. Er heerst een naargeestige sfeer, waar je niet precies je vinger op kan leggen. Misschien is het de combinatie van de grijze hemel, het duistere verleden en de variërende kwaliteit van het asfalt. Misschien is het je verbeelding. Of misschien wel iets anders. 

Porsche - Dracula’s Trail -2

Een route waar je u tegen zegt

Tussen deze gehavende pieken, dichte bossen en onheilspellende kastelen vond Bram Stoker de inspiratie voor Dracula, zijn Gotische meesterwerk. In de bergen vind je een dynamisch netwerk van haarspeldbochten. De route kruipt noordwaarts vanuit de Wallachia-regio het hart Transsylvanië in, door de adembenemende Karpaten. Ruim negentig kilometer aan rijplezier, waarbij je meer dan 2000 meter klimt.

Een van de meest spectaculaire stukken is een verzameling plateaus die in de berg uitgehakt zijn; de horizontale stukken beslaan de volledige zijde van de bergwand. Af en toe is er een vangrail of een verdwaald stuk steen, maar onder de grijze, Roemeense hemel is de weg nagenoeg verlaten.

Porsche - Dracula’s Trail -3

Van hot naar her

Ieder deel van de route heeft zijn eigen hoogtepunten. Je passeert het Vidrarumeer, dat in stand gehouden wordt door een gigantische stuwdam. Op tweeduizend meter hoogte kijk je uit over groene bergtoppen, die hier en daar geraakt worden door een verdwaalde wolk. Op zijn hoogste punt doorboort de Transfăgărășan een bergpiek. Het is een ongerepte rijervaring die goed is voor aardig wat adrenalinepieken.

Porsche - Dracula’s Trail -5

6000 ton dynamiet

De route werd in een periode van vier jaar uit de berg gehakt. De Roemeense dictator Nicolae Ceaușescu liet het uit de grond stampen met 6000 ton dynamiet. Uit angst voor een invasie van de USSR legde hij een weg aan. De weg moest een snelle route worden door de Transsylvaanse bergen en het noorden van het land met het zuiden verbinden. Ceaușescu liet de weg aanleggen door jonge militairen die geen ervaring hadden met explosieven. Tijdens de constructie van de weg stierven honderden Roemenen.

Porsche - Dracula’s Trail -6

De weg van de wolken

Na een opwindende rit door de bergen, arriveer je bij het Bâleameer. Het uitzicht vanaf de frisse bergtoppen schijnt een beloning te zijn voor iedere waaghals. Toch verschuilt het prachtige panorama zich vandaag onder een dikke berg mist. Maar de bergpas heet ook niet voor niets 'de weg van de wolken'.

Porsche - Dracula’s Trail -8

Een tunnel naar het verleden

Na een welverdiende pauze zet je de reis voort. Na een uur rijden nader je de Bâlea tunnel, de langste tunnel in Roemenië. Een rit van 887 meter door complete duisternis, omgeven door stenen pilaren die de betonnen gewelven omhoog houden. Als je de tunnel verlaat, word je begroet door de felle zon en uitgestrekte grasvelden. Je rijdt langs gorgelende watervallen en serene bergbeekjes. Je passeert boomzagers met paard-en-wagen. Versleten tractoren sputteren langs kuddes schapen die samenklonteren langs de ruige rotswanden. Ondanks de vele mythes is de kans is klein dat je in deze regio een vampier tegen het lijf loopt, maar bruine beren daarentegen, die zijn een veel voorkomende verschijning.

Porsche - Dracula’s Trail -7

De betoverende taferelen en geweldige topografie maken de Transfăgărășan een van 's werelds meest fascinerende routes. Een verhaal vol hoogtepunten die nooit vermoeien.

Ook op avontuur in de Transsylvaanse bergen? Dan kan je het beste kiezen voor de zomerperiode. ‘s Winters is de Transfăgărășan vaak afgesloten in verband met smeltend ijs en sneeuw verschuivingen. Het is vanuit Nederland ongeveer 21 uur rijden, een reis dwars door de groene heuvels van Duitsland, het bergachtige Oostenrijk en het grijze Hongarije. Bij iedere landsgrens reis je een stukje terug in de tijd. Îndrăznești?

Dit artikel verscheen eerder op Discovered by Porsche. Meer verhalen ontdekken? Ga naar discovered.porsche.nl.