Leusden,
30
juli
2020
|
12:23
Europe/Amsterdam

Daan van Kuijk: “Eerste top-tienklassering Porsche Mobil 1 Supercup smaakt naar meer!”

Aanstaande zondag, 2 augustus, wordt de eerste seizoenshelft van de Porsche Mobil 1 Supercup afgesloten met de vierde ronde, te verrijden op het vermaarde circuit in het Britse Silverstone. Opnieuw zijn er zes Nederlanders van de partij: Lucas Groeneveld, Daan van Kuijk, Jesse van Kuijk, Larry ten Voorde en Max van Splunteren van Team GP Elite en Jaap van Lagen van het Zwitserse FACH Auto Tech. Ook op Silverstone, bekend als “Home of British motor racing”, worden er weer twee wedstrijden op twee opeenvolgende weekeinden verreden. Daan van Kuijk, die onlangs op de Hungaroring zijn eerste top-tienklassering in de sterk bezette Porsche-merkencup behaalde, kijkt in het bijzonder uit naar de komende races. “Die top-tien-klassering smaakt naar meer, ik wil de stijgende lijn graag vasthouden”, zegt hij.

Van Kuijk nam vorig jaar met Team GP Elite deel aan de Porsche Carrera Cup Benelux en leek dit seizoen op herhaling te gaan, maar kreeg samen met Lucas Groeneveld kort voor de verlate start van het seizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup alsnog de kans om de overstap naar de hoog aangeschreven internationale competitie te maken. “Natuurlijk was ik superblij toen die kans zich voordeed”, aldus de 23-jarige rijder uit Amstelveen. “Het niveau ligt in de breedte heel erg hoog: als je in de Carrera Cup Benelux in de kwalificatie een foutje maakte en wat tijd verloor, stond je misschien twee plekken verder naar achteren op de startopstelling, maar hier zijn het al gauw zes, zeven of acht plaatsen. Ook is het hier lastig dat je minder rijtijd hebt in een weekeinde. Dan gaat het er dus om snel het maximale eruit te halen.”

“Top twaalf zou wel iedere keer haalbaar moeten zijn”

Over zijn verwachtingen voor het eerste volledige seizoen in de Supercup is Van Kuijk nog wat voorzichtig: “In eerste instantie spraken we van een leerjaar, in elk weekeinde zoveel mogelijk leren en informatie verzamelen voor komend jaar, maar nu ik een keer de top tien heb behaald… De top tien zal niet altijd lukken, maar het is bijvoorbeeld wel een doel om in de kwalificatie altijd binnen een seconde van de pole-position te zitten, liefst nog wat dichterbij. In de race zou de top twaalf wel elk weekeinde haalbaar moeten zijn, en als je dan ook nog een beetje geluk hebt, misschien wat verder naar voren.”

Die top-tien-klassering op de Hungaroring was ook voor Van Kuijk enigszins verrassend. “De kwalificatie daar liep niet optimaal, want ik had wat problemen om de auto goed aan te passen aan de telkens wisselende omstandigheden qua grip op de baan. We rijden tijdens de Supercup-weekeinden samen met de Formule 1, Formule 2 en Formule 3, die op heel andere banden rijden, die qua grip niet zo goed samengaan met de Michelinbanden die wij in de Supercup gebruiken. Je moet dus in elke sessie weer van voor af aan beginnen om grip op te bouwen. Dat ging best lastig, dus zo startte ik als 18e, maar in de race kon ik me al snel opwerken. Zeker in de beginfase kon ik heel wat plaatsen goedmaken en dat leidde uiteindelijk tot dit resultaat.”

Vooruitblik op Silverstone: “Maggots en Becketts lijken me supergaaf!”

Komend weekeinde rijdt de Porsche Mobil 1 Supercup op het 5,901 kilometer lange circuit van Silverstone in het Britse graafschap Northamptonshire. “Qua karakter een heel andere baan dan de Hungaroring”, weet Daan van Kuijk. “De snelheid ligt er heel hoog. In de kwalificatie heb je eigenlijk maar één, hooguit twee ronden waarin het eruit moet komen. Onze focus ligt nu vooral daarop. En verder lijkt het me supergaaf om daar een race te rijden: snelle passages als Maggots en Becketts, en dan bij hoge snelheden heel dicht bij elkaar, wat wij met de Porsches natuurlijk kunnen, dat lijkt me echt kicken! En dan natuurlijk een zo goed mogelijk resultaat behalen, misschien net als in de vorige race in de eerste paar ronden goed naar voren komen.”

De wedstrijd begint op zondag 1 augustus om 12.30 uur Nederlandse tijd (11.30 uur lokale tijd in Groot-Brittannië) en is live te zien via Ziggo Sport en Eurosport. Na drie van de acht geplande seizoensraces is Larry ten Voorde de best geklasseerde Nederlander in de tussenstand van de Porsche Mobil 1 Supercup: hij staat op de derde plaats met hetzelfde aantal punten als de nummer twee.