Leusden,
27
augustus
2022
|
19:23
Europe/Amsterdam

Cordeel en Maassen racewinnaars in Porsche Carrera Cup Benelux

De Belg Ghislain Cordeel (Team GP Elite) en de Nederlander Xavier Maassen (#TeamPGZ by Red Ant Racing) waren de beide racewinnaars tijdens het vijfde raceweekeinde van de Porsche Carrera Cup Benelux op het Circuit de Barcelona-Catalunya in het Spaanse Montmeló. Voor beide rijders was het de eerste overwinning van het seizoen. In de eerste race eindigde Glenn Van Parijs (NGT Racing) als tweede, vóór Jan Lauryssen (Q1 Trackracing), die ook de Pro-Am-klasse won. De Spanjaard Jaume Font (Baporo Motorsport) won in zijn thuisrace de Am-categorie. In de tweede race werd Van Parijs wederom als tweede geklasseerd, Sam Dejonghe (#TeamPGZ by Red Ant Racing) werd derde. Lauryssen won wederom Pro-Am; beste Am-rijder was ditmaal Sébastien Lajoux (DUWO Racing).

In de eerste vrije training reed Glenn Van Parijs in 1:50,655 minuten de snelste tijd, op 0,059 seconde gevolgd door Xavier Maassen en op 0,310 seconde door Ghislain Cordeel. Jan Lauryssen was snelste Pro-Am-rijder als vierde algemeen, Sébastien Lajoux reed de snelste Am-tijd als zevende algemeen. Ook in de tweede vrije training eindigde Van Parijs bovenaan, ditmaal met een tijd van 1:50,563 minuten. Lucas van Eijndhoven (JW Raceservice) trainde als tweede terwijl lokale held Jaume Font verraste met de derde tijd algemeen, waarmee hij uiteraard verreweg de snelste Am-rijder was. Jan Lauryssen bepaalde andermaal het tempo in de Pro-Am-klasse als vijfde algemeen.

In de kwalificatie zette Glenn van Parijs zijn sterke optreden op de vrijdag voort door met 1:49,650 minuten de snelste tijd neer te zetten en daarmee de pole-position voor de eerste race te behalen, met zijn landgenoot Ghislain Cordeel op 0,102 seconde als tweede. De tweede startrij was met Rik Koen (Revs Motorsport) en Xavier Maassen geheel in Nederlandse handen. Jan Lauryssen kwalificeerde zich als zesde algemeen en snelste Pro-Am-rijder, Sébastien Lajoux reed als achtste algemeen de snelste Am-tijd. In de rangschikking van de op één na snelste rondetijden, bepalend voor de startopstelling van de tweede race, eindigde Cordeel (1:50,105 minuten) bovenaan, voor Koen, Maassen en Van Parijs. Lauryssen en Lajoux waren opnieuw de snelsten in hun respectievelijke klassen Pro-Am en Am.

Race 1: Cordeel pakt leiding na start en wint

Bij de start van de eerste race liet pole-sitter Glenn Van Parijs zich enigszins verrassen. Zo pakte Ghislain Cordeel op weg naar de eerste bocht de leiding, die hij vervolgens met verve verdedigde. Van Parijs hield de schade beperkt en sloot als tweede aan, gevolgd door de beide Nederlanders Rik Koen en Xavier Maassen. Daarachter reed Sam Dejonghe op de vijfde positie met direct daarachter de leiders in de Pro-Am- en Am-klassen, respectievelijk Jan Lauryssen en Jaume Font. In de eerste paar ronden handhaafde Cordeel zijn voorsprong van rond een seconde, maar in de achtste ronde kwam Van Parijs zienderogen dichterbij en halverwege de race was de marge nog slechts 0,276 seconden.

Vervolgens liep Cordeel toch weer een beetje uit, terwijl zich achter het tweetal aan kop een mooie strijd ontspon tussen Koen, Maassen en Dejonghe. De onderlinge verschillen waren klein, zeker toen Maassen in de 13e ronde even wijd ging, maar toch nog zijn positie wist te behouden. In de voorlaatste ronde ging het echter mis: Maassen raakte in de chicane de auto van Koen en even later ging ook Dejonghe rond. Na 18 ronden werd Cordeel als winnaar afgevlagd en eindigde Van Parijs als tweede. Maassen kwam als derde over de eindstreep, maar kreeg naderhand een tijdstraf van 30 seconden opgelegd vanwege het veroorzaken van een aanrijding en viel daarmee terug tot de elfde plaats. Zo eindigde Jan Lauryssen als derde algemeen en winnaar van Pro-Am, Sam Dejonghe sloot de race als vierde af, voor Jaume Font, die voor eigen publiek de Am-klasse op zijn naam schreef. De onfortuinlijke Koen werd nog zesde, voor Lucas van Eijndhoven en Stijn Lowette (NGT Racing), die tweede in de Am-categorie werd. De derde plaats in die klasse was voor debutant Giovanni Scamardi (DUWO Racing). In de Pro-Am-klasse completeerden Didier Glorieux (Speedlover) en Tom Boonen (#TeamPGZ by Red Ant Racing) de top drie.

Race 2: Maassen profiteert van straf Van Parijs en pakt eerste seizoenszege

Was er in de eerste race al bepaald geen gebrek aan actie, in de tweede wedstrijd, die anders dan gebruikelijk in de Porsche Carrera Cup Benelux later op dezelfde dag verreden werd, ging het er nog turbulenter aan toe. Cordeel nam vanaf de pole-position bij de start de leiding, Maassen stak in de eerste bocht Koen voorbij en veroverde zo de tweede plaats. In de eerste ronde passeerde Van Parijs na een intens duel inclusief wat contact Cordeel en nam zo de leiding over. Verderop in het veld was er een incident tussen Tom Boonen en Michiel Haverans (Belgium Racing Team), waarop de auto van Haverans in de grindbak belandde. Dat leidde tot een interventie van de safety-car. Ondertussen kwam van de wedstrijdleiding het bericht dat Van Parijs een tijdstraf van vijf seconden had gekregen voor het incident met Cordeel.

In de vierde ronde werd de race weer vrijgegeven, zonder positiewisselingen in de voorste gelederen van het veld. Twee ronden later ging het mis toen Koen zich verremde en daarbij Cordeel raakte. De auto van Cordeel raakte in de grindbak en elders was er nog een incident met Scamardi en Lowette, waarbij Tom Boonen moest uitwijken en ook in de grindbak belandde. Daarop moest opnieuw de safety-car de baan op. De herstart volgde met nog acht minuten te gaan in de tiende ronde. Van Parijs ging eenmaal wijd, waardoor Maassen dichterbij kon komen. Uiteindelijk kwam Van Parijs toch als eerste over de eindstreep, maar vanwege de tijdstraf voor de Belg was het Maassen die voor het eerst dit seizoen als winnaar geklasseerd werd. Van Parijs eindigde als tweede, voor Sam Dejonghe. Jan Lauryssen won als vierde algemeen opnieuw de Pro-Am-klasse, voor Sébastien Lajoux, die als vijfde algemeen de Am-klasse op zijn naam schreef. Jaume Font en Stijn Lowette completeerden, respectievelijk als zevende en achtste algemeen, het podium in de Am-klasse. Didier Glorieux behaalde de tweede plaats in Pro-Am, voor Tom Boonen.

De seizoenfinale van de Porsche Carrera Cup Benelux wordt op 8 en 9 oktober verreden op de Hockenheimring Baden-Württemberg.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.