Leusden,
20
januari
2019
|
06:00
Europe/Amsterdam

Bedrieglijk echt

Niemand fotografeert modelauto’s zoals Eric Otto. De straat is zijn studio.

Tijdens een vakantie in Frankrijk zag Eric Otto een schaalmodel van de presidentiële limousine van Charles de Gaulle in de etalage van een speelgoedwinkel staan. Op een avond zette hij de modelauto op straat en nam een foto. De foto was zo realistisch, dat zijn vrienden wilden weten hoe Eric de auto ooit te pakken had weten te krijgen. Die stond immers in een museum!

Natuurlijke look

Vanaf dat moment ging Eric Otto modelauto’s fotograferen. “De modellen moeten wel zeer getrouwe kopieën zijn van het origineel. Ik wil de illusie wekken dat iets echt is.” Daarbij speelt de belichting een belangrijke rol: met lange schaduwen, zacht licht of zelfs in het donker komt de wereld van Eric Otto tot leven. “Voor mij is de natuurlijke ‘look’ van de foto heel belangrijk. Alles ontstaat op locatie: de lichtinval, het juiste diafragma, de compositie. Het moet allemaal echt zijn, van Photoshop ben ik geen fan.”

Film noir

Alleen de auto’s zijn niet echt. Deze zijn gemaakt door bouwers van kwalitatief hoogstaande schaalmodellen zoals Schuco en Minichamps. Eric Otto vervoert ze in een speciale koffer. Hij heeft gefotografeerd in Parijs, New York, Londen, Berlijn – en in zijn woonplaats Hamburg. Zijn grootste succes is de expositie ‘La French Connection’, bestaande uit spannende gangster-scènes in een film-noirsetting.

Publicatie in Porsche Klassik

Eric’s voorkeur voor agenten en misdadigers blijkt ook uit een fotoserie voor het tijdschrift Porsche Klassik. Je wilt liefst in de foto stappen en wegrijden, maar zo werkt het niet. Natuurlijk mag je blijven dromen. Kijk daarom eens op www.eric-otto.com