Leusden,
11
maart
2023
|
07:00
Europe/Amsterdam

Angelique Kerber: Leren van tegenslagen is de sleutel tot succes

De topatleet vertelt over haar drijfveren, hoe je kracht put uit moeilijke situaties en biedt handvatten voor de volgende generatie carrièremakers. ‘Ik was een van velen met de ambitie om de beste te worden. Mijn doelen en liefde voor het spel hebben me altijd gemotiveerd om hard te werken. Ik heb geleerd om ups en downs te omarmen en mezelf te blijven ontwikkelen, ook met druk van buitenaf.’

Angelique Kerber, voormalig nummer 1 op de tennis-wereldranglijst, staat al vanaf haar derde op het tennisveld. Gemotiveerd door haar familie deed ze wat ze het liefste deed, ongeacht wat anderen haar wijs probeerden te maken. Ze leerde op jonge leeftijd wat het is om te luisteren naar je eigen stem. Ze weet wat ze wil en is doelbewust. In 2016 won Angelique twee Grand Slams en een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Rio. Ook verzilverde ze in 2018 haar jeugddroom met de winst op Wimbledon. Hiermee werd ze de nummer 1 van de wereld. 

Angelique Kerber

Het geheim van haar succes? Heldere doelen stellen en hard werken. Het klinkt afgezaagd en dat is het ook. Het is goed om iets te hebben waar je op terug kan vallen en kracht uit kunt putten als je carrière gekenmerkt wordt door pieken en dalen. Zo kan ze doen wat ze altijd gedaan heeft wanneer niemand haar vertrouwt: zichzelf terug in de race vechten.

Gefocust blijven

‘Als tennisster sta je alleen op het veld. Er zijn een hele hoop factoren die buitenstaanders niet zien, maar wel bepalen of je een wedstrijd wint of verliest. Er is een enorme druk om te presteren. Je wilt graag voldoen aan de verwachtingen van anderen. Tegelijkertijd ben je continu bezig met je tegenstander en de volgende bal. Daarvoor moet je mentaal sterk in je schoenen staan. Dat kost tijd’ 

‘Voordat ik het veld betreed, doe ik ademhalingsoefeningen in de kleedkamer. Zo blijf ik met beide benen op de grond staan. Tijdens de wedstrijd heb ik mijn persoonlijke mantra ‘Come On!’, wat fungeert als een focusknop. Hierdoor ben ik minder snel afgeleid. Ik vertrouw erop dat ik de juiste keuzes maak op het veld. Het mantra houdt me gefocust waardoor ik me volledig kan richten op het winnen van de wedstrijd.’

Angelique Kerber

Liefde voor wat je doet

‘Mijn grootouders hebben me geleerd om mijn doelen helder te formuleren en hard te werken, ook onder vervelende omstandigheden. De effecten van die levenslessen zie ik iedere dag terug in mijn leven. Als kind droomde ik al van Wimbledon. Het vasthouden van de trofee. In 2018, na meer dan 10 jaar hard werken, lukte het me eindelijk. Zoiets bereik je niet door slechts twee weken hard te werken. Je belandt alleen in de geschiedenisboeken met een onbreekbare wilskracht. Ik heb ook dagen waarop ik mezelf afvraag waar ik het allemaal voor doe; momenten dat ik liever iets anders doe dan trainen. Als je je doel helder voor ogen houdt, dan is het vinden van de motivatie makkelijker. Op de lange termijn werpt dat zijn vruchten af.’ 

Van nederlagen leer je meer dan van winsten

‘2016 en 2018 waren zonder twijfel de grote mijlpalen in mijn carrière, maar daartegenover stonden ook een aantal tegenslagen. In 2017 was ik bijvoorbeeld niet fit en verloor ik veel wedstrijden. De buitenwereld houdt daarhier zijn meningen, overtuigingen en theorieën op na. Je wordt bekritiseerd en mensen verliezen hun vertrouwen in je. Juist uit dat soort momenten put ik ongelofelijk veel inspiratie en kracht. Dat motiveert me om beter dan ooit te worden. De wereld moet zien dat ik me niet laat kisten. De media kunnen mijn rug op, denk ik dan. Ik vecht mezelf weer naar de top. Hoe je omgaat met tegenslagen zegt veel over hoe je in elkaar zit. Ik kan iedereen adviseren om te leren van je tegenslagen ongeacht de mening van anderen.’

Angelique Kerber

Sta open voor het onverwachte

‘Er waren zoveel momenten waarop ik mezelf verrast heb. Ik had in 2016 niet verwacht dat ik mijn eerste Grand Slam zou winnen. Er is natuurlijk altijd een kans, zeker als je ergens al jaren naartoe werkt, maar op zoiets kun je je denk ik nooit voorbereiden. Je weet niet wat je kunt verwachten. Je hebt nooit de volledige controle, maar dat maakt ieder moment ook zo bijzonder.’

Dit artikel verscheen eerder op Discovered by Porsche. Meer verhalen ontdekken? Ga naar discovered.porsche.nl.