Leusden,
20
december
2020
|
06:00
Europe/Amsterdam

80 Porsches in 80 jaar

Ottocar J. is 80 jaar oud en voegt zijn tachtigste Porsche toe aan zijn collectie. Daarmee is een droom compleet. Maar dat wil nog niet zeggen dat hij klaar is met verzamelen …

Met stralende ogen leunt Ottocar tegen een nieuwe Boxster Spyder. Hij heeft de auto zojuist opgehaald bij de Porsche-fabriek in Zuffenhausen. Het is niet de eerste keer dat hij op deze manier een auto aan zijn collectie heeft toegevoegd. Als de Oostenrijker in de gelegenheid is, haalt hij al zijn Porsches persoonlijk op bij de fabriek. “Ik kwam er voor het eerst in 1977”, weet hij nog goed. “Toen stond er een nieuwe 911 Carrera 3.0 op mij te wachten.” Vandaag, 43 jaar later, heeft hij zijn tachtigste Porsche opgehaald.

Om deze mijlpaal te vieren, heeft het Porsche Community Management de krachten gebundeld met de afdeling Fabrieksaflevering. Ottocar is een van de eerste klanten die in de gelegenheid wordt gesteld het Porsche-embleem zelf op zijn nieuwste aanwinst te plaatsen. De voorzitter van de Raad van Toezicht, Dr. Wolfgang Porsche, komt Ottocar persoonlijk feliciteren met zijn in Miami Blue gelakte Boxster Spyder.

Het gebeurde op het circuit

Zijn liefde voor Porsche ontlook zich bijna 50 jaar geleden, op het circuit. “De Porsches bliezen mij aan alle kanten voorbij,” vertelt Ottocar. Met het geld dat hij opzij had gelegd, kocht hij een gele 911 E, de versie met de olievulopening onder de rechter zijruit. Het begin van een eindeloze passie.

De amateurcoureur bleef niet alleen Porsche trouw, maar ook de autosport. Ottocar heeft een 917, een 910 met een zeldzame achtcilindermotor en een 956, om nog maar te zwijgen over zijn 904 met originele Führmann-motor en een 964 Cup. Alle auto’s zijn in een rijdende conditie en met de 917 neemt Ottocar regelmatig deel aan historische race-evenementen. Boven op de auto ligt een lauwerkrans, die hij dit jaar tijdens Ventilspiel op de Red Bull Ring als winnaar in ontvangst mocht nemen.

Dagelijks een andere auto – en in het weekend twee per dag

De verzamelaar heeft door de jaren heen tachtig verschillende Porsches gehad, inclusief negen verschillende uitvoeringen van de Carrera RS. Momenteel bestaat de collectie uit 38 auto’s. Oftewel: “Voor elke dag van de maand een andere – en twee voor in het weekend.”

De loods waarin de auto’s worden bewaard, is minstens zo fascinerend als de auto’s zelf. Ottocar noemt het zijn “woonkamer”. Bezoekers schuiven langzaam voorbij de etalages, garagedeuren en reclameborden. Ze bezoeken Ottocars speelgoedwinkel, antiekzaak en bioscoop, waar vanzelfsprekend Le Mans van Steve McQueen wordt getoond.

De loods is gedecoreerd met talloze bokalen, posters, onderdelen, trofeeën en andere automobilia uit de autosport en clubmeetings. Je voelt dat Ottocar zich in de wereldwijde Porsche-scene net zo thuis voelt als in zijn eigen Porsche-wereld.

De auto’s zijn in twee rijen opgesteld. Links staan de racewagens, in oplopende volgorde tot de 993 Turbo S en 997 GT2 RS. In de rechter rij staan een militaire Jagdwagen, een 356 ‘Knickscheibe’, verschillende vroege 911’s, een 911 Carrera RS 2.7, diverse 930’s Turbo (als Coupé, Targa en Cabriolet) en een Speedster van het G-model.

Maar het draait om het rijden

Ook al is zijn collectie nog zo indrukwekkend, uiteindelijk zit Ottocar het liefste achter het stuur. Voor de 80-jarige Ottocar draait alles nog steeds om het rijden. Een 911 R, een 991 Speedster en twee Boxsters Speedster van de laatste twee generaties zijn favoriet. De meeste kilometers legt Ottocar af met zijn 981 Boxster Speedster. “Het geluid dat de motor maakt, hoe hij stuurt, het onderstel – de Boxster Speedster doet me in alles denken aan mijn 910.”

700 officiële Porsche-clubs ter wereld

Regelmatig gaat Ottocar naar clubevenementen, wat hij ‘Porsche socializing’ noemt. “Zonder de mensen, zijn de auto’s slechts auto’s. Het zijn juist de mensen die ze leven inblazen.” Deze gedachte hebben ongeveer een kwart miljoen Porsche-eigenaren wereldwijd gemotiveerd om lid te worden van een van de 700 officiële Porsche-clubs. Het maakt niet uit of je maar één auto hebt of een hele collectie, het is de liefde voor Porsche die uiteindelijk telt.

Terug naar de Porscheplatz in Zuffenhausen. Auto nummer 80 is beslist niet het eindstation voor Ottocar. Zijn volgende bestemming is de Carretera Panamericana, die hij met een Cayenne wil gaan ontdekken. “Als je 80 jaar oud bent, denk je niet meer zo vaak aan het verleden, maar juist meer aan de toekomst. Je kijkt naar de zaken die nog komen,” zegt hij. Zaken zoals zijn volgende jubileum. “Ik kocht mijn eerste Porsche in 1972, dus in 2022 ben ik 50 jaar Porsche-klant,” glimlacht hij. “En daarmee is de cirkel rond.”