Leusden,
16
november
2020
|
15:51
Europe/Amsterdam

100 procent score voor Porsche in GT-klassen FIA WEC en IMSA SportsCar Championship

Het afgelopen weekeinde vonden de afsluitende seizoensraces plaats van zowel het FIA World Endurance Championship als het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship. In beide wedstrijden bezette het Porsche GT Team de eerste en de tweede plaats in de hoogste GT-klasse, terwijl Porsche-klantenteams ook op het tweede niveau de overwinning binnenhaalden. Daarmee behaalde Porsche dit weekeinde een 100-procent score in de GT-klassen van beide kampioenschappen, een bijzondere prestatie.

Het seizoen 2019-2020 in het FIA World Endurance Championship werd afgesloten met een acht-uursrace op het circuit van Sakhir in Bahrein. In de GTE-Pro-klasse trad Porsche met 911 RSR’s aan, ingezet onder de vlag van het Porsche GT Team. De Deen Michael Christensen en de Fransman Kévin Estre , uittredend wereldkampioenen in de klasse, verschaften zich in de kwalificatie al een uitstekende uitgangspositie met de eerste startplaats in de Porsche met het startnummer 92. In de race wonnen Estre en Christensen de klasse. Teamgenoten Gianmaria Bruni (Italië) en Richard Lietz (Oostenrijk), uitkomend met het startnummer 91, completeerden het succes voor Porsche met de tweede plaats.

Derde seizoenszege, Porsche tweede in eindstand WK

De overwinning in Bahrein was de derde seizoenszege voor de huidige, ruim 378 kW/515 pk sterke versie van de Porsche 911 RSR. Ruim 14 maanden geleden, in september 2019, had Porsche bij de start van het seizoen 2019-2020 in het Britse Silverstone al de klasse gewonnen. Toen zegevierden Bruni en Lietz, voor Christensen en Estre. In augustus van dit jaar wonnen Christensen en Estre de klasse tijdens de FIA WEC-race in het Belgische Spa-Francorchamps. Mede dankzij deze resultaten bezet Porsche de tweede plaats in de eindstand van het merkenklassement in het FIA WEC.

Nederlands aandeel in GTE-Am-klassewinst dankzij Larry ten Voorde

In de GTE-Am-klasse van het FIA WEC kwamen in Bahrein in totaal vijf Porsche 911 RSR’s van de vorige generatie in handen van klantenteams in actie. Ook hier eindigde er een Porsche bovenaan: de auto van het Duitse Team Project 1 met het startnummer 56 behaalde de klasse-overwinning. Met Larry ten Voorde, die eerder dit jaar zowel in de Porsche Mobil 1 Supercup als in de Porsche Carrera Cup Deutschland de kampioenstitel won, maakte een Nederlandse coureur deel uit van het winnende team. Ten Voorde deelde de Porsche met de Noor Egidio Perfetti en de Duitse oud-fabrieksrijder Jörg Bergmeister. Ook Jeroen Bleekemolen kwam met een Porsche 911 RSR van Team Project 1 in actie. Hij reed samen met de Amerikaan Ben Keating en de Luxemburger Dylan Pereira. Dit team had wat pech met de strategie van de pitstops in combinatie met een safety-car-fase en werd uiteindelijk zesde in de klasse.

 

1-2 bij afscheid fabrieksteam in Amerikaanse racerij

In de Verenigde Staten vormde de 68e editie van de jaarlijkse 12-uursrace van Sebring de afsluiting van het seizoen 2020 in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Normaliter vindt de klassieker in Florida in maart plaats, maar dit jaar moest het evenement worden verschoven. Voor Porsche was het optreden in Sebring bijzonder, want met deze race kwam na zeven zeer succesvolle seizoenen een einde aan de deelname van het fabrieksteam aan de GTLM-klasse van het IMSA-kampioenschap. Speciaal voor deze gelegenheid waren de beide fabrieks-911 RSR’s voorzien van een uitmonstering in de kleuren van de Amerikaanse vlag. Voorafgaand aan de wedstrijd reden vijf Porsches 911 RSR in speciale kleurenschema’s (naast de actuele auto’s ook de Porsches in Mobil 1-, Brumos- en Coca-Cola-kleuren uit voorgaande jaren) enkele paraderonden op het circuit. Het afscheid was zeer succesvol, want ook in Sebring behaalde het Porsche-fabrieksteam de eerste twee plaatsen in de klasse.

Derde Sebring-zege op rij voor Porsche, in totaal 21 overwinningen uit 75 races

De overwinning in Sebring was voor de Brit Nick Tandy, de Fransman Fred Makowiecki en de Nieuw-Zeelander Earl Bamber in de Porsche met het startnummer 911. Tandy en Makowiecki hadden ook in de afgelopen twee jaren met Porsche al de klasse tijdens de 12 Uur van Sebring gewonnen. Inclusief het actuele succes sluit Porsche de deelname van het fabrieksteam aan de GTLM-klasse van het IMSA-kampioenschap af met 21 overwinningen uit 75 races. Met de andere fabrieks-Porsche onder het startnummer 912 completeerden de Belg Laurens Vanthoor, de Zwitser Neel Jani en dubbelstarter Earl Bamber het succes door in Sebring als tweede in de klasse te eindigen.

GTD-klassezege voor Wright Motorsports met 911 GT3 R

In het IMSA-kampioenschap is de GTD-klasse het domein van klantenteams, hier wordt gereden met auto’s volgens GT3-reglement, zoals de Porsche 911 GT3 R. En ook in deze klasse was er in Sebring succes voor Porsche: het Amerikaanse team Wright Motorsports eindigde met de 911 GT3 R, bestuurd door coureurs Patrick Long en Ryan Hardwick, beide uit de VS, en Jan Heylen uit België, bovenaan in de klasse. Pascal Zurlinden, hoofd fabrieks-autosport bij Porsche, zei: “Er is geen betere manier om een fabrieksprogramma af te sluiten, en dan ook nog de 1-2 bij het FIA WEC in Bahrein, en de overwinningen voor onze klantenteams Wright Motorsports in Sebring en Team Project 1 in Bahrein. Een ongelooflijk succesvolle dag voor Porsche Motorsport.”